Netanjahoe ontbindt regering en schrijft nieuwe verkiezingen uit

Yair-LapidDe grote winnaar van de verkiezingen van januari 2013 werd de centrumpartij Yesh Atid van ex-journalist Yair Lapid. In de peilingen zou hij thans wellicht de grote verliezer van 2015 worden en zijn partij zowat zien halveren.

Op dinsdag 2 december hebben de voortdurende spanningen in de regeringscoalitie uiteindelijk geleid tot het ontslag van de ministers Yair Lapid (Yesh Atid) en Justitieminister Tzipi Livni (Hatnua) gevolgd door de ontbinding van de regering door premier Benjamin Netanjahoe.

Naftali-BennettWordt Naftali Bennett, de nachtmerrie van Barack Obama, de nieuwe premier van Israël?

Het lijkt er dus op dat we naar nieuwe verkiezingen afstevenen. Normaal zou deze regering het nog moeten doen tot november 2017, maar geeft er reeds twee jaar eerder de brui aan. Nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden op dinsdag 17 maart 2015.

Of het allemaal veel verschil zal uitmaken is niet meteen af te leiden uit verschillende opiniepeilingen die de ronde doen. De rechtse partijen zouden er nog op vooruitgaan, Yesh Lapid vliegt wellicht naar de oppositiebanken samen met Tzipi Livni. Enkel de partij van Naftali Bennett gaat er echt op vooruit.

Hamas en Abbas
De onnozelste reactie op de ontbinding van Israël’s kabinet kwam wellicht van Hamas die het ontslag van de regering interpreteerde als een ‘overwinning’ op Israël. Hamaswoordvoerder Sami Abu Zuhri zei hierover: “De val van de Israëlische coalitie is een ander voorbeeld van onze overwinning [op Israël] en van Netanjahoe’s nederlaag in Gaza.”

Als ik vandaag zo naar de bergen puin kijk in Gaza, zou ik niet meteen een winnaar kunnen aanduiden, maar zeker wel een grote verliezer en dat is niet Netanjahoe maar de Gazaanse man en vrouw in de straat, geslagen en gebroken onder de locale terreur en repressie van Hamas.

Trouwens, over Palestijnse ‘democratie’ gesproken: de laatste parlementsverkiezingen in Gaza en de Westbank dateren reeds van 25 januari 2006 en de laatste presidentsverkiezingen van 5 januari 2005. PA-president Mahmoud Abbas ‘bestuurt’ straks al tien jaar onafgebroken een ‘staat’ waar hij in de helft van zijn ‘staat’ (Gaza) niet eens binnen mag of hij vliegt in een Hamascel (of erger…)

Vooruitzichten
Een peiling van Channel 2 geeft de huidige conservatieve coalitie nog een winst van 4 extra zetels. Dat wordt ook bevestigd in andere peilingen, o.a. van Channel 10. Naftali Bennett zou er weer stevig op vooruitgaan en de tweede grootste partij van het land kunnen worden. Yesh Atid van boegbeeld Yair Lapid zou gehalveerd worden en zijn zetels zouden gaan naar nieuwkomer Moshe Kahlon, die met een nieuwe partij voor de dag zou komen. Kahlon zetelde eerder reeds als minister voor Likoed onder Netanjahoe.

peiling1dec2014bis4De linkse partijen – Arbeidspartij en Meretz – profiteren niet van de verschuivingen en zouden er samen nog enkele zetels bij inschieten. Status quo voor zowel de Orthodoxe partijen als voor de drie Arabische. Hatnua van Tzipi Livni verliest en Kadima haalt de kiesdrempel niet eens.

Al bij al wijst alles erop dat een nieuwe conservatieve regering onder leiding van Netanjahoe’s Likoed en Naftali Bennett’s partij reeds in de steigers staat en dit keer zonder Yair Lapid en Tzipi Livni. Het zou met niet verwonderen dat dit het enige opzet was van de ontbinding van de huidige regering, met name om deze twee dwarsliggers in het kabinet uit te rangeren.

Maar met politici, de windhanen en opportunisten van de democratie, weet je het maar nooit en zeker niet in Israël waar soms de vreemdste coalities ontstaan temeer omdat er haast meer partijen bestaan dan er inwoners zijn.

Er zetelen momenteel 120 afgevaardigden van 13 verschillende partijen in de Knesset. Daarnaast zijn er nog eens 25 andere die geen zitje hebben in Israël’s parlement. In het totaal zijn er dus zeker 38 politieke partijen actief en dat op een bevolking van amper 8 miljoen zielen. Probeer daar maar eens een regering uit te distileren.

“Twee Joden, drie meningen”, lijkt wel de standaard te zijn in de Joodse staat. 😉

door Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.