Premier Netanjahoe schort stemming ‘Joodse Staat’-wet tijdelijk op

links-mereztJeruzalem, zaterdagavond 29 november 2014. Extreemlinkse coalities en organisaties demonstreren aan de ambtswoning van premier Netanjahoe tegen de Joodse Natie-wet en eisen zijn ontslag.

De debatten omtrent de Joodse Staat-wet blijven de Israëliërs beroeren. Blijkbaar hebben vele Joden in Israël (en in de Diaspora) er nog steeds moeite mee om Der Judenstaat van 1896 volgens de geestelijke vader van het Zionisme Theodor Herzl ook als dusdanig te benoemen en woordelijk in de grondwet vast te leggen.

Vooral de zinsnede “het recht tot realisatie van nationale zelfbeschikking in Israël is exclusief voorbehouden aan het Joodse volk,” stuit velen tegen de borst en doet bij een aantal linkse organisaties en partijen de stoppen compleet doorslaan.

apartheid-abbas2Zaterdagavond betoogden een paar duizend manifestanten van de linkse Meretzpartij geleid door Zehava Gal-On (6 zetels op 120 in de Knesset) en activisten van de Israëlische ngo Peace Now tegen de nieuwe wet. Zij noemden de natiewet ‘racistisch’ en ‘fascistisch’, een ‘kanker’ en ‘Hitleriaans’. Ze noemden Netanjahoe een egomaniac.

Er was zelfs een spreker die de Joden in Amerika opriep om van de Verenigde Staten te eisen dat ze hun steun aan Israël zouden terugtrekken omdat het zogezegd geen democratie meer zou zijn, die van de niet-Joodse minderheden in Israël (in het bijzonder de ca. 1,2 miljoen Arabieren in de Joodse staat) 2-de rangsburgers zou willen maken.

Intussen zitten de echte racisten en fascisten aan Palestijnse zijde breeduit te grijnzen met PA-president Mahmoud Abbas die gisteren zaterdag herhaalde dat de Palestijnen nooit een ‘Joodse Staat’ zullen accepteren. Bovendien heeft Abbas reeds eerder verklaard en herhaald dat “in een toekomstige Palestijnse staat geen enkele Israëliër [lees: Jood] mag wonen onder de Palestijnen.”

Via het zogeheten ‘Recht op Terugkeer’ hoopt Abbas ooit om Israël te overspoelen met de ca. 4 à 5 miljoen nakomelingen van Palestijnse ‘vluchtelingen’, die door hemzelf en met de ‘hulp’ van het 22-landenblok van de Arabische Liga al decennialang in vluchtelingenkampen in de Palestijnse gebieden en in de naburige Arabische landen (Libanon, Syrië, Jordanië..) worden vastgehouden en gegijzeld en dat op kosten van de internationale gemeenschap inzonderheid de VS en het Westen.

Ook binnen de regering zelf is er veel oppositie en Netanjahoe dreigt regelrecht op een kabinetscrisis af te stevenen met misschien wel vervroegde verkiezingen als gevolg. Dit tot groot jolijt van de linkse oppositie die hoopt terug uit het dal te kruipen na de verpletterende nederlaag de voorbije verkiezingen. Hopelijk trapt Netanjahoe niet in de politieke val die voor hem werd opgezet.

herzlOm de gemoederen wat te bedaren en vooral om tijd te winnen en een nieuwe formulering te bedenken die toch op hetzelfde resultaat moeten uitkomen met name de aanduiding ‘Joodse Staat’ in wet gegoten, heeft de premier de stemming over de Joodse Staat-wet die normaal woensdag zou plaatshebben in de Knesset, opgeschort en hij belooft om op zondag 7 december eigenhandig met een nieuw voorstel en formulering voor de dag te komen.

Jammer dat we Theodor Herzl niet meer om commentaar en eventueel advies kunnen vragen aangaande het huidige gekrakeel dat het volk van Israël dreigt te verdelen… 😦

door Brabosh.com


Lees in dit verband op de Vlaamse Vrienden van Israël:

  • Israël’s kernkabinet keurt natiewet goed aka ‘Israël, de natiestaat van het Joodse volk’ [lezen]
  • Paniek binnen de PA: Mahmoud Abbas verwerpt ‘Joodse Natie’ wetsontwerp als racistisch [lezen]