‘Islamofobie’ zegt meer over Islam in ons land dan over vermeende islamofoben [Nanninga]

down-with-democracy-we-want-just-islamUniversiteits studenten schreeuwen slogans tegen Amerika en Israël tegenover de ingang van het Afghaanse parlement in Kaboel, op zondag 25 oktober 2009. De Israëlisering van het antisemitisme draait tegenwoordig overuren. ‘Gelukkig’ zijn er nog de hoeders van de religie van de vrede die vol overtuiging en passie de democratische normen en waarden op licht aangepaste wijze beloven te implementeren. Voor alle zekerheid toch maar even het hoofd erbij houden vooraleer iemand het in een zwarte vod draait en ermee wegloopt… 😦

Joden gaan tegenwoordig onherkenbaar over straat, uit angst voor antisemitische agressie. Hoe bang zijn onze moslims eigenlijk voor vergelijkbare bedreigingen? Eerder las u op Jalta.nl het onthullende verhaal over jodenhaat in Nederland. De cijfers veroorzaakten de nodige politieke ophef: de SGP vroeg minister Opstelten om een Kamerbrief over de kwestie. Opmerkelijkste feit: de dreiging komt volgens het CIDI maar liefst voor tweederde uit islamitische hoek. Bart Schuts artikel maakt duidelijk dat we met een serieus probleem te maken hebben. Maar hoe zit het eigenlijk met moslimhaat in Nederland?

Islamofobie is een holle jij-bak
Het feit dat ‘islamofobie’ als term wel bestaat, zegt meer over islam in Nederland (en Vlaanderen) dan over de vermeende islamofoben. Voor de wijsneuzen die nu ‘homofobie’ noemen als voorbeeld van wel degelijk bestaande doch onterechte haatdragendheid jegens een bevolkingsgroep: homofobie is de verkeerde term, het zou homohaat moeten heten. Racisme noemt men immers ook geen huidskleurfobie.

Tot zo ver de semantiek, terug naar islamofobie. Dat bestaat, is heel erg, en moet bestreden worden, volgens anti-racismeclub Radar en Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR). Bestaat islamofobie? Neen, natuurlijk niet. Zoals ik eerder betoogde, suggereert ‘fobie’ een irrationele angst voor iets.

Spinnen, drukke straten, dat zijn zaken waarvoor sommige mensen een ongegronde angst koesteren. Een zekere angst voor het mohammedanisme is allesbehalve irrationeel te noemen, dat zal iedereen die de afgelopen jaren niet onder een media-proof burka heeft geleefd kunnen bevestigen.

Jonge Nederlandse ‘kut-Marokkaan‘: “Vuile kankerjood. Allah gaat jullie allemaal afslachten.”

Ook in Nederland (en in Vlaanderen) is de invloed van de religie van de vrede voornamelijk negatief te noemen. Radicalisering is een groot en reëel gevaar. En ons recht om te demonstreren wordt in handen van islamitische groeperingen maar al te vaak misbruikt voor manifestaties van onversneden jodenhaat.

Maar los van de angst voor de negatieve invloed van de islam in deze maatschappij, is angst niet (de enige) drijfveer van veel islamcritici. Hoezo ‘angst’? Zou het misschien kunnen zijn dat mensen een diepe afkeer hebben tegen deze ideologie die zo slecht compatibel is met mensenrechten, vrijheid en gelijkheid? We hebben toch ook geen ‘angst’ voor het communisme? We vinden het gewoon een bar slecht idee. Zolang er geen meerderheid is van moslims in Nederland ben ik niet bang voor de islam. Ik heb er een hekel aan.

Ik heb een hekel aan de hypocrisie van mannen die hun moeders, dochters en zussen kort houden en zelf alles doen wat Allah verboden heeft. Ik heb een hekel aan belangenclubjes die zich hebben ingevreten in politiek, hulpverlening en subsidieruif, en ondertussen maar al te vaak financiële en ideologische banden hebben met Midden-Oosterse regimes en radicale bewegingen. Ik heb een hekel aan godsdienstfanatici met niets anders dan Grote Verongelijktheid als argument.

En ik heb al helemaal een bloedhekel aan betuttelracistische do-gooders van clubs als Radar, die er brood in zien om namens een ideologie die spuugt op andersdenkenden de verdediging te voeren tegen de meer dan terechte kritiek op de islam. Zij beschermen de kat tegen de muizen.

Ik zou graag over een paar jaar schrijven dat niemand een hekel heeft aan moslims. Betrokken, opbouwende types zijn het, die het tij van islamofobie wisten te keren door tijdig de normen en waarden van onze rechtsstaat te onderschrijven, en de gewelddadige en kwaadwillende elementen in hun midden effectief hebben veroordeeld en geïsoleerd. En tot de dag dat dat het geval is, blijft ‘islamofobie’ niets anders dan een holle jij-bak.

Lees hier het hele artikel van Annabel Nanninga op Jalta.nl

Een gedachte over “‘Islamofobie’ zegt meer over Islam in ons land dan over vermeende islamofoben [Nanninga]

  1. Ik stuur jullie berichten in Nederland zo breed mogelijk door. Naar redacties en groepen en personen. Ook het bericht van Bart Schut is doorgestuurd.

    Erica van Beek

    Like

Reacties zijn gesloten.