Amnesty Int. ‘ontdekt’ eindelijk Egyptische woningsloop en uitdrijving aan Gaza grens

eg-tunnel2Gaza, 2 november 2014. Palestijnse politieagenten kijken vanuit de Gazastrook in Rafah over de grens naar de Egyptische kant waar het leger zojuist een hele reeks huizen heeft gedynamiteerd en definitief gesloopt (foto: Said Khatib/AFP/Getty Images)

Het heeft wat geduurd maar de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die er gewoonlijk als de kippen bij is om Israël te demoniseren en die in de loop der jaren dozijnen rapporten en communiqués heeft uitgebracht en verspreid waarin de Joodse staat wordt veroordeeld voor vermeende schendingen van de rechten van de mens, heeft ten lange leste eindelijk de mensenrechtensituatie in Egypte ‘ontdekt’.

Amnesty International heeft op donderdag 27 november Egypte veroordeeld van de verwoesting van honderden huizen en de Egyptische regering opgeroepen om te stoppen met het “onwettig uitzetten” van burgers aan de grens met de Gazastrook. Egypte heeft naar verluidt de voorbije weken zijn inspanningen verdubbeld om een brede bufferzone te creëren met de Gazastrook in de strijd tegen de terreur, nadat opnieuw honderden smokkeltunnels van Hamas werden ontdekt die de Gazastrook rechtstreeks verbinden met het Sinaï-schiereiland in Egypte.

In het communiqué van Amnesty schrijft dat “De Egyptische autoriteiten moeten ophouden met de willekeurige sloop van honderden huizen en massaal gedwongen uitzettingen die momenteel aan de gang zijn in Rafah, Noord Sinai, om een bufferzone te creëeren langsheen de grens met de Gazastrook. Ze zijn blijven doorgaan de uitzettingen waarbij zij volledig belangrijke waarborgen negeren die vereist zijn krachtens het internationaal recht, met inbegrip van overleg met bewoners, met voldoende voorafgaandelijke waarschuwing, voldoende compensatie voor de verliezen en het verlenen van alternatieve huisvesting voor degenen die daar de middelen niet voor hebben, waardoor de uitzettingen onwettig zijn.”

Opmerkelijk in het verslag van Amnesty is de volgende zin: “While the authorities have every right to secure the country’s borders and a duty to protect any individual on its territories, they must do so in a manner that upholds their obligations under international human rights law.” Toch vreemd dat ze nooit over dat recht van Israël spreken als het leger weer een zoveelste een contra-terreur operatie tegen Hamas en Co op gang brengt.

In overeenstemming met het vredesverdrag van 26 maart 1979 van Egypte met Israël, op Jordanië na (in 1994) het enige Arabisch land dat een dergelijk verdrag heeft en aldus het bestaansrecht van Israël erkent, werd de stad Rafah in twee delen gesplitst. Een deel naar de Palestijnen, dat sinds januari 2006 worden bestuurd door Hamas, en een tweede deel dat onder het bestuur valt van President Sisi van Egypte. Velen die aan de Egyptische zijde van Rafah wonen hebben familieleden aan de Palestijnse zijde en andersom uiteraard. “Door de maatregelen van Egypte worden de families tegen hun wil in thans ver van elkaar gescheiden,” schrijft Amnesty International in haar verslag.

Het doel van Egypte en de legerleiding is om een 500 meter brede bufferzone aan te leggen langsheen de 13-kilometer lange grens met de Gazastrook. Die nieuwe werken zijn aangevat nadat op 24 oktober door terroristen met banden met terreurgroepen in Gaza een controlepost nabij Sheikh Zuweyid aanvielen waarbij 31 Egyptische soldaten werden gedood. Egypte beschuldigde Hamas en andere Gazaanse terreurgroepen voor deze en andere aanslagen.

Hoewel het er eerder op lijkt dat deze en vorige aanslagen werden gepleegd door de terreurgroep Ansar Jeruzalem (in het Arabisch Ansar Bayt Al-Maqdis), die zowat de meest actieve militante groep is in het Egyptische deel van het Sinaï Schiereiland. Onlangs heeft Ansar Jeruzalem zijn banden met Al Qaeda doorgeknipt en zich officieel aangesloten bij de alom gevreesde koppensnellers van Islamitische Staat (IS/ISIS).

Aldus is een maand geleden het Egyptische leger begonnen met het platbulldozeren van honderden woningen op eigen grondgebied die langsheen de grens loopt met Gaza. Zowat 800 huizen moeten verdwijnen. Het leger gaf de ca. 10.000 bewoners van het gebied 48 uren om hun koffers te pakken en het gebied definitief te ontruimen. De bufferzone is bedoeld om de terroristen en de smokkelaars de pas af te snijden.

eg-sloopEgyptische families zoeken tussen het puin naar eigendommen nadat soldaten van het Egyptische leger zonet hun huizen hebben platsgewalst aan de Egyptische zijde van de grens met Rafah aan de Gazastrook, 30 oktober 2014 (foto: AFP/STR)

door Brabosh.com