De Tempelberg is tenslotte toch maar een heuvel

rotskoepel-1890Ingekleurde foto anno 1890 van de Rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem ten tijde van de Turks/Ottomaanse bezetting. De Rotskoepel is volgens de Palestijnse Arabieren – na Mekka en Medina – het 3de grootste heiligdom in de Islam. Dat is het natuurlijk niet altijd geweest en zal het pas worden nà 1967 toen het IDF Jeruzalem heroverde op de Arabieren en het pas ‘uitgevonden’ Palestijnse volk zich opeens islamitischer begon te voelen dan Allah en zijn Profeet Mohammed zelves. En dat enkel omdat er in de buurt van het nep-heiligdom Joden werden gespot.
Tot dan stond de Rotskoepel nagenoeg op instorten. Geen kat die ernaar omkeek. Dat is goed te merken op dit plaatje aan de erbarmelijke staat waarin de Rotskoepel verkeerde lang voordat Israël een onafhankelijke Joodse staat werd. Het hele zogenaamde ‘heiligdom’ oogt hier wel bijzonder bouwvallig. Overal tiert het onkruid welig, groen overwoekert letterlijk alles, de verf bladert af, het regent overal binnen in de Rotskoepel, de fontein op de voorgrond staat droog en er zijn overal stukken uit gebroken.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 4 november 2014 om 06u12'

Toen het IDF de Tempelberg heroverde, smeekte rabbijn Shlomo Goren (plaatje rechts), toen hoofdkrijgsmachtrabbijn van het IDF, majoor-generaal Uzi Narkiss om onmiddellijk de Rotskoepel en de nabijgelegen Al Aqsa Moskee te vernietigen. Narkiss zou daartoe, aldus Goren, nooit nog een andere kans krijgen. Die verwoesting zou de vernietiging nagalmen van bijna alle synagogen in Jeruzalem in 1948 en net zoals ook die vernietiging destijds zou het een zware culturele misdaad zijn.

rabbijn Shlomo GorenInderdaad, het moet wel een hele ere-kwestie zijn geweest voor Israël dat het na de hereniging van Jeruzalem in 1967 het beheer over de Al-Aqsa moskee en de Rotskoepel samen met de andere islamitische heiligdommen op de Tempelberg overliet aan het islamitische bestuur.

Terwijl rabbijn Shlomo Goren de rest van zijn leven zijn dromen voedde ooit de Joodse verering op de Tempelberg te realiseren, bezoekt tegenwoordig de rest van het Joodse volk de Tempelberg gewoon als toeristen of, gehoorzamend aan de richtlijnen van om het even welke Joodse autoriteit, hun gebeden voorbehouden aan de synagogen van de Joodse wijk en op de gebedsplaza voor de Kotel (Klaagmuur) waar zich voorheen het Mughrabi Kwartier bevond.

Als de harten van het Joodse volk eeuwenlang verlangden naar Jeruzalem, ernaar smachtten om te bidden aan de muren van de Tempel en naar de Messias verlangden die hen een nieuwe tempel zou bouwen; lijken net nu de harten van het Joodse volk niet bijster veel te verlangen om te bidden op de top van de heuvel.

Toen ik voor het eerst als kind de Klaagmuur bezocht vroeg ik mijn vader hoe de Messias op die plaats ooit een Derde Tempel zal kunnen bouwen wanneer er al een imposant islamitische heiligdom met vergulde koepel op de site stond. Mijn vader, een man van grote wijsheid en snel denken, zei dat schijnbaar onmogelijke taken precies daarom het bouwen van de Derde Tempel de hand van de Messias vereist.

Het is dan ook niet te verwonderen dat moderne Joden over het algemeen tevreden zijn met te bidden op die andere x-miljard hectaren van het aardoppervlak en de Tempelberg aan anderen overlaten. De Tempelberg is tenslotte toch maar een heuveltje van niks.

So Much Ado About Nothing. 😉

Lees hier verder

door Lynette Nusbacher

in een vertaling van Brabosh.com

4 gedachtes over “De Tempelberg is tenslotte toch maar een heuvel

  1. koning Salomo bouwde de Eerste Tempel op de berg. Deze werd in 538 v.Chr. vernietigd door de Babyloniërs. Na de Babylonische ballingschap werd op de Tempelberg een nieuwe Tempel gebouwd die in 515 v.Chr. werd voltooid. In 70 n.Chr. liet de Romeinse keizer Titus de tempel vernietigen. Een aantal jaren daarna werd er een christelijke kerk op de Tempelberg gebouwd. In 610 n.Chr. werd het de joden even toegestaan de Tempelberg te gebruiken maar dat werd alweer snel verboden door de Byzantijnen. In 691 werd er op de Tempelberg een mosq gebouwd door kalief Abd Al-Malik. Na overdadig Qat gebruik, zou volgens het kaliefje profeet Mohammed met zijn paard vanaf de Tempelberg de Hemel in zijn gereden.
    Nu zit ik met een vraagje, waarop baseren de Arabieren hun vermeend historisch recht op de Tempelberg en Jeruzalem.

    Like

  2. @ waarop baseren de Arabieren hun vermeend historisch recht op de Tempelberg en Jeruzalem.

    Ik heb er geen probleem mee dat mensen liegen en bedriegen en de geschiedenis heruitvinden en herschrijven om hun gelijk te halen. ’t Wordt pas ernstig van zodra ze willen (of dreigen met geweld en dood) dat ik hen moet geloven. Kijk maar naar ISIS en de rest van het zootje middeleeuwse barbaren in het M-O. Of bv. Mahmoud Abbas die zei dat Jezus Christus een Palestijn is of die Egyptische imam die beweerde dat de Islam al 30.000 jaar bestaat. Tegen waanzin is geen kruid gewassen. 🙂

    Like

Reacties zijn gesloten.