Relaties tussen Israël en de VS onder druk omwille van Joodse woningbouw in Jeruzalem

nederzetting33
De diplomatieke relaties tussen de Verenigde Staten en Israël worden opnieuw op de proef gesteld door de door Israël aangekondigde bouw van Joodse woningen voorbij de Groene Lijn, in het bijzonder in Israëls hoofdstad Jeruzalem. Zoals kon worden verwacht verwerpen naast de Palestijnen en Jordanië ook de Verenigde Staten Israël’s intenties om door te blijven gaan met bouwen in de ‘betwiste’ gebieden.

“Wij beschouwen nederzettingen activiteiten als onwettig en wij kanten ons ondubbelzinnig tegen eenzijdige stappen,” zei Jens Psaki, de Amerikaanse woordvoerster voor het ministerie van Buitenlandse Zaken [origineel: “We view settlement activities as illegitimate and we are unequivocally opposed to unilateral steps.”] Tegelijk bevestigde zij andermaal de stevige band op het vlak van defensie tussen Israël en de VS zeggende dat: “the defense relationships remain as strong as ever and the ties between us are unshakable.”

‘Bibi is een kippendrol’
Echter, een artikel van Jeffery Goldberg in het Amerikaanse blad The Atlantic van dinsdag 28 oktober gaf een heel ander beeld en liet de gemoederen in Israël hoog oplaaien. Volgens de journalist zou een niet bij naam genoemd regeringslid van president Barack Obama premier Netanjahoe “een kippendrol” hebben genoemd (chickenshit” = enorme lafbek):

chickenshit“Het ding met Bibi [Netanjahoe] is, ’t is een kippendrol. Het goede ding over Netanjahoe is dat hij bang is om oorlogen te lanceren. Het slechte ding over hem is dat hij niets zal doen om een accommodatie te bereiken met de Palestijnen of met de soennitische Arabische Staten. Het enige wat hem interesseert is om zichzelf te beschermen tegen een politieke nederlaag. Hij is geen [Yitzhak] Rabin, hij is geen [Ariel] Sharon en hij is zeker geen [Menachem] Begin. Hij heeft geen lef.”

[Origineel: “The thing about Bibi is, he’s a chickenshit. The good thing about Netanyahu is that he’s scared to launch wars. The bad thing about him is that he won’t do anything to reach an accommodation with the Palestinians or with the Sunni Arab states. The only thing he’s interested in is protecting himself from political defeat. He’s not [Yitzhak] Rabin, he’s not [Ariel] Sharon, he’s certainly no [Menachem] Begin. He’s got no guts.”]

Rabbijn Marvin Hier, de stichter en Deken van het Simon Wiesenthal Center, heeft inmiddels president Barack Obama opgeroepen om “de naam te geven van, zich te verontschuldigen voor en te verwijderen” de anonieme ambtenaar die in het bewuste artikel van The Atlantic Magazine door Jeffrey Goldberg werd geciteerd als zou hij de Israëlische premier Netanjahoe omschreven hebben als een “kippendrol”.

Israëls minister van Economische Zaken Naftali Bennett reageerde prompt op deze uitspraken met op zijn Facebookpagina te zeggen dat de Amerikanen Israël onder de bus willen gooien:

“Als het klopt wat [in The Atlantic] staat, dan lijkt het erop dat de huidige regering van plan is om Israël onder de bus te gooien. Niet de leider van Syrië die 150.000 van zijn burgers heeft gemassacreerd, noch de leider van Saoedi-Arabië die vrouwen en homoseksuelen laat stenigen, noch de leider van Iran die demonstranten voor vrijheid liet vermoorden, worden hier ‘chickenshit’ [kippendrol of -stront] genoemd.

De premier is geen private persoon maar de leider van de Joodse staat en de hele Joodse wereld. Dergelijke zware beschuldigingen tegenover de eersteminister van Israël zijn kwetsend voor miljoenen Israëlische burgers en Joden over de hele wereld.

Israël is de enige democratische natie in het Midden-Oosten en vecht al meer dan 66 jaar voor zijn bestaan. Israël is het vooruitgeschoven bastion van de vrije wereld in het aangezicht van het Islamitische terrorisme van Islamitische Staat (IS/ISIS), Hezbollah, Hamas en Iran.

In plaats van Israël aan te vallen en het willen dwingen van het accepteren van suïcidale voorwaarden, zou het meer gesteund moeten worden. Ik roep de Amerikaanse regering op om deze grove opmerkingen te veroordelen en meteen te verwerpen.”

door Brabosh.com

4 gedachtes over “Relaties tussen Israël en de VS onder druk omwille van Joodse woningbouw in Jeruzalem

 1. De zegeningen van deze US functionaris & vrienden zeggen méér over henzelf dan over de ontvanger van deze scheld kannonade.

  Wat een blamage voor een Amerikaanse regering om zo laag te vallen om te moeten terugvallen op zulke domme & persoonlijke beledigingen.

  Like

 2. N.m.m. zullen de Joden (ook die uit Nederland) maar in één land echt welkom en echt veilig zijn en dat is Israël. In die zin is mijn koffer en die van mijn vrouw reeds ingepakt want ook de duisternis van het antisemitisme Nederland is reeds zichtbaar. Israël een land waar Joden en Arabieren (immers benaming palestijen onjuist) samen kunnen leven, werken en wonen. En Amerika,….ach… dit land zal steeds meer in verval raken en dit verval is reeds merkbaar en zichtbaar. Amerika is al economisch al lang failliet en bestaat allen nog door het geld van de Chinezen en Japan. Maar met Israël gaat het goed. Israël zal ook altijd blijven bestaan. En daar moet de wereld het toch mee doen. Am Israël Chai.

  Like

 3. Obama doet wat vervelend om de Moslimwereld te vriend te houden. Niets meer of minder.
  Alsof rechts Amerika die van elke gelegenheid misbruik maakt om Obama te fnuiken, een betere optie is voor zowel hun binnenlandse als buitenlandse politiek. We hebben de gevolgen gezien met Bush-junior.
  Ben

  Like

Reacties zijn gesloten.