Premier Netanjahoe maakt een einde aan feitelijke bouwstop in Judea en Samaria

migronIsraëlische Joden in Judea en Samaria zijn bijzonder opgetogen dat er binnenkort weer gebouwd mag worden voorbij de Groene Lijn. Een bonte verzameling van westerse politici, genocidale islamisten, Jodenhaters en sympathisanten van de terreurbrigades van Hamas en Co, vinden dat minder leuk. Echter, zolang president Obama, en in zijn zog een rist Europese leiders, Jeruzalem een ‘nederzetting’ blijven noemen ‘waar Joden niet mogen wonen noch bouwen’ zal Israël niet buigen. Want Israël gaat nooit meer weg.

Ondanks recente diplomatieke incidenten tussen regeringsleden van Obama’s kabinet en Israël (die overigens minder erg zijn dan wordt beweerd) heeft premier Benjamin Netanjahoe het besluit genomen om de feitelijke bouwstop op te heffen die sinds eind juli 2013 in Judea en Samaria wordt gehandhaafd (behalve dan in Oost-Jeruzalem). De premier heeft thans de intentie om weldra zijn zegen te geven over de bouw van duizenden woningen en wegen ter waarde van vele miljoenen sjekels.

Die intentie van de premier wordt gezien als een manier om de alliantie met de nationalistische vleugel van de regeringscoalitie te verstevigen en is het gevolg van een vergadering tussen Netanjahoe, minister voor Woningbouw Uri Ariel en Israël’s minister voor Economie en leider van de Joods Huispartij Naftali Bennett, die ermee zouden gedreigd hebben om de regeringscoalitie te ontwrichten indien de bouwstop op Joodse woningen niet wordt beëindigd.

Ze'ev HeverOok Ze’ev Hever (plaatje rechts), een veteraan leider van de nederzettingen onderneming in Judea en Samaria, woonde naar verluidt eveneens de vergadering bij. Hever is tevens het hoofd van de ontwikkelingsmaatschappij Amana op de Westbank.

Volgens het bericht vertelde Bennett aan Netanjahoe dat het duidelijk is dat noch Tzipi Livni (Hatnua) noch Yair Lapid (Yesh Atid) op dit ogenblik aansturen op nieuwe verkiezingen en dat deze situatie beter kan benut worden voor constructie in Judea en Samaria.

Sinds vorige woensdag onderhandelt het kantoor van de premier met de Yesha Raad – een onofficiële federatie van locale leiders van Judea en Samaria – om het akkoord rond te krijgen. De plannen omvatten de bouw van ca. 2.000 woningen, voor het merendeel binnen de zogenaamde ‘nederzettingen blokken’.

Volgens het nieuwsbericht van de Israëlische televisiezender Channel 2, zouden tevens 12 nieuwe wegen worden aangelegd met inbegrip van een weg die rondom de wijk Hawara loopt ten zuiden van Shechem, nieuwe wegen die leiden naar de gemeenten Emanuel en Eli, en een verbreding van Highway 60.

Daarnaast worden er ook “studenten dorpen” gepland evenals drie nieuwe parken en het herstel van de Begraafplaats van de Patriarchen in Hebron, waar de spanningen tussen Joden en moslims voortdurend oplopen. Die tombe wordt door de Palestijnse moslims opgeëist als zijnde ‘hun erfgoed’ en werd dankzij de hulp van UNESCO herdoopt tot de Ibrahimi Moskee.

Ook wordt de mogelijkheid overwogen om illegale buitenposten of ook voorposten genoemd van Joodse kolonisten – zoals bv. hieronder Haavat Gilad – post-facto te legaliseren. Dat zou een nieuwe overwinning betekenen voor de nederzettingen beweging in Judea en Samaria.

Bovendien zou er een promenade worden aangelegd in het Etzion Blok, ter nagedachtenis aan de drie yeshiva studenten Eyal Yifrah, Naftali Frenkel en Gilad Sha’ar, die op 12 juni 2014 werden ontvoerd en vermoord door Hamas. Deze brutale 3-voudige moord triggerde het recente 50-dagen contra-terreuroffensief van het IDF tegen Hamas in Gaza.

In oktober jongstleden raakte bekend dat de bouw van ca. 2.500 woningen voor Joden èn voor Arabieren zou aangevat worden in de wijk van Jeruzalem Givat Hamatos, wat andermaal de ergernis van de Amerikanen en Europeanen opwekte. Die plannen steken overigens al ruim drie jaren in de diepvries maar zouden thans toch gerealiseerd worden.

Zoals bekend beschouwen de Verenigde Staten en de Europese Unie, vooruitlopend op een duurzaam en veilig vredesakkoord tussen Palestijnen en Israël, reeds het hele gebied op de Westelijke Jordaanoever, gebaseerd op de pre-1967 lijn (in feite de Groene Lijn van april 1949), als het territorium van de toekomstige staat Palestina met Jeruzalem als hun hoofdstad.

door Brabosh.com

havat-giladDe Joodse voorpost Havat Gilad ten zuiden van Nabloes in Samaria (op de Westbank), opgericht in 2002 en waar thans vier Israëlische families een boerderij uitbaten, zal binnenkort kunnen rekenen op Israëlische staatsteun en hun barakken en stacaravans eindelijk kunnen vervangen door stenen huizen en een behoorlijke infrastructuur. (bron foto: website van Havat Gil’ad)

Een gedachte over “Premier Netanjahoe maakt een einde aan feitelijke bouwstop in Judea en Samaria

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.