Na bloedige aanslag in Sinaï haalt Egypte opnieuw uit naar Hamas en sluit Rafahgrens

Ansar-JerusalemDe islamistische terreurgroep Ansar Jeruzalem (Ansar Bayt al Maqdis), de met ISIS geallieerde koppensnellers en ‘vrienden van Hamas in Gaza’, pleegde afgelopen vrijdag 24.10 enkele zware aanslagen tegen Egyptische controleposten waarbij in het totaal 31 Egyptische soldaten werden gedood.

Na de twee bloedige aanslagen in de Egyptische Sinaï van vrijdag 24.10 waar bij een bomaanslag aan de controlepost van El Arisch 28 Egyptische soldaten werden gedood en even later nog eens drie soldaten door terroristen werden doodgeschoten, wijst het Egyptische regime opnieuw naar de Gazastrook en het Hamasregime als mededaders en aanstichters van de terreur tegen het regime van president Al Sisi.

Egypte heeft over het hele Sinaï Schiereiland voor 3 maandenlang de noodtoestand uitgeroepen, de grensovergang naar Gaza in Rafah andermaal afgesloten en zal zijn bufferzone rondom de Gazastrook uitbreiden tot 1 ½ à 3 kilometers. Aldus verliest Hamas zijn enige rechtstreekse toegang naar de Arabische wereld als gevolg van zijn banden met de terreurgroepen die actief zijn in de Sinaï.

De aanslagen van vrijdag werden naar alle waarschijnlijkheid uitgevoerd door de islamistische militante terreurgroep Ansar Jeruzalem (Ansar Bayt al-Maqdis) die banden heeft met Islamitische Staat (IS/ISIS) en ook een sectie heeft in de Gaza (de Ansar Brigades) die actief deelnamen aan de recente 50-daagse guerillaoorlog van Hamas tegen de Joodse staat. Ansar Jeruzalem voerde ook vanuit de Sinaï aanslagen uit tegen Israël o.a. door raketten af te vuren naar de badstad Eilat.

Ansar Jeruzalem wil het regime van huidig president Al Sisi omver werpen, dat in juli 2013 aan de macht kwam door president Muhamed Morsi, een boegbeeld van de Egyptische Moslim Broederschap, opzij te schuiven en de MB vogelvrij te verklaren. Zeer tegen de zin van Obama die het regime van Morsi steunde. Zoals bekend is Hamas een zijscheut van de Moslim Broederschap en krijgt van het nieuwe regime maar weinig sympathie. Het Egyptische leger vernielde honderden smokkeltunnels van Hamas en verstevigde de blokkade van Gaza zienderogen om dezelfde redenen als Israël: de terreur tegen zijn staat stoppen.

rafah-grenspost

De terreuraanslagen van vrijdag hebben nog andere consequenties voor Hamas. Zaterdag sloot Egypte opnieuw de grenspost van Rafah potdicht en dat voor ‘onbepaalde tijd’. Bovendien heeft Egypte op zondag zijn rol als bemiddelaar tussen Hamas en Israël opgeschort. Egypte heeft Hamas ingelicht dat een hoge afvaardiging van de terreurgroep geen toegang krijgt om via Rafah naar de hoofdstad Caïro af te reizen om er deel te nemen aan de onderhandelingen over een langdurig staakt-het-vuren met Israël, gesprekken die normaal vandaag maandag 27.10 zouden hervat worden.

Dat is een flinke streep door de rekening van Hamas dat nog altijd hoopt om wat uit de wacht te slepen van Israël na het dramatische débacle van de terreurgroepen in Gaza tijdens Operation Protective Edge waarbij het IDF Hamas en Co een zware slag toebracht en de terroristische infrastructuur compleet ontwrichtte maar weliswaar niet vernietigde.

Vóór de aanslagen  van vrijdag hoopte Hamas de broze banden met het nieuwe regime in Egypte aan te trekken en vertelde vorige week aan de Egyptische krant A-Shorouk dat de veiligheidssamenwerking tussen Hamas en Egypte aanzienlijk verbeterd was, volgend op de bijna voltooide vernietiging van de grensoverschrijdende smokkeltunnels van Hamas.

Moussa Abu MarzoukHamas heeft zich volledig geschikt naar de wensen van het Egyptische regime sinds de Moslim Broederschap werd opzij geschoven en overhandigde zelfs Palestijnse smokkelaars aan het Egyptische leger. Hamasleider en lid van het poliburo Moussa Abu Marzouk (plaatje rechts) toonde zich volledig ontgoocheld door de huidige maatregelen van Egypte tegen Gaza.

“Telkens er zich een ramp voordoet in het Egypte van de samenzweerders tegen het regime [van MB-president Morsi] wijzen zij met hun vingers naar Gaza,” schreef Marzouk op zijn Facebookpagina. “Het moet voor hen hard zijn te zien dat Gaza voor hen een rood knipperlicht is voor hun voortdurend falen. Stop met Gaza te beschuldigen, stelletje mislukkelingen!” voegde Marzouk eraan toe.

Voor Westerlingen is het niet erg modieus om te zeggen dat Gaza een bron van terreur is. Maar de Egyptenaren zeggen en schrijven dat de hele tijd door en probeert er ook de facto wat aan te doen. Egypte kondigde dit weekeinde aan om een grote bufferzone rondom de Strook aan te leggen, tussen de 1,5 en 3 kilometers breed, met als enige doel te verhinderen dat wapens en munitie in en uit de Strook worden gesmokkeld. President Sisi zei in een toespraak dat “nieuwe procedures zullen gelden aan de grens met de Gazastrook in het aangezicht van het terrorisme.”

Concreet betekent dit dat Egypte nogmaals een blokkade op Gaza zal handhaven. Mensen zullen de Gaza niet kunnen verlaten voor medische, educatieve of professionele redenen. Dit is wat zou kunnen geïnterpreteerd worden als het opleggen van een ‘collectieve straf’ opgelegd aan de hele bevolking, waarvan Israël aldoor wordt beschuldigd.

Echter, in het geval van Egypte zwijgen de schreeuwerige zelfbenoemde mensenrechtenactivisten als vermoord. Geen enkele regering in de Europese Unie die een kik geeft. Nochtans behandelt Egypte de Palestijnen in Gaza veel erger dan Israël. Israël heeft de grensovergangen van Kerem Sahlom en Erez niet afgegrendeld en voert nog dagelijks honderden ladingen van essentiële materialen, goederen en medicijnen uit naar Gaza.

En hoe reageert PA-president Mahmoud Abbas op de laatste acties van Egypte om zijn blokkade van de Gazastrook harder aan te trekken? Abbas steunt de Egyptenaren! Vandaar ook dat het Westen zwijgt omdat Abbas tenslotte hun troetelkind is en in hun ogen geen gram verkeerd kan doen. Bovendien hebben ze zonet 5,4 miljard dollars hulp beloofd aan Abbas waarvan de helft naar Gaza gaat. Je kan maar moelijk verwcahten dat ze openlijk zouden toegeven dat ze de oorlogsmachine van Hamas tegen Israël rechtstreeks bedruipen. Dat zou ook in Egypte niet in goede aarde vallen.

Na de toespraak van president Al Sisi zei Mahmoud Abbas: “Wij staan achter het Egyptische leiderschap, de regering en het volk en wij steunen alle maatregelen die door het Egyptische leiderschap worden genomen in het zicht van het terrorisme in de Sinaï en al de Egyptische gebieden, met het oog om de veiligheid en stabiliteit te bewaren, die de Palestijnse zaak ten goede komt alsmede de Arabische nationale veiligheid.”

Abbas loofde de Egyptische positie als zijnde “moedig in het aangezicht van het terrorisme,” zeggende dat hij groot vertrouwen koestert dat Egypte de vijand zal verslaan. De ‘vijand’ die volgens Egypte een thuisbasis heeft in Gaza en beschermd wordt door Hamas, dat daarom vervolgens door Caïro wordt gestraft voor zijn collaboratie met de terreur tegen Egypte.

Eh? Hallo Abbas? Hamas zetelt toch ook in jouw kabinet? Je zou het ook een nieuw toppunt van Palestijnse hypocrisie in Ramallah kunnen heten. Dat is beslist een understatement.

door Brabosh.com

Een gedachte over “Na bloedige aanslag in Sinaï haalt Egypte opnieuw uit naar Hamas en sluit Rafahgrens

  1. Van deze slachtpartij wordt schijnbaar bewust geen aandacht besteed in de Nederlandse media.Je ziet maar weer dat dezen verantwoordelijken ,welke de Tv uitzendingen presenteren op de stoel van de Palestijnen zitten .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.