Minister Yaalon: ‘Geen verband tussen instabiliteit M-O en Israëlisch-Arabisch conflict’

moshe-yaalonIsraël’s minister van Defensie Moshe Yaalon, die eerder zei van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat hij een ‘misplaatste obsessie en Messiaanse ijver‘ aan de dag legde inzake het Israëlisch-Palestijns conflict en sindsdien door de Amerikanen in de diplomatieke wacht wordt gezet, gaf op vrijdag 24 oktober 2014 in The Washington Post een opmerkelijk interview weg.

De Israëlische kranten pakken vandaag andermaal uit met het diplomatiek dispuut tussen het beleid in de Verenigde Staten en de visie van Israël aangaande de voortdurende onrust in het Midden-Oosten. Zowel The Times of Israël als Arutz Sheva citeren Israël’s minister Moshe Yaalon’s interview met The Washington Post waarin de minister van Defensie repliceert op de aangebrande uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Die had enkele dagen geleden beweerd dat er een verband bestaat tussen de instabiliteit in het Midden-Oosten, in het bijzonder de opkomst van Islamitische Staat (IS/ISIS) en anderzijds het Israëlisch-Arabisch conflict. Dat interview in The Post verscheen nauwelijks een dag nadat de regering van Obama aan Yaalon een ontmoeting met vice-president Joe Biden en minister John Kerry had ontzegd.

De huidige Amerikaanse bewindvoerders geloven blijkbaar nog steeds als Israël maar eens zou stoppen met het bouwen van Joodse huizen in Jeruzalem dat plots alle wapens zouden zwijgen in het Midden-Oosten. Hoe dom, naïef of kortzichtig je wel kan zijn [en dan blijf ik nog vriendelijk] en dat op een dergelijk hoog niveau, daarvan vormen Obama, John Kerry en de rest van zijn regeringsploeg het levende bewijs van. Dit tot groot jolijt van de Palestijnen, de Arabieren en Iran die in de verwijten van Kerry een aanmoediging zien van de vervulling van hun islamistische imperialistische dromen.

Op die impliciete aantijgingen van Kerry dat Israël de bron is van alle huidige miserie in het M-O antwoordde minister Yaalon schamper:

“Helaas stellen wij vast dat het Israelisch-Palestiijns conflict wordt gedomineerd door teveel misvattingen. Wij vinden geen enkel verband tussen de opstand in Tunesië, de revolutie in Egypte, het sectarisch conflict in Irak en het Israëlisch-Palestijns conflict. Deze spruiten voor het belangrijkste deel voort uit het Soennitisch-Sjiitisch conflict zonder het minste verband met het Israëlisch-Palestijns conflict.”

Gevraagd of territoriale concessies aan de Palestijnen vrede zouden brengen zei de minister:

De kern van het conflict is hun afkeer om ons recht om te bestaan als een natie-staat van het Joodse volk te erkennen – of dat nu Abu Mazen is [PA-president Mahmoud Abbas] of zijn voorganger [Yasser] Arafat. Er zijn velen die geloven dat je enkel maar territoriale toegevingen moet doen om het af te sluiten. Maar dat klopt niet. Het zou slechts een andere fase inluiden van het Palestijnse conflict zoals we hebben ondervonden in de Gazastrook.

Wij hebben ons [in de zomer van 2005] teruggetrokken uit de Gazastrook om tegemoet te komen aan hun territoriale verzuchtingen. Daarop begonnen ze ons aan te vallen. Het conflict draait om het bestaan van de Joodse staat en niét omtrent de creatie van een Palestijnse staat. Elk gebied dat hen werd afgestaan sinds [de Akkoorden van] Oslo werd nadien een veilige thuishaven voor terroristen.

Met dat in het achterhoofd, om dan te concluderen dat na de [recente] militaire operatie in Gaza het tijd is voor een andere terugtrekking uit Judea en Samaria is irrationeel. Als we ons thans zouden terugtrekken uit Judea en Samaria worden we wellicht geconfronteerd met een ander Hamastan. We onderschepten onlangs een terreurnetwerk in het gebied van Ramallah. Wij arresteerden 96 Hamas terroristen… Ze werden geleid en gerekruteerd door Saleh al-Arouri vanuit Istanboel. We hebben Abu Mazen ervoor behoed dat [zijn regime] door hen omver zou geworpen worden. Het had anders een door Hamas geleide entiteit kunnen zijn geworden met Iraanse armen.”

rebellen3Gevraagd omtrent de bedreiging die uitgaat van Islamitische Staat (IS/ISIS) zei Yaalon dat deze radicale islamistische terreurgroep niet enkel een bedreiging vormt voor Israël:

“Dit is een bedreiging voor de vrije wereld doordat zij in feite beweren al diegenen te [willen] verslaan die niet bereid zijn om hun religieuze, Islamitische weg te volgen – of dat nu de moslims zijn, de christenen, de Koerden, de Alevieten, de sjiïten of de Joden.

Het idee om hen te confronteren met het creëren van een coalitie, is een ontwaken…. Hopelijk zal de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten hen kunnen bedwingen.”

Gevraagd of hij Syrië een uiteen ziet vallen antwoordde minister Ya’alon:

“Jazeker. We hebben Alawistan — een Alawietische enclave geleid door president Bashar Al-Assad, die zowat 25 procent van het Syrische territorium controleert. We hebben Syrisch Koerdistan in het noordoostelijke deel [van het land]. We hebben vele Soennistische enclaves. Maar de Soennieten zijn verdeeld — we hebben de Soennieten van de Moslim Broederschap, we hebben ISIS [Islamitische Staat/IS], we hebben Jabhat al-Nusra. We hebben het Vrije Syrische Leger waarvan wij vinden dat dit gesteund moet worden.”

Israel’s strategie in Syrië is dat wij niet in die oorlog daar betrokken worden. “Wij genieten van de releatieve kalme situatie aan de grens van de Golan Hoogtes. Zij begrijpen dat met elke schending van onze soevereiniteit wij onmiddellijk [en hard] terugslaan,” zei de minister.

Gevraagd of hij nog gelooft in een ‘tweestatenoplossing’gaf minister Yaalon een gelijkaardig antwoord zoals dat in een recent interview met de Hebreeuwstalige krant Israel Hayom, waarin hij zei dat de Palestijnse Arabieren autonomie kunnen krijgen maar geen eigen staat:

“U kunt het een nieuw Palestijns rijk noemen. Wij willen hen niet besturen, maar het zal geen reguliere autonome staat worden om vele redenen. Die zal gedemilitariseerd moeten worden. Volgens het [staakt-het-vuren]akkoord moet die gedemilitariseerd worden. Het is aan Abu Mazen of hij in staat is of dat hij dat wel wil om Gaza te demilitariseren. Indien dat niet het geval is zullen wij niet onderhandelen over om het even welke uiteindelijke regeling.

Abbas is geen partner voor de tweestatenoplossing. Hij erkent het bestaansrecht niet van een Joodse staat… Hij gelooft dat hij meer kan bereiken door wat hij noemt ‘politiek verzet’ — naar de Verenigde Naties trekken of naar de internationale organisaties om ons te delegitimiseren. Hij verkiest dat boven het geweld omdat volgens zijn ervaring terreur niks oplevert.”

Ya’alon zei tevens dat het een ‘misvatting’ is dat het Westen denkt te weten wat goed is voor de Arabieren. “Het zou naïeviteit of wishful thinking kunnen zijn — ‘Wij, de Westerlingen weten wat goed is voor de Arabieren.’ Te geloven alsof je democratisering kan creëeren met verkiezingen… het stort voor onze neus allemaal in elkaar. En een deel ervan is pure onwetendheid, ja dus,” zei Yaalon.

Tenslotte werd de minister gevraagd omtrent de relatie tussen Jeruzalem en Washington, temidden van de spanningen die momenteel tussen beide kanten bestaan, en hij zei: “Ik kan u vertellen dat dus het Pentagon en het IDF [Israel Defense Forces] een onverbrekelijke band bestaat.” Hij merktte op dat er somtijds ‘disputen’ zijn tussen de leiders van de landen maar hij onderstreepte dat “Ondanks alle meningsverschillen, de Verenigde Staten de strategische geallieerde partner blijft van Israël.”

door Brabosh.com

Het volledige interview met Israël’s minister van Defensie Moshe Ya’alon in The Washington Post kan u hier lezen.


Gerelateerd op Brabosh.com:

  • Minister Yaalon: Palestijnen kunnen autonomie krijgen maar geen eigen staat [lezen]
  • John Kerry dwaast: Israëlisch/Palestijns conflict gelinkt aan Islamitische Staat (IS/ISIS) [lezen]

Een gedachte over “Minister Yaalon: ‘Geen verband tussen instabiliteit M-O en Israëlisch-Arabisch conflict’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.