Nederland in 2014: Joden moeten ‘etnisch onderduiken’ [Bart Schut]

keppels2

“Antizionisme is een cover voor antisemitisme en dat woord ‘zionist’ staat gewoon voor ‘Jood’. En ja, vaak absoluut ook voor kankerjood.”
[Bart Schut; Jalta, 15 oktober 2014 – bron]

Na een explosie van antisemitische incidenten deze zomer spreken Joodse Nederlanders steeds openhartiger over de toegenomen dreiging en haat tegen hun gemeenschap en de hoek waaruit deze afkomstig zijn: “Het masker gaat af, de vijand laat zijn ware gezicht zien.”

Niets aan de gevel van het onopvallende flatgebouw in Buitenveldert doet vermoeden dat erachter de beveiliging van de gehele Joodse gemeenschap in Nederland wordt gecoördineerd. Dennis Mok, bestuursvoorzitter van vrijwilligersorganisatie Bij Leven en Welzijn, is niet iemand die details over zijn werk van de daken schreeuwt. Toch treedt hij nu nadrukkelijk naar buiten en neemt geen blad voor de mond: “Heel lang heeft de overheid gezegd: er is niets aan de hand. Opstelten zei: ‘Het is leuk dat jullie jezelf beveiligen, maar echt nodig is het niet.’ Daar zat dan ook vaak zo’n toontje bij van ‘we begrijpen jullie gevoeligheid wel vanwege de Tweede Wereldoorlog.’ Heel irritant. Wij zeggen: het heeft niets met gevoel te maken, niets met overspannen oorlogsslachtoffertrauma’s, het is een reële dreiging, de feiten zijn er gewoon.”

De aanslag in mei op het Joods Museum in Brussel was volgens Mok een breekpunt, ook voor de Haagse politiek: “Het was geografisch heel dichtbij en duidelijk een Joods object, het had net zo goed hier kunnen gebeuren. Plus het feit dat er honderden van deze jongens [jihadstrijders, BPS] rondlopen in de Benelux en duizenden in Europa, dat heeft inderdaad een verandering teweeggebracht.” Eindelijk werden de politici wakker, wat op 10 september leidde tot het toekennen van 1,5 miljoen euro (4 jaar lang 375.000) voor de beveiliging van Joodse objecten in ons land. Met ongeveer 40.000 Joodse Nederlanders nog geen tientje per jaar en nauwelijks een derde van de kosten die Bij Leven en Welzijn maakt, maar Mok klaagt niet: “Of het genoeg is, is een politiek vraagstuk. Voor ons is het de erkenning dat er een probleem is, de bevestiging van wat wij al jaren zeggen. Wij zijn de spreekwoordelijke roepende in de woestijn.”

Na een lange zomer vol antisemitische incidenten twijfelt niemand er meer aan dat zowel antisemitisme als de terreurdreiging tegen Joodse doelen ook in Nederland is toegenomen. Jodenhaat was generaties lang niet zo zichtbaar als sinds het begin van ‘Protective Edge’, de Israëlische militaire operatie tegen Hamas in de Gazastrook. Jonge moslimdemonstranten die de Hitlergroet brachten tijdens pro-Gazademonstraties, “antizionistische” rants van sprekers als Appa tijdens diezelfde protesten, de klassiek antisemitische tweet van justitieambtenaar Yasmina Haifi (“ISIS is een zionistisch complot om de islam zwart te maken”), de zelfverklaarde radicalisering van oud-Tweede Kamerlid Tofik Dibi en het absolute dieptepunt: de pro-ISIS demonstratie aan de Haagse Hoefkade waar moslimextremisten massaal en ongehinderd door de aanwezige politie “Dood aan de Joden” scandeerden.

Lees hier verder op Jalta

door Bart Schut

2 gedachtes over “Nederland in 2014: Joden moeten ‘etnisch onderduiken’ [Bart Schut]

  1. Het antisemitisme groeit in Nederland in dezelfde mate als de groei van het aantal moslims in ons land. Hadden we geen moslims, dan had het met het antisemitisme wel meegevallen. Op enkele autochtone dwaalgeesten na dan ( o.a. Dries van Agt, Anja Meulenbelt, Greetje Nieuwenhuijzen, Ralph Dekkers).

    Like

Reacties zijn gesloten.