Noord-Europese landen keren Israël de rug toe en gaan voluit voor hun ‘Palestina’

rijsel3Rijsel, een door Vlamingen/Nederlanders en Fransen eeuwenlang fel bevochten stad in het voormalige Graafschap Vlaanderen, totdat de stad tijdens de Franse Revolutie in 1795 definitief door Frankrijk werd geannexeerd en ver-franst. Sindsdien wordt Rijsel Lille genoemd (panoramakaart van Rijsel door Petrus Kaerius uit 1622)

De gemeenteraad van de stad Lille (historisch het Vlaamse Rijsel), de op drie na grootste stad van Frankrijk, heeft besloten de stedenband met Safed (Hebreeuws: Tzfat, Arabisch: Safad) in Noord-Israël tijdelijk op te schorten. Safed was de geboortestad van de meest vereerde joodse wijzen, onder hen de vader van de moderne Kabbala, rabbi Yitzhak Luria, beter bekend als de heilige Ari.

Ook andere Noord-Europese landen voelen zich op dit moment geroepen om druk op Israël uit te oefenen [onder meer Groot-Brittannië van wie een overweldigende meerderheid afgelopen nacht stemde voor erkenning van een soeverein Palestina, Zweden dat dit op 3 oktober bekendmaakte te zullen doen en ook Noorwegen heeft eerder de intentie bekend gemaakt om Palestina te erkennen als staat; Brabosh.com.]

Het raadslid van de Groenen in Lille, Marie-Pierre Bresson, verklaarde dat het besluit gebaseerd was op een beslissing van het Europees Parlement. Volgens deze beslissing dienen alle geprivilegieerde akkoorden met Israël bevroren te worden om Jeruzalem onder druk te zetten het vredesproces met de Palestijnen te bespoedigen.

Het besluit van Lille om de stedenband te laten rusten, kwam slechts enkele dagen nadat de nieuwe Zweedse minister-president had aangekondigd dat zijn land als eerste grote EU-lidstaat “Palestina” officieel zal erkennen.

Het besluit van de gemeenteraad van Lille past bij de Europese politiek, die aan antisemitisme grenst. Lille onderhoudt stedenbanden met o.a. Nablus en Sjanghai. In het verleden zouden er meermaals gegronde redenen zijn geweest om de betrekkingen met de beide steden te bevriezen. Maar dat is nooit gebeurd. Noch China´s bezetting van Tibet noch de bedoelingen en meningen van Nablus´ burgemeester en Hamas-lid Adly Yaish schijnen Lille te storen. Maar de gemeenteraad van Lille is van mening dat alleen Israël verantwoordelijk is voor een van de wereldwijd moeilijkste conflicten.

De jongste Gaza-oorlog heeft opnieuw aangetoond dat een door de Palestijnen beheerst gebied, zodra het onafhankelijk is, er al zijn energie voor gebruikt om Israël met alle middelen te bevechten. Dat schijnt belangrijker te zijn dan het leven van de eigen bevolking te verbeteren.

Het lukt de burgemeester van Lille, de minister-president van Zweden en vele andere Europese regeringschefs heel gemakkelijk om hun ogen en oren te sluiten voor wat betreft de ware doelen van de Palestijnen, namelijk een einde maken aan de Israëlische controle over het Heilige Land. Een blik op een landkaart, die de Palestijnse plannen laat zien, is verhelderend: Niet alleen de “Westelijke Jordaanoever”/”Westbank”, maar heel Israël heeft daarop de groene kleur van de islam.

Uit het noorden van Europa waait nu een stevige koude bries. Deze herinnert aan de profeet Jeremia. Ook hij zag de dagen al aankomen waarop “uit het noorden onheil over alle bewoners zal trekken en alle steden van Juda getroffen zullen worden.”

Israël maakt zich in toenemende mate zorgen over de Europese “vredespolitiek”, die Israël ertoe oproept om zich terug te trekken achter de grenzen van 1967. Van de Palestijnen wordt echter niet geëist hun droom over de “terugkeer” naar Ashkelon, Haifa of Safed op te geven.

Of Europa inderdaad ongeluk over Israël al brengen, moet worden afgewacht. Het is aan de Europeanen om te beslissen of men in Israël en de Joden opnieuw de zondebok van de wereld wil zien.

door Zwi Sadan

in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron [lezen]

Safed_2009Safed in het noorden van Israël, is een oude Joodse gemeente die werd gesticht in 66 na Chr. en telt tegenwoordig ongeveer 30.000 inwoners. Samen met Jeruzalem, Hebron en Tiberias is Safed een van de vier heilige steden van Israël.

3 gedachtes over “Noord-Europese landen keren Israël de rug toe en gaan voluit voor hun ‘Palestina’

  1. Antisemitisme groeit en bloeit weer in Europa.
    Het lijkt wel of we teruggeworpen zijn in de tijd naar de periode 1933/45.
    Nooit meer was dus niets anders dan een politieke uitspraak die het voor even goed deed bij het kiezersvee maar nu naar de prullenbak verwezen wordt.

    Like

  2. Vooral Zweden,Noorwegen enhet uiterst onbetrouwbare Groot Britanië zijn bij uitstek anti semitisch.Het gemeente bestuur van Lille is bang voor de Arabische inwoners,zo laf zijn ze wel daar in Noord Frankrijk.

    Like

Reacties zijn gesloten.