EU-belastingbetalers moeten 450 miljoen euros betalen voor wederopbouw van Gaza

cairo-confJohn Kerry en Catherine Ashton bij de Gaza donorconferentie. De betaling van miljarden is niet aan voorwaarden zoals demilitarisering of zelfs aan het vredesproces gekoppeld

De verwoesting van de Gazastrook door de oorlog tussen Hamas en Israël kost de EU-belastingbetalers 450 miljoen euro. Duitsland en Nederland doen daar elk nog eens 50 miljoen euro bij. Een effectieve controle op de besteding van het geld is niet mogelijk. De EU heeft ook geen voorwaarden gesteld aan de betaling. Het is onmogelijk om te controleren of Hamas het geld gebruikt om zich opnieuw te bewapenen.

De internationale gemeenschap heeft tijdens een donorconferentie in Cairo ongeveer 5,4 miljard dollar (ongeveer 4,3 miljard euro) toegezegd aan de door de oorlog verwoeste Gazastrook. Dat deelde de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Borge Brende, ter afsluiting van de door Egypte en Noorwegen georganiseerde vergadering mee. Dat is ongeveer 1,4 miljard dollar meer dan de Palestijnse president Mahmoud Abbas als noodzakelijk had genoemd.

Hoe het geld besteed wordt en vooral hoe de besteding van het geld gecontroleerd wordt, is volledig onduidelijk. Volgens een bericht van de “Times of Israel” is er weliswaar sprake van een mechanisme dat controleert dat het geld niet gebruikt wordt voor de herbewapening van Hamas. Maar Hamas en de partij van Abbas hebben onlangs nog een eenheidsregering gevormd, die nu de verdeling van de gelden moet controleren. De “Times of Israel” citeert bronnen in Gaza, die zeggen dat een effectieve controle in feite onmogelijk is. Israël, dat niet was uitgenodigd voor de conferentie, had geëist dat de ontwapening van Hamas de voorwaarde voor de uitbetaling van het geld diende te zijn. Dit werd echter van de hand gewezen.

Tot nu toe hebben betalingen aan de politieke vertegenwoordigers van de Palestijnen altijd een grote mate aan corruptie veroorzaakt. Zo stelde de anticorruptie autoriteit OLAF vast, dat misbruik van hulpgelden niet uitgesloten kan worden, omdat de controlemechanismen bij de Palestijnen “onderontwikkeld” zijn (origineel bericht uit het jaar 2005 hier). Het is onwaarschijnlijk dat de in een interne machtsstrijd verwikkelde Palestijnse autoriteiten de afgelopen jaren uitgerekend ter verbetering van de anticorruptie regels hebben gebruikt.

De EU wil in totaal 450 miljoen euro beschikbaar stellen, aldus Catherine Ashton gisteren. De VS doneren volgens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ongeveer 168 miljoen euro.

Het totale bedrag van alle EU-hulp tussen 1994 en 2013 bedroeg 5,6 miljard euro, zoals door EUbusiness berekend werd.

Aan de conferentie namen ongeveer 30 ministers van Buitenlandse Zaken evenals regionale en internationale organisaties deel. Het geld is nodig om de zware aangerichte schade op te ruimen die veroorzaakt werd door de jongste Gaza-oorlog.

Het emiraat Qatar levert de grootste individuele bijdrage (792 miljoen euro). Qatar probeert al geruime tijd invloed te winnen in de regio door zijn rijkdom te gebruiken. Bij de omstreden toekenning van het wereldkampioenschap voetbal was Qatar tot nu toe vooral door corruptie en uitbuiting opgevallen. Qatar heeft in het verleden al verschillende radicaalislamitische organisaties ondersteund.

Israël had in juli en augustus meer dan 5000 doelen in het Palestijnse gebied aangevallen om een einde te maken aan de raketbeschieting van de radicaalislamitische Hamas. Militante Palestijnen vuurden 4.500 raketten op Israël af. In de 50 dagen durende oorlog werden meer dan 2.000 Palestijnen en meer dan 70 Israëli´s gedood. Volgens de VN-noodhulporganisatie Ocha werden er meer dan 18.000 huizen vernietigd of beschadigd.

Duitsland en Nederland doneren – bovenop de EU-hulp – elk nog een 50 miljoen euro aan bilaterale hulp. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier benadrukte dat er geen mogelijkheid mag zijn om naar de oude confrontatie terug te keren. “Niemand wil infrastructuur opbouwen, alleen opdat deze korte tijd later weer vernietigd wordt”, staat er in een mededeling van zijn ministerie. Daarom mag Gaza niet meer door Hamas en andere extremisten als wapenopslagplaats misbruikt worden. Dat is een terechte eis, zonder effectieve controle door de donorlanden echter waardeloos.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, waarschuwde dat de donorconferentie geen ritueel mag worden: “Opbouwen en verwoesten – en daarna van de internationale gemeenschap verwachten dat zij de rekening betaalt.” Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zag een duurzame oplossing van het Midden-Oostenconflict als doel van de onderhandelingen. De Gazastrook zou alleen maar duurzaam geholpen kunnen worden als zij onder Palestijns zelfbestuur zou staan. “Zolang Hamas raketten op Israël afvuurt, zolang leven de mensen in de Gazastrook ook in gevaar.”

De Palestijnse president Mahmoud Abbas maakte zich sterk voor de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat. Volgens hem moet de conferentie gebruikt worden voor een nieuwe internationale poging om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen. De VN zouden een nieuw vastgestelde grens moeten bewaken, die het Israël en de Palestijnse staat toestaan “in goede nabuurschap” te leven, zei Abbas.

door D.W.N

in een vertaling door E.J. Bron [lezen]

gallowayGaza, 10 maart 2009. Voormalig Brits parlementslid George Galloway (links) komt onder het oog van pers en publiek persoonlijk geld storten in de bodemloze kassa van de islamistische terreurgroep Hamas. Allemaal dollars, euro’s en Britse ponden om kogels en explosieven aan te kopen om Joden te doden. Ziad al-Zaza (rechts), de corrupte croupier van Hamas, doet niet eens de moeite om het allemaal na te tellen. Galloway is o.a. de organisator van de ‘Viva Palestina’ vloot die af en toe en met wisselend succes probeert de Israëlische blokkade van Gaza te doorbreken. Vergeefse moeite.

Een gedachte over “EU-belastingbetalers moeten 450 miljoen euros betalen voor wederopbouw van Gaza

  1. Ja,ja, Jan L.L met de pet heeft vandaag de keuze : Of zijn oude zieke moeder laten afvoeren door euthenasie omdat de zorg in de toekomst niet meer te betalen is en hij & zijn vrouw moeten werken om brood op de plank te brengen, werk dat niet meer aanwezig zal zijn door overautomatisatie en een failliete overheid dat het beetje geld dat ze binnen krijgt aan het uitdelen is aan niet werkende Palestijnen en hun protesterende, scanderende, vandalerende & chanterende broeders aan de Europese voordeur.

    Like

Reacties zijn gesloten.