Ansar Jeruzalemleiders, die aanslagen pleegden tegen Israël, uitgeschakeld door Egypte

ansar-jeruzalemSinaïgebied in Egypte, augustus/september 2014. De gelijkenissen en praktijken tussen de Egyptische terreurgroep Ansar Jeruzalem (Ansar Bayt al-Maqdis) en Islamitische Staat (IS/ISIS) zijn opvallend. Zij voeren dezelfde gekende zwarte vlaggen van Al Qaeda met zich mee. Op het plaatje leest een locale commandant van Ansar Jeruzalem een verklaring voor waarna vier geknielde Egyptenaren brutaal worden onthoofd.

Een topleider van de in Egypte meest actieve islamistische militante terreurgroep Ansar Jeruzalem (Ansar Bayt al-Maqdis) werd afgelopen vrijdag 10 oktober gedood door Egyptische soldaten in het noorden van het Egyptische deel van het Sinaï gebied ten zuiden van de grenspost in het Gazaanse Rafah. Ansar Jeruzalem pleegde de afgelopen jaren talrijke aanslagen tegen Egyptische doelwitten, voornamelijk soldaten en kazernes in de Sinaï en tevens verschillende aanslagen tegen Israël.

Ansar Jeruzalem, dat erop uit is om de regering in Egypte omver te werpen, heeft de afgelopen tijd vele honderden Egyptische soldaten en politiemensen omgebracht en de voorbije weken verscheidene mensen onthoofd, waarvan het beweerde dat zij spioneerden voor de Israëlische inlichtingendiensten.

De woordvoerder van het Egyptische ministerie van Defensie vertelde dat Ansarleider Shehata Farhan betrokken was in operaties die gericht waren tegen de de politie en veiligheidskrachten en gedood werd tijdens een inval in het Egyptische deel van Rafah nabij de grens met de Gazastrook. Egypte zei vorige week dat het een veldcommandant van Ansar Jeruzalem, Mohammad Abu Shatiya, had gedood tijdens een vuurgevecht ten zuiden van Rafah.

Ansar Jeruzalem heeft ook de verantwoordelijkheid opgeëist van verscheidene raketaanvallen gericht tegen de Israëlische badstad Eilat in het meest zuidelijke puntje van de Joodse Staat. “God heeft jullie broeders in Ansar Jeruzalem (Beit al-Maqdis) geholpen om een geslaagde aanval uit te voeren op de Israëlische stad Eilat,” zei de groep in een verklaring die begin januari 2014 op verschillende jihadistische forums werd geplaatst.

“Joden, jullie moeten weten dat niets ons kan stoppen om u te bevechten, zelfs niet als al de legers van de wereld op uw instructies worden ingezet. Als ze een barrière zouden maken tussen u en ons, zullen wij met Gods hulp en macht, u te pakken krijgen en vermoorden,” klonk het toen erg krijgszuchtig.

De Egyptische veiligheidsdiensten hebben gezegd dat Ansar Jeruzalem (Ansar Bayt al-Maqdis) nauwe contacten onderhoud met Islamitische Staat van Irak en Syrië (IS/ISIS) en het thans vooral gemunt heeft op Amerikaanse doelwitten sinds de VS, en een rist geallieerde landen waaronder niet enkel Egypte maar ook België en Nederland, luchtaanvallen uitvoeren in Irak en Syrië gericht tegen ISIS. Vorige maand nog heeft ISIS aangedrongen bij de Egyptische militanten van Ansar Jeruzalem om hun aanvallen op de Egyptische veiligheidstroepen en onthoofdingen  nog op te voeren.

De salafistische terreurgroep Ansar Bayt al-Maqdis (arabisch voor Jeruzalem), werd opgericht in 2011 aan het begin van de Arabische Lente in Caïro, Egypte. Pas op 9 april 2014 zullen de Verenigde Staten Ansar Jeruzalem  toevoegen aan hun lijst van verboden terreurorganisaties.

Aanvankelijk opereerde Ansar Jeruzalem in de schaduw van de Egyptische Moslim Broederschap, waarvan overigens ook Hamas een zijscheut is. Op 17 juni 2012 werd Mohamed Morsi, een leider van de Moslim Broederschap verkozen tot de nieuwe president en kwam de hoop op een Islamitische Staat in Egypte zienderogen dichterbij.

Morsi werd echter reeds op 3 juli 2013 tijdens een militaire staatsgreep afgezet en de MB werd in de ban geslagen. Honderden MB-leden vlogen achter de tralies waarvan velen tot de doodstraf werden veroordeeld. De macht van de MB leek aldus gebroken.

Een rechtstreeks gevolg was dat ook Hamas door het nieuwe regime in Egypte werd geviseerd, omdat het als een ent van de MB openlijk de partij had getrokken voor MB-boegbeeld president Mohamed Morsi. Honderden smokkeltunnels  werden verwoest, de grenspost in Rafah gesloten en de blokkade van Gaza door Egypte opnieuw stevig werd aangesnoerd.

alansar10Donderdag 7 juli 2011 in Khan Younis, Gaza. Palestijnse Gazaanse terroristen van de Al Ansar Brigades, het doodseskader van de Al Ahrar Beweging in Gaza (arabisch voor ‘Bevrijdingsbeweging’), hier op training in de woestijn in het zuiden van de Gazastrook. De Al Ansar Brigades worden rechtstreeks gelinkt aan Al Qaeda èn Islamitische Staat (IS/ISIS) [bron].

door Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.