Nieuw Hamas/Al-Fatah eenheidskabinet zoekt 4 miljard dollar; UNRWA ‘maar’ 1,6 miljard

gaza-unity2Grensovergang van Erez, Gaza/Israël, deze donderdagochtend 9 oktober 2014. Heel wat Palestijnse veiligheidsmensen bewaken de aankomst van de Westbank-delegatie geleid door premier Rami Hamdallah, en dat wellicht uit schrik voor aanslagen. Voor een goed begrip: Palestijnen versus Palestijnen dus. Tot zover zijn er nog geen schoten gevallen. Screenshot van beelden gemaakt door Al Jazeera (Qatar)

Leden van de nieuwe Palestijnse eenheidsregering, onder leiding van Rami Hamdallah, de premier van de Palestijnse Autoriteit, reisden gisteren van de Westbank af naar de Gazastrook om er hun eerste kabinetsvergadering te houden, een gebeurtenis die de facto het einde moet inluiden van de absolute controle van Hamas over de Gazastrook.

Het Witte Huis in Washington was meteen wild enthousiast en noemde deze bijeenkomst een “positieve stap.” Woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Jen Psaki zei: “De enige manier om een lange duurzame oplossing voor Gaza te bekomen is dat de Palestijnse Autoriteit de volledige autoriteit verkrijgt in Gaza. Aldus steunen wij deze interim technocratische regering in zijn inspanningen en wij beschouwen dit als een positieve stap in die richting.”

Zoals bekend verzoenden zich na zeven jaren gekrakeel op 23 april 2014 Al Fatah (de politieke factie van PA-president Mahoud Abbas) met Hamas dat nog steeds de Gazastrook in handen heeft. Een week voor het einde van het 9-maanden durende vredesproces maakte dit akkoord van Abbas met de terreurgroep Hamas een einde aan de vredesonderhandelingen met Israël. Even later, op 2 juni, werd dan door president Abbas de nieuwe eenheidsregering voorgesteld.

De 50-daagse guerillaoorlog van Hamas tegen Israël (Operation Protective Edge) belette dat de Palestijnse regering geimplementeerd kon worden. Na het einde van de vijandelijkheden legden op 3 augustus 2014 de vertegenwoordigers van de eenheidsregering Hamas/Al Fatah in de Egyptische hoofdstad Caïro hun eisenpakket voor, met inbegrip van de capitulatie van de Joodse staat. Israël stuurde zijn kat.

Rami HamdallahHamdallah beschreef gisterendonderdag de gebeurtenis als een “historische kans” en hij zei “Onze boodschap aan ons volk in Gaza gaat om het terugbrengen van hoop, eenheidsinstellingen en reconstructie.”

“Het Palestijnse nationale project is onvolledig zonder Gaza en de president [Mahmoud Abbas] heeft vorige nacht duidelijke instructies gegeven aan de regering ter bevestiging dat wij Gaza moeten heropbouwen.”

“Het is onze verantwoordelijkheid om werkgelegenheid te creëeren voor de Gazaanse arbeiders en wij zullen met al onze goede wil de externe uitdagingen overschrijden,” vertelde Hamdallah aan het Palestijnse persagentschap Ma’an News.

De parlementsleden van ed Westbank hadden eerder toestemming gekregen van Israël om haar grondgebied te overschrijden en via Erez de Strook binnen te reizen. Die toestemming en samenwerking werd verleend door majoor-generaal Yoav Mordechai, de Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT).

De bijeenkomst vond gisteren plaats in de ambtswoning van PA-president Mahmoud Abbas in Gaza Stad, waar de president zelf al meer dan 7 jaar niet meer gewoond heeft omdat hij sinds de verdrijving van Al Fatah door Hamas in 2007 de Gazastrook niet meer mocht betreden. Benieuwd wanneer Abbas voor het eerst weer in Gaza zal zijn. Achteraf werden de bezoekers verwacht op een lunch met voormalig Hamaspremier Ismail Haniyeh.

De historische ontmoeting had plaats drie dagen voor een internationale donorconferentie die plaatsvindt in Caïro en waaraan wordt deelgenomen door de Verenigde Staten, de Europese Unie, een aantal Arabische landen en een rits humanitaire en mensenrechtenorganisaties en ngo’s.

De Palestijnse regering heeft reeds 4 miljard dollars gevraagd om de zwaar getroffen Strook weer op te bouwen, volgend op de oorlog van Hamas tegen Israël. Vandaar dus de ontmoeting tussen Hamas en Al Fatah in Gaza op donderdag jl.

Ook de UNRWA heeft inmiddels een dringende oproep gelanceerd om 1,6 miljard dollars te doneren, voornamelijk bestemd om duizenden woningen weer op te bouwen, de drinkwatervoorziening te herstellen en de geteisterde infrastructuur en het wegennet te herstellen, alsmede onderdak te bieden aan de ca. 100.000 Gazaanse daklozen.

De internationale gemeenschap heeft Israël aangemaand om de blokkade op de Gazastrook op te heffen en bouwmaterialen voor de recconstructie toe te laten, de Joodse staat ervoor waarschuwend dat wanneer de huidige beperkingen van kracht blijven deze heropbouw haast onmogelijk wordt.

Uiteraard maakt Israël zich terecht zorgen dat het nieuwe toegeleverde staal en beton door Hamas, Islamitische Jihad en het dozijn gelieerde Palestijnse terreurgroepen, opnieuw zal gebruikt worden om wapens en munitie aan te kopen en aanvalstunnels naar Israël uit te graven. Zoals hier reeds werd bericht zijn zowel Hamas als Islamitische Jihad opnieuw begonnen met tunnels te graven vanuit Gaza naar Israël ter voorbereiding van een volgende conflictronde.

Toch beweert het eenheidskabinet van Mahmoud Abbas dat het eenheidskabinet van de Palestijnse Autoriteit zal toekijken dat al de buitenlandse hulp, de miljarden dollars en de bouwmaterialen niet naar Hamas zullen gaan. Wie dan Abbas moet controleren dat hij inderdaad zal doen wat hij beweert, is voorlopig nog niet duidelijk.

door Brabosh.com

gaza-unity3

Donderdag, 9 oktober 2014: Palestijnen bezoeken andere Palestijnen