Amerikanen weer boos op Israël omdat het in Jeruzalem huizen wil bouwen voor… Arabieren

netan-obama

Op dinsdag 1 oktober 2014 had premier Netanjahoe een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama in het Witte Huis te Washington. Echter, het leek andermaal niet erg te boteren tussen beide leiders. Twistpunt bleek de bouw van huizen in Joods/Arabische wijken in Israël’s hoofdstad Jeruzalem te zijn die voorbij de Groene Lijn (van april 1949) liggen.

De linkse Israëlische ngo Peace Now kwam de dag voordien roet in het eten te gooien door te berichten dat Israël afgelopen week zijn definitieve goedkeuring had gehecht aan de bouw van ca. 2.610 huizen in de Silwan wijk en in Givat Hamatos in het zuiden van de stad, nochtans huizen voor zowel Joden als Arabieren. Blijkbaar vindt Obama het ook niet goed wanneer Israël huizen bouwt voor zijn Arabische bevolking. Raar maar waar.

Jen PsakiWoordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Jen Psaki zei dat de Verenigde Staten “diep bezorgd zijn” over de Israëlische bouwplannen in Oost-Jeruzalem.

“Deze stap is tegengesteld aan Israël’s verklaarde doel en het zal een zeer troebele boodschap zenden indien zij doorzetten met bouwvergunningen uit te reiken en dat dit Israël’s ultieme toezegging tot een vredevolle onderhandelde regeling in vraag zal stellen,” aldus Psaki.

Zij voegde eraan toe: “Deze ontwikkeling zal enkel de veroordeling van de internationale gemeenschap opwekken, Israël verder doen verwijderen van zelfs zijn nauwste geallieerden [lees: de VS], de atmosfeer vergiftigen niet enkel met de Palestijnen maar ook met die Arabische regeringen waarmee premier Netanjahoe zegt dat hij betrekkingen mee wilt opbouwen.”

Ook Josh Earnest, de woordvoerder van de Amerikaanse president, uitte gelijkaardige bittere woorden aan het adres van de Israëlische regering: “Deze ontwikkeling zal alleen de veroordeling trekken van de internationale gemeenschap. Het zou tevens Israëls ultieme inzet voor een vreedzame oplossing via onderhandelingen met de Palestijnen in vraag stellen.” Hij veroordeelde ook de recente actie van enkele rechtsradicale Israëliërs die in het holst van de nacht zeven huizen kraakten in de Silwan buurt in Oost-Jeruzalem: “De Verenigde Staten veroordelen de recente bezetting van woonhuizen in de wijk van Silwan door mensen wiens agenda spanningen uitlokken. Dit dient enkel om de spanningen te doen toenemen.”

Premier Netanjahoe verwierp de Amerikaanse uitspraken en vertelde in New York na zijn terugkeer uit het Witte Huis tegenover journalisten: “Ik begrijp al deze kritiek niet en ik accepteer dit standpunt niet.” Volgens de premier waren de conclusies van Verenigde Staten voorbarig en leken ze slecht geïnformeerd omtrent de bouwplannen in de beoogde gemengde Joodse-Arabische wijk, hij voegde eraan toe:l “Het is de moeite waard om de informatie vooraf behoorlijk te bestuderen vooraleer u besluit om een standpunt in te nemen.”

Over de Joden die waren binnen getrokken in huizen in de wijk Silwan beritiseerde de permier eveneens de Verenigde Staten en zei: “Arabieren in Jeruzalem kunnnen vrij huizen verwereven in het westen van de stad en niemand zegt dat dat verboden is. Ik ben helemaal niet van plan om de Joden te vertellen dat zij geen huizen mogen kopen in Oost-Jeruzalem.”

Zo te merken is iedereen weer boos op Israël omdat er andermaal nieuwe Joodse èn Arabische huizen worden gebouwd in Jeruzalem, de eeuwige ondeelbare hoofdstad van het Joodse volk. Nochtans bemoeit Israël zich nooit met de interne winkel van andere landen zoals bv. wanneer de Fransen nieuwe huizen bouwen in Parijs, de Engelsen in Londen of de Nederlanders in Amsterdam. Zelfs de Belgen bouwen gewoon verder in Brussel. Wie kan daar wat op tegen hebben?

Begin februari zei Brachie Sprung, een woordvoerster van het stadsbestuur van Jeruzalem, dat de bouwprojecten enkele jaren geleden een eerste goedkeuring ontvingen en dat de nieuwbouw van Arabische huizen in de Arabische wijken van Jeruzalem eveneens werd goedgekeurd. Een ‘klein’ detail dat nochtans nergens in de internationale pers werd genoteerd noch bericht. De stad zei dat de bouw van ‘tienduizenden’ appartementen gepland staan voor alle gemeenschappen in Jeruzalem.

Het nieuwe project van ca. 2.600 woningen in Givat Hamatos is omstreden omdat critici zeggen, dat het een ring van Joodse gebieden die Jeruzalem scheiden van het nabijgelegen Bethlehem zou voltooien. De Vernigde Staten uiten regelmatig kritiek op de Israëlische bouw in Oost-Jeruzalem, het oude antieke Jeruzalem met zijn Klaagmuur, Joodse begraafplaats aan de Olijfberg, het Joodse Kwartier enz., die Israël opnieuw aanhechtte nadat het de Arabieren had verdreven tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Zoals bekend houden de VS vast aan hun plannen om al de gebieden die zich voorbij de Groene Lijn bevinden, met inbegrip van de Oude Stad, aan de Arabieren te doneren zodat zij er hun Palestijnse staat kunnen oprichten met Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad. Dit zou dan het einde betekenen van de eeuwigdurende oorlog tussen de moslimlanden en de Joodse staat. Maar niemand die op de hele planeet die dat gelooft natuurlijk.

Kaartje hieronder: Giva’t Hamatos in het zuiden van Israël’s hoofdstad

givat-hamatos3

door Brabosh.com

Een gedachte over “Amerikanen weer boos op Israël omdat het in Jeruzalem huizen wil bouwen voor… Arabieren

  1. Hoe bespottelijk de houding van de VS is jegens Israël, blijkt pas als je de situatie omdraait:

    “De bouw van nieuwe huizen in Washington zet de onderhandelingen met de Cubanen verder onder druk”, verklaarde premier Netanjahoe. “Het vergiftigt de atmosfeer, doet de deur tot vrede dichtslaan en zal de VS verder doen verwijderen van zelfs haar beste vrienden.”

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.