Honderden verdronken Palestijnen voor kust van Malta geen nieuwswaarde in het Westen

missing-palestijnenNabestaanden van vermiste (verdronken) Palestijnse migranten die zich op de boten bevonden die voor de kust van Malta naar de zeebodem zonken, demonstreren hier in Gaza op 22 september 2014 (foto: AFP YouTube video screenshot)

Ah wat, wie in het Westen maalt om honderden zoniet duizenden Palestijnen, die de voorbije weken verdronken in de Middellandse Zee als ze niet zijn gestorven door de hand van de Jood of van Israël? Geen kat die het interesseert. Tijdens de recente 50-daagse oorlog van Israël tegen de terreur van Hamas, was elke Gazaanse Palestijn die omkwam, voorpaginanieuws in de hele wereld en in het bijzonder in onze Lage Landen België en Nederland.

Meer dan 2000 Gazanen kwamen om, toch volgens de cijfers van Hamas die gretig en klakkeloos werden overgenomen en geciteerd door om het even welk internationale organisatie of NGO en die het voorwerp werden tot klacht, het aanstellen van een VN-onderzoekscommissie tot en met de dreiging om Israël voor het Internationaal Strafhof te dagen voor oorlogsmisdaden. Maar thans, nu duizenden Palestijnen het repressieve Hamasregime in Gaza ontvluchten en in stilte verzuipen in de Middellandse Zee, blijft het in het Westen oorverdovend stil.

Hieronder werpt de Israëlisch-Arabische journalist Khaled Abu Toameh wat meer licht op deze intrieste kwestie van de nieuwe golf Palestijnse vluchtelingen uit de Gazastrook. Want zeg nu zelf: als wij niet over dode Palestijnen berichten, wie zal het dan anders in onze plaats doen? Nobody! 😦

Brabosh.com

Palestijnen en het schandaal van de ‘Schepen van de Dood’

In de afgelopen paar weken zijn tientallen Palestijnse immigranten uit de Gazastrook gedood of gewond tijdens een poging om Europa via de zee te bereiken.Tenminste 500 Palestijnen zijn verdwenen nadat hun boten in de zee zonken.

Sommige berichten hebben gesuggereerd dat rivaliserende bendes opzettelijk de schepen tot zinken brachten. De bendes strijden voor het geld dat de Palestijnen bereid zijn te betalen om de Gazastrook verlaten. Palestijnen verwijzen naar de situatie als hun ‘Schandaal van de boten van de Dood’.

De Palestijnse immigranten zouden duizenden dollars hebben betaald aan Hamas ambtenaren en Egyptische smokkelaars om de exodus uit de Gazastrook te vergemakkelijken.

Riyad al-MalkiMinister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit [PA] Riyad al-Malki (plaatje rechts) beweerde dat elke Palestijn 1.000 dollar betaalde aan personeel van Hamas aan de grensovergang van Rafah met Egypte. Van anderen wordt verondersteld dat ze elk 5000 dollars hebben betaald om te vertrekken uit de Gazastrook.

Malki zei dat uit de eerste voorlopige onderzoeken is gebleken dat de Palestijnen in de Gazastrook het slachtoffer zijn geworden van Hamas en Egyptische gangsters die er in geslaagd zijn om hen met valse beloften te lokken.

Volgens verschillende verslagen, hebben al ongeveer 13.000 Palestijnen met de hulp van de gangsters de Gazastrook ontvlucht naar Europa. De meeste verlieten Gaza via de smokkeltunnels van Hamas of door het omkopen van diens veiligheidsambtenaren aan de terminal van Rafah. Nog eens 25.000 Palestijnen uit de Gazastrook in diverse Europese landen verzoeken verzonden voor immigratie.

Hoewel Hamas elk verband met de massale uittocht heeft ontkend, onthulden Palestijnen in de Gazastrook dat de islamistische beweging speciale kantoren heeft opgezet waar de Palestijnen zich kunnen registreren die in Europa een nieuw leven willen beginnen. Ze zeiden dat Hamasambtenaren de emigranten voorzien van vevalste visa en reisdocumenten om hen Europa binnen te brengen.

Hamas zei eerder deze week dat de veiligheidstroepen verschillende verdachten hebben gearresteerd in verband met de illegale immigratie. Maar de beweging weigerde te zeggen of de verdachten leden van Hamas waren.

Een Palestijnse journalist in Gazastad zei dat Hamas ook moskeeën heeft gebruikt om de Palestijnen te emigreren naar Europa. Bij een van de moskeeën in de zuidelijke Gazastrook, vertelde een toonaangevende Hamaspredikant tegenover gelovigen: “Diegenen die niet tevreden zijn kunnen altijd emigreren naar Europa. Wij kunnen niemand dwingen om hier te blijven.”

De meeste immigranten verlieten de Gazastrook via een twee kilometer lange tunnel die wordt uitgebaat door een hoge Hamas commandant. Overlevenden vertelden aan een onderzoekscommissie van de Palestijnse Autoriteit dat van zodra zij de Egyptische kant van de grens bereikten, Egyptische gangsters hen onderschepten en van hun geld beroofden.

“Hamas gangsters werkten samen met gangsters op de Egyptische kant van de grens,” zei een hoge ambtenaar van de Palestijnse Autoriteit die betrokken is in de Onderzoeks Commissie. “Ze opereren als een echte maffia, buiten de situatie uit van de mensen, vooral jonge mannen, die hoopten een beter leven en banen te vinden in Italië en andere Europese landen.” Palestijnen zeggen dat de emigratie begon lang vooraleer de recnet militaire confrontatie tussen Hamas en Israël begon. Maar de trend kreeg een dramatische toename sinds het einde van de gevechten eind augustus.

“Hamas heeft gefaald om de Palestijnen te helpen sinds het aan de macht kwam in 2007,” zei Ahmed Bader, wiens zoon de Gazastrook kon verlaten door een tunnel een week na het einde van de gevechten. “Er is niets voor de jonge mensen te doen in de Gazastrook: geen banen, geen entertainment en geen beveiliging. Jonge mannen die afgestudeerd zijn aan de universiteiten kunnen geen werk vinden als zij geen lid zijn van Hamas.”

Hamas en de Palestijnse Autoriteit dragen beiden de verantwoordelijkheid voor de tragedie van de Palestijnse immigranten. De twee rivaliserende partijen hebben verzuimd om de levensomstandigheden van hun bevolking in de Gazastrook te verbeteren. In plaats van het creëren van kansen op werk voor jonge mannen en vrouwen, hebben Hamas en de Palestijnse Autoriteit de afgelopen zeven jaar besteed aan strijd om geld en om de macht.

Thans beschuldigen de twee partijen elkaar van het drama van de illegale immigranten. En, natuurlijk beschuldigen zij ook Israël voor het feit dat duizenden Palestijnen niet langer willen leven onder het Palestijnse gezag of onder Hamas. Hamas zegt dat Palestijnen de Gazastrook ontvluchten omdat hun leider (Mahmoud Abbas) een hulpeloze 80-jarige man is “die lijdt aan de helft van alles ziektes in het heelal.”

De Palestijnse autoriteit, van haar kant, zegt dat de Palestijnen de “hel van Hamas” ontvluchten. Hamas en de Palestijnse Autoriteit wisselen beschuldigingen en beledigingen uit terwijl hun mensen worden uitgebuit, emotioneel en financieel, dan beroofd, verdronken en gevoed aan haaien. Hamas en de Palestijnse Autoriteit zijn thans druk doende hoe ze hun handen kunnen leggen op de miljoenen dollars die verondersteld worden om besteed te worden aan de wederopbouw van de Gazastrook.

Tijdens de ‘verzoeningsgesprekken’ vorige week tussen de twee partijen in Caïro hebben zij de tragedie van de Palestijnse immigranten volledig genegeerd. Nogmaals hebben ambtenaren van Hamas en Fatah kusjes en knuffels uitgewisseld, zoals ze nog een nieuw akkoord aankondigden om een vorige overeenkomst te implementeren.

In feite, is dit wat Hamas en Fatah hebben gedaan sinds 2006 – ondertekening van de ene overeenkomst van verzoening na de andere zonder tastbare resultaten. Onnodig te zeggen dat tot nog toe geen enkele van al deze overeenkomsten werden geïmplementeerd. Sceptici zeggen dat de meest recente overeenkomst tussen Hamas en Fatah waarschijnlijk ook enkel inkt op papier blijven als gevolg van de brede kloof tussen de twee partijen.

Hamas lijkt bereid te zijn om de Palestijnse Autoriteit terug toe te laten in de Gazastrook maar niet omdat de ideologie zou veranderd zijn. Hamas wil daarentegen de Palestijnse Autoriteit gebruiken als een instrument waarmee van de internationale gemeenschapskanalen fondsen kunnen afgetruggeld worden naar de Gazastrook, een stap die Hamas uiteindelijk meer macht zou geven en haar greep over de Palestijnse bevolking aldaar te verstevigen.

President van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas lijkt ook bereid te zijn om te fungeren als een brug voor het kanaliseren van de financiële hulp aan de Gazastrook. Hij hoopt dat zijn regering versterkt zal worden indien het de autoriteit zal krijgen om de checks te ondertekenen en de steun te verspreiden. Natuurlijk hoopt hij tevens dat een deel van de middelen zal eindigen op de bankrekeningen van zijn loyalisten en nauwe medewerkers.

Maar vele Palestijnen in de Gazastrook hebben uiteraard hun vertrouwen in zowel Abbas als in Hamas verloren. Zoals de afgelopen weken hebben aangetoond verkiezen honderden zo niet duizenden Palestijnen eerder voor het risico om hun leven op zee te verliezen dan leven onder de Palestijnse regeringen en leiders wier enige doel is om hun bankrekeningen aan te spekken.

door Khaled Abu Toameh

in een vertaling van Brabosh.com


Bronnen:

  1. The Gatestone Institute:
    ♦ Palestinians and the “Death Boats” Scandal van 27.09.2014 door Khaled Abu Toameh – As the past few weeks have, shown, hundreds, if not thousands, of Palestinians would rather risk their lives at sea than live under Palestinian governments and leaders whose only goal is to enrich their bank accounts [lezen]