Arabische Staten: Israël mag zichzelf niet verdedigen tegen islamitische terreurorganisaties

busattack2Kfar Sa’ad, Zuid-Israël nabij de Gazastrook, 7 april 2011. De Al Qassam Brigades, het doodseskader van Hamas, eist de volledige verantwoordelijkheid op voor de operatie waarbij een gele Israëlische schoolbus werd beschoten met een anti-tankgranaat, net op het ogenblik dat de kinderen uit de bus stapten. Een 16-jarige student werd zwaar gewond. [bron]

Een groep Arabische staten heeft tijdens een bijeenkomst van de VN-mensenrechtenraad in Genève vraagtekens geplaatst bij Israëls recht om zich tegen Hamas te verdedigen. De vertegenwoordiger van Pakistan verklaarde dat het “moreel afschuwelijk” en “juridisch incorrect” is om Israëls militaire actie in de Gazastrook zelfverdediging te noemen. De Verenigde Arabische Emiraten zeiden dat Israël als bezettingsmacht helemaal het recht niet heeft op zelfverdediging.

Ongeveer 30 landen bekritiseerden tijdens de bijeenkomst de Israëlische militaire actie in de Gazastrook. Venezuele beschuldigde Israël van oorlogsmisdaden en genocidenacties tegen de Palestijnen uit de Gazastrook. Ierland beschuldigde zowel Israël als Hamas ervan om op onacceptabele wijze tegen burgers te zijn opgetreden. Pakistan stelde een “brute militaire agressie” van Israël aan de kaak. China maakte duidelijk de Palestijnse inspanningen te ondersteunen om erkend te worden als volwaardig lid van de Verenigde Naties.

Israël en meerdere westerse landen houden de mensenrechtencommissie van de VN voor ongeloofwaardig en schijnheilig. In de commissie zouden die landen zitten, die zelf het meest de mensenrechten zouden schenden. Gedelegeerden van landen die behoren tot de Organisatie van de Islamitische Samenwerking (OIC), en die een derde deel van de zetels in de raad hebben, verhinderen regelmatig discussies over schendingen van de mensenrechten in hun landen. Daarbij beroepen ze zich erop dat het rechtssysteem van de sharia bestanddeel van hun religie en daarmee boven iedere kritiek verheven zou zijn. Op aandringen van de islamitische leden houdt de mensenrechtenraad zich iedere vergadering bezig met het Midden-Oostenconflict. De veroordeling van Palestijnse schendingen van de mensenrechten wordt regelmatig van de hand gewezen.

Uit protest tegen de eenzijdige houding van de mensenrechtenraad weigert Israël al jarenlang de benoemde “speciale gevolmachtigde voor Palestina” het land binnen te laten. Dit betrof nu ook de nieuw benoemde speciale gevolmachtigde Makarim Wibisono uit Indonesië. Hij staat bekend als extreem Israël-kritisch. De regering in Jeruzalem liet hem niet de Palestijnse gebieden binnenreizen. Hij zou het ten zeerste betreuren dat hij niet op de “Westelijke Jordaanoever” en in Oost-Jeruzalem oog in oog zou kunnen spreken met de slachtoffers en getuigen van de door Israël begane schendingen van het internationaal recht, zei de Indonesische diplomaat hier over.

Ook buiten de VN-mensenrechtenraad wordt er druk op Israël uitgeoefend. De Deense minister van Buitenlandse Zaken, Martin Lidegaard, eiste een einde van de “blokkade van Gaza” en het stopzetten van de bouw van “illegale nederzettingen”. Als Israël bij de huidige vredesonderhandelingen in Cairo geen concessies zou doen, zou de Europese Unie over sancties moeten nadenken. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei hier over dat de Deense minister van Buitenlandse Zaken het fout had en de situatie in het Midden-Oosten niet begrijpt.

door Israel Heute

in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron als “Arabische Staten: Israël heeft geen recht op zelfverdediging” [lezen]

Terror_Strikes_Israeli_Civilians_in_Southern_Israel

Zuid-Israël nabij Eilat, 5 september 2012. Terroristen hebben vanuit de Egyptische Sinaï een Israëlische bus beschoten, die daarna helemaal uitbrandde [lezen]