Gazanen spreken zich duidelijk uit over de oorlogsmisdaden van Hamas [Mudar Zahran]

irondome-hamas

Als Hamas, om welke reden dan ook, u niet mag, dan hoeft zij alleen maar te zeggen dat u een Mossad-agent bent om u te vermoorden.” – A., een Fatah-lid in Gaza. “Hamas wilde dat we afgeslacht werden, zodat zij de mediaoorlog tegen Israël kon winnen door onze dode kinderen op tv te laten zien en dan geld uit Qatar te krijgen.” – T., voormalig ambtenaar voor Hamas bij het ministerie. “Ze vuren gewoonlijk raketten af en rennen vervolgens snel weg, waardoor wij, door hun schuld, Israëlische bommen kunnen verwachten.” – D., Gazaans journalist.

“Hamas stelde een avondklok in: iedereen die zich op straat begaf, werd neergeschoten. Op die manier werden de mensen wel gedwongen om in hun huizen te blijven, zelfs als die op het punt stonden gebombardeerd te worden. Hamas hield de hele bevolking van Gaza in hechtenis als menselijk schild.”
[K., (net) afgestudeerde student]

freegaza2a“Het Israëlische leger staat toe dat er bevoorrading binnenkomt en Hamas steelt die. Het lijkt er zelfs op dat de Israëli’s meer om ons geven dan Hamas.”
[E., EHBO-vrijwilliger]

“Wij worden door Hamas bezet en als je de meesten van ons dat zou vragen, dan zouden we liever onder Israëlische bezetting leven … We missen de tijd toen wij in Israël konden werken en goed geld konden verdienen. We missen de veiligheid en de rust waar Israël voor zorgde, toen die hier was.”
[S., afgestudeerd aan een Amerikaanse universiteit, voormalig Hamas- sympathisant]

Terwijl de media in de hele wereld Israël verantwoordelijk stellen voor de dood van Gazaanse burgers tijdens ‘Operation Protective Edge’ besloot deze correspondent Gazanen zelf te spreken om te horen wat zij te zeggen hadden. Ze spraken over wreedheden van Hamas en over oorlogsmisdaden, waarbij Hamas er schuldig aan was dat er burgerslachtoffers onder de eigen bevolking vielen.

Hoewel de inwoners van Gaza, die bang waren dat Hamas wraak op hen zou nemen, niet met de media durfden te spreken, boden vrienden op de “Westbank” aan de zaak bij familieleden in Gaza aan te kaarten. Iemand, een gerenommeerd academicus uit Gaza die een toespraak hield, op voorwaarde dat hij anoniem bleef, zei, dat zodra iemand met een westerse journalist gesproken had, hij meteen ondervraagd werd door Hamas en beschuldigd werd van “communicatie met de Mossad.” “Hamas zorgt ervoor dat de gemiddelde Gazaan niet met westerse journalisten zal praten – of eigenlijk met geen enkele journalist”, zei hij en hij vervolgde:

“Hamas wil niet dat de waarheid over Gaza naar boven komt. Hamas terroriseert en doodt ons net als Daesh [ISIS] terroristen Irakezen doden. Hamas is een dictatuur die ons ombrengt. De Gazanen die Hamas voor de tv prijzen zijn of Hamas-leden of ze zijn te bang om stelling te nemen tegen Hamas. Maar weinig buitenlandse [westerse] journalisten konden waarschijnlijk verslag doen van wat de inwoners van Gaza van Hamas vinden.”

Op de vraag hoe de inwoners van Gaza over Hamas dachten, zei hij:

“Net zoals de Irakezen over Saddam dachten, voordat hij ten val werd gebracht. Toch won hij steeds de presidentsverkiezingen met 90 procent. Als Hamas vandaag in Gaza ten val wordt gebracht, dan zullen de mensen hier doen wat de Irakezen deden met het standbeeld van Saddam, nadat hij ten val kwam. Maar ook al hebben westerse journalisten niet de mogelijkheid gekregen om vrij met de inwoners van Gaza te spreken, ze moeten aan het einde van de dag nog steeds een verhaal naar hun redactie sturen. Dus het is gewoon makkelijker en veiliger voor hen vast te houden aan de officiële lijn.”

“En wat hield die lijn dan in?”, vroeg ik: “Geef Israël de schuld?”

“Dat weet ik zo niet”, zei hij. “Meer in de zin van, ´Geef Hamas nooit de schuld!´ Hamas stelde een ‘opdracht’ op: Zich verzetten tegen Hamas betekent de dood. Hamas is een dictatuur die ons ombrengt.”

M., een journalist, bevestigde zijn mening. “Ik geloof niet dat een van de mensen die in de afgelopen weken door Hamas gedood zijn, Israëlische spionnen waren”, zei hij. “Hamas heeft veel mensen gedood, omdat zij kritiek op haar hadden en ze beweerde dat ze verraders waren die tijdens de oorlog voor Israël hadden gewerkt.”

Dat gesprek vond plaats vier weken voordat Hamas 21 vermeende ‘Israëlische Mossad-agenten’ had gedood.

D., een eigenaar van een winkel, zei:

“Er waren twee grote protesten tegen Hamas tijdens de derde week van de oorlog. Toen Hamas-strijders het vuur openden op de demonstranten in het Bait Hanoun gebied en in de Shijaiya werden vijf op slag gedood. Ik zag dat voor mijn eigen ogen gebeuren. Velen raakten gewond. Een arts in het Shifa-ziekenhuis vertelde me dat bij beide protesten 35 mensen werden gedood. Hij heeft hun lichamen in het mortuarium gezien.”

Om deze rapporten te verifiëren, sprak ik met een tweede academicus uit Gaza die een doctoraal heeft gehaald aan een westerse universiteit. Hij verklaarde:

“Hamas heeft demonstranten vermoord, daar bestaat geen twijfel over. Maar we kunnen niet bevestigen hoeveel er daadwerkelijk vermoord werden. Als ik moet raden, dan was het aantal meer dan er bekend is gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat niet alle 21 mannen die Hamas op 22 augustus heeft gedood, met Israël samenwerkten. Hamas heeft die mannen gedood, omdat het was verzwakt door de Israëlische aanvallen en zich bedreigd voelde. Dus ging het om een ‘Salem Witch-Hunt’ [heksenjacht]. Ze arresteerde iedereen die zich tegen haar verzette en ze moest een paar voorbeelden stellen om mensen die tegen Hamas in opstand kwamen bang te maken. De tactiek van Hamas werkte. Nu zijn de inwoners van Gaza bang om negatief over Hamas te praten, zelfs in het bijzijn van hun eigen familieleden. Inwoners van Gaza zijn waarschijnlijk bang om Hamas te bekritiseren, zelfs in hun slaap!”

Zoals reeds is bekendgemaakt door de bekroonde journalist, Khaled Abu Toameh, doodde Hamas een van haar leiders, Ayman Taha, en gaf Israël de schuld. Toen hem vragen werden gesteld over het verslag van Abu Toameh zei S., een politieke activist uit Gaza:

“Taha zat al in de Hamas-gevangenis voor de Israëlische operaties waren gestart. Hamas zette hem gevangen en martelde hem, omdat hij kritisch over hun radicale beleid was. Hij had Hamas gewaarschuwd niet mee te werken aan Qatar en Iran. Ooggetuigen zeiden dat ze gezien hadden dat Hamas-strijders hem levend naar de tuin van het Shifa-ziekenhuis in Gaza brachten en hem dood schoten. Zij bleven zijn lichaam verminken voor de ogen van mensen en kleine kinderen die stonden te kijken en lieten het op de binnenplaats van het ziekenhuis een paar uur achter, alvorens zij het personeel toestonden om het naar het mortuarium te brengen.”

A., een lid van Fatah in Gaza, sprak via Skype – hij was bang dat Hamas telefoonlijnen onderschepte:

“Nog voor de Israëlische operatie begon, had Hamas 400 van onze leden en andere bekende politieke tegenstanders, opgepakt. Ik zou niet verbaasd zijn als Hamas hen allemaal ombrengt en dan beweert dat ze werden gedood door een Israëlisch bombardement. Hamas heeft al een man onthoofd die erom bekend stond dat hij zich op de 22e dag van de oorlog had verzet tegen haar standpunten. Toen meldde hij op zijn Facebook-pagina dat hij was betrapt met het verzenden van informatie van inlichtingendiensten naar Israël. Als Hamas, om welke reden dan ook, niet van u gediend is, dan hoeft zij alleen maar te beweren dat u een Mossad-agent bent om u te vermoorden.”

S., een medische werknemer, zei:

“Het Israëlische leger stuurt, voordat het tot een aanval overgaat, waarschuwingen naar mensen [inwoners van Gaza] om gebouwen te ontruimen. De Israëli’s telefoneren of ze sturen een SMS- bericht. Soms bellen ze een paar keer om er zeker van te zijn dat iedereen geëvacueerd is. Het strikte beleid van Hamas was echter om ons geen toestemming te geven ons terug te trekken. Veel mensen zijn vermoord, terwijl zij door Hamas-militanten opgesloten waren in hun huizen. De officiële televisieomroep van Hamas, Al-Quds TV, zond regelmatig waarschuwingen naar de inwoners van Gaza om hun huizen niet te ontruimen. Hamas-militanten zouden de uitgangen naar de plaatsen waar de bewoners werd gevraagd om te evacueren, blokkeren. In het Shijaiya gebied ontvingen mensen waarschuwingen van de Israëli’s en ze probeerden om het gebied te ontruimen, maar Hamas- militanten blokkeerden de uitgangen en ze hebben de mensen het bevel gegeven om terug te keren naar hun huizen. Sommige mensen hadden geen andere keuze dan in de richting van de Israëli’s te rennen en hen te vragen om hun families te beschermen. Hamas schoot op sommigen van die rennende mensen; de rest werd gedwongen terug te keren naar hun huizen en ze werden gebombardeerd. Op die manier ontstond het Shijaiya bloedbad. Meer dan 100 mensen werden gedood.”

Een andere Gazaanse journalist, D., zei:

“Hamas vuurde raketten af naast woningen. Hamas rende van het ene huis naar het andere. Hamas loog toen zij beweerde dat zij schoot vanuit niet-bevolkte gebieden. Om de zaken voor ons nog erger te maken, vuurde Hamas vanaf de balkons van de woningen en probeerde om de Israëli’s tegen hun zin mee te slepen in huis-aan-huis en straat-aan-straatgevechten – dat zou een doodvonnis betekenen voor alle burgers hier. Zij zouden raketten afvuren en vervolgens snel wegrennen, waardoor we aan de Israëlische bommen en hun verderf overgeleverd waren. Het zijn lafaards. Als Hamas-militanten niet bang zijn om te sterven, waarom rennen ze dan weg, nadat ze raketten vanuit onze huizen afgeschoten hebben? Waarom blijven ze niet en sterven ze met ons? Zijn ze bang om te sterven en naar de hemel gaan? Ze beweren toch dat ze dat willen?”

K, een andere afgestudeerde student aan een Egyptische universiteit, die naar Gaza was gegaan om zijn familie te zien, maar die niet kon vertrekken, omdat de oorlog was begonnen, zei op 22 juli:

“Toen de mensen niet meer naar de bevelen van Hamas om niet te evacueren luisterden en hun huizen toch gingen verlaten, stelde Hamas een avondklok in: iedereen die zich op straat begaf werd neergeschoten, zonder dat hen ook maar een vraag werd gesteld. Op die manier zorgde Hamas ervoor dat mensen wel gedwongen werden in hun huizen te blijven. Zelfs als die op het punt stonden om gebombardeerd te worden. Allah zal van Hamas op de Dag des Oordeels eisen om rekening af te leggen vanwege het bloed dat aan hun moordenaarshanden kleeft.”

Ik vroeg hem of Hamas mensen als ‘menselijk schild’ gebruikte. Hij zei: “Hamas gebruikte de hele bevolking van Gaza als menselijk schild. Mijn antwoord aan u is ‘ja’.”

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zei op 6 september tegen de pers dat Hamas 120 Fatah-leden, die de avondklok hadden genegeerd, had gedood.

T., een voormalig ambtenaar van het Hamas-ministerie, zei: “Hamas heeft een goede reden om vanuit burgergebieden te schieten: De Israëli’s bellen de burgers en ze geven hen tien minuten de tijd om te evacueren Dit geeft Hamas de tijd om nog een raket af te schieten en weg te rennen.”

“Waarom”, vroeg ik, “wilde Hamas niet dat de mensen zich terugtrokken?”

“Sommige mensen zeggen dat Hamas wil dat burgers gedood worden om de wereldwijde sympathie te winnen, maar ik geloof dat dit niet de belangrijkste reden is. Ik denk dat de reden is dat wanneer alle mensen hun huizen zouden mogen verlaten, dan zouden ze allemaal in een bepaald gebied in Gaza terecht komen. Als dat gebeurde, dan zou de rest van Gaza zonder burgers zitten en de Israëli’s zouden Hamas kunnen raken, zonder dat zij zich zorgen zouden hoeven te maken over de burgers in al die lege gebieden. Hamas wilde overal burgers om de Israëli’s in verwarring te brengen en hun operaties te bemoeilijken.”

S., een zakenman uit Gaza, zei:

“Het staakt-het-vuren dat Hamas was overeengekomen, had dezelfde voorwaarden die de Egyptenaren en de Israëli’s hadden aangeboden tijdens de tweede week van de oorlog, nadat slechts160 inwoners van Gaza waren gedood. Waarom heeft Hamas moeten wachten tot 2.200 inwoners werden gedood en heeft ze toen hetzelfde aanbod geaccepteerd? Hamas heeft de wereld gechanteerd met de gedode Gazaanse burgers, zodat het lijkt alsof Hamas een vrijheidsstrijder tegen een kwaadaardig Israël is. Hamas liet de inwoners van Gaza zien dat ze niets gaf om hun bloed en hun kinderen. En waarom zou Hamas iets om hen geven? Haar leiders zitten ofwel in herenhuizen in Qatar of in villa’s in Jordanië. Mashaal [Khaled Mashaal, het hoofd van Hamas] bevindt zich in Qatar, Mohammad Nazzal in Jordanië en Abu Marzouk is in Caïro: Waarom zouden ze een ‘staakt het vuren’ willen? Iedereen hier in Gaza vraagt zich af waarom Hamas zoveel wapenstilstanden heeft afgewezen. Hamas weet dat ze het Israëlisch leger niet kan verslaan, dus waarom bleef ze vechten? Het antwoord is simpel: Hamas wilde dat we afgeslacht werden, zodat ze de mediaoorlog tegen Israël kon winnen door onze dode kinderen op tv te laten zien en dan geld uit Qatar krijgen.”

Ik vroeg S. of de andere inwoners van Gaza zijn mening deelden. Hij zei:

“De inwoners van Gaza zijn niet dom. We zeggen nu tegen Hamas: Of jullie brengen de overwinning en de bevrijding van Palestina zoals jullie beweren, of jullie vertrekken gewoon uit Gaza en misschien geven jullie het terug aan de Palestijnse Autoriteit of zelfs aan Israël – of zelfs aan Egypte. Wij hebben genoeg van de hallucinaties en de beloften die nooit uitkomen.”

O., een onderzoeker die woont in de tweede grootste stad in de Gazastrook, Khan Younis, zei:

“De meesten van ons zien Hamas als te radicaal en te koppig, vooral de manier waarop wapenstilstanden, die door Israël waren aangeboden. werden geweigerd. Ze weigerden zelfs een 24-uurs-wapenstilstand tijdens de derde week van de oorlog. Ze ontzegde ons zelfs de 24 uur rust die we nodig hadden om de doden te begraven. Zelfs sommige Hamas-getrouwen hier vragen zich af waarom Hamas meerdere wapenstilstanden weigerde en ons liet lijden. Hamas deed dit met opzet, want Hamas is een slaaf van Qatar. Qatar wil dat de oorlog doorgaat, want het is een terroristisch islamitisch land en Hamas wil dat er meer van ons omkomen om haar meesters in Qatar te sussen. Laten we realistisch zijn, Hamas staat er slecht voor nu Israël de meeste tunnels heeft vernietigd; dat is de reden waarom Hamas deel moest nemen aan de wapenstilstandgesprekken in Cairo. Als de Israëlische klappen niet zo pijnlijk waren geweest voor Hamas, dan zou die hoe dan ook niet zijn gaan onderhandelen. Tegelijkertijd vraagt Hamas het onmogelijke van Israël, zoals een open zeehaven en een luchthaven. Israël zou dat nooit toestaan ​ en Hamas weet dit, maar Hamas zou wel eens tijd willen winnen door deze eisen op tafel te leggen. U moet in gedachten houden dat Hamas zich niet bekommert om de omstandigheden waaronder de inwoners van Gaza leven. Het zijn immers onze kinderen die sterven, niet de kinderen van de leiders van Hamas. Hamas is nu zwak en ik denk dat ze het grootste deel van de tunnels kwijt is. De Israëlische Iron Dome heeft zoveel van hun raketten vernietigd voordat die in Israël neerkwamen; dat is de reden waarom Hamas meedogenloos is ten opzichte van de inwoners van Gaza. Als Hamas mensen in hun woningen opsluit terwijl die op het punt staan gebombardeerd te worden, als Hamas mensen die hiertegen protesteren, doodt en als ze vermeende verraders terechtstelt zonder een vorm van rechtspraak, dan zijn dat oorlogsmisdaden.”

Een rapport van het ‘Washington Institute’, dat in juli werd uitgebracht, meldt ook dat de meeste inwoners van Gaza niet gelukkig zijn met het Hamas-bewind.

“Het is waar”, zei A., een leraar. “Ik ken geen enkele Gazaan die op het ogenblik pro-Hamas is, met uitzondering van degenen die op de loonlijst staan. Hamas handhaaft haar controle hier door middel van een militaire dictatuur, net zoals in Noord-Korea. Mensen zullen gedood worden als ze protesteren. Zelfs inwoners van Gaza die in het buitenland wonen zijn bang Hamas te bekritiseren, omdat Hamas wraak zal nemen op hun familieleden die hier wonen.”

M., een televisieproducent uit Gaza, verklaarde:

“Natuurlijk ben ik tegen Israël en ik wil Israël uit Gaza en uit de “Westelijke Jordaanoever” hebben, maar ik geloof nog steeds dat Hamas een grotere bedreiging voor het Palestijnse volk is. Hamas nam Gaza over door ons [Palestijnen] te doden en door onze jonge mannen vanaf hoge gebouwen te gooien. Daar draait het bij Hamas om: moord en macht. Hamas is ook misleidend; de leiders weigerden het Egyptische staakt-het-vuren voorstel, ze werd hard getroffen door de Israëli’s, en toen de oorlog eindigde, riep zij de overwinning uit. Zelfs de profeet Mohammed, vrede zij met hem, gaf toe dat hij de Ohoud oorlog verloren had.[Een oorlog waarin heidense Arabieren het leger van Mohammed versloegen en waarin Mohammed bijna werd vermoord]. Hamas leeft in haar eigen fantasiewereld. Hamas wilde dat door de dode lichamen Israël er slecht op kwam te staan. De media hebben een enorme druk op Israël uitgeoefend voor elke dode Gazaan. In die zin heeft de tactiek van Hamas gewerkt en we hebben meer westerse tolerantie voor Hamas gezien, vooral in Europa. Natuurlijk kan het Hamas niets schelen als we allemaal sterven, zolang het haar doelstellingen maar haalt. We zijn niet van plan om het leven onder Hamas nog langer te accepteren. Zelfs als er rust heerst en het afvuren van raketten stopt, dan gaan we nog onder de genade van Hamas gebukt, waar alle eerste levensbehoeften worden beschouwd als een luxe. Hamas is alleen maar tijd aan het winnen door aan de wapenstilstandgesprekken deel te nemen. Hamas wil geen wapenstilstand.”

Op de vraag waarom dat zo was, zei hij: “Vraag dat aan de sjeik van Qatar, niet aan mij. Hij is de god van Hamas die hen miljarden geeft en hen vertelt wat ze moeten doen. Moge Allah Qatar vervloeken.”

Een EHBO-vrijwilliger, E., zei dat Hamas-strijders de dag ervoor 150 vrachtwagens vol hulpgoederen hadden geconfisqueerd. Hij zei dat de leveringen waren geschonken door charitatieve instellingen op de “Westelijke Jordaanoever” en dat hun levering mogelijk werd gemaakt door de IDF. Hij merkte op: “Deze diefstal maakt ons [inwoners van Gaza] allemaal woedend. Het Israëlische leger staat toe dat er voorraden binnen komen en Hamas steelt die. Het lijkt zelfs alsof de Israëli’s meer om ons geven dan Hamas.”

Een andere hulpverlener, A., bevestigde dat Hamas de hulpgoederen die voor Gaza bestemd zijn, steelt. “Zij [Hamas] neemt het grootste deel, verkoopt het aan ons, en geeft ons de dingen die zij niet willen hebben.”

Een imam van een moskee in Gaza zei dat het kostbaarste hulpartikel dat Hamas gestolen had water was. “De inwoners van Gaza hebben dorst en Hamas steelt de flessen water die ons gratis werden verstrekt om die te verkopen voor 20 Israëlische shekels [ongeveer $ 5] voor de grote fles en 10 Israëlische shekels voor de kleine.”

H., die niet wilde dat zijn beroep werd vermeld, verloor een van zijn benen bij een Israëlische aanval. Ik vroeg hem wie hij dacht dat verantwoordelijk was voor zijn verwonding. Hij verklaarde:

“Dat was Hamas. Mijn vader kreeg een SMS-bericht van het Israëlische leger om hem te waarschuwen dat ons gebied zou worden gebombardeerd en Hamas verhinderde ons om weg te gaan. Ze zeiden dat er een avondklok was ingesteld. Een avondklok, kun je dat geloven? Ik zweer bij Allah dat we wraak zullen nemen op Hamas. ik zweer bij Allah dat ik op mijn andere voet zal staan en tegen Hamas zal vechten. Zelfs als Israël haar met rust laat, dan doen wij dat niet. Wat had mijn twee jaar oude neefje gedaan om gedood te worden onder het puin van ons huis, zodat Khaled Mashaal [een Hamas-leider die zijn basis in Qatar heeft] gelukkig zou kunnen zijn? We willen veranderingen tot elke prijs. Ik beweer niet dat de Israëli’s onschuldig zijn, maar ik weet dat Hamas raketten heeft afgevuurd vanuit elke bewoonde plek in Gaza. Als dat niet ´zich verschuilen achter burgers’ was, dan was het domheid en roekeloosheid. Niemand in Gaza, die normaal is en bij zijn volle verstand, steunt Hamas. Mensen hebben ouders, kinderen en vrienden verloren en ze hebben niets meer te verliezen. Ik denk dat, als ze de kans krijgen en de wapens, zij zich zullen verzetten tegen Hamas.”

K., een onderwijzer uit Gaza, was het ermee eens:

“Als Hamas om onze kinderen gaat geven, dan zullen wij ook om Hamas geven. Hamas heeft één beleid; Israël aanvallen; dus valt Israël [Hamas] ook aan, en wij worden gedood en Hamas krijgt dan meer geld van de Arabieren en van Erdoğan [de president van Turkije]. Mijn zoon is autistisch; hij kan niet tegen de geluiden van raketten en bommen als die neerkomen. Waarom zou ik Hamas steunen, die hem zo doet lijden? De inwoners van Gaza hebben genoeg van Hamas, alle beweringen dat we van Hamas houden, zijn gewoon propaganda. Uit een recente peiling blijkt dat de meesten van ons Hamas steunen. Dit is niet waar, behalve misschien op de ´Westelijke Jordaanoever´, waar ze nog niet hebben geleefd onder het regime van Hamas. Ik kan het stembureau niet beschuldigen dat het de enquête heeft vervalst, maar mijn veiligste verklaring voor het resultaat is dat de inwoners van Gaza die ondervraagd zijn te bang zijn om hun ware mening over Hamas te geven. Hamas houdt alles hier in de gaten. De meeste inwoners van Gaza hebben nu te maken met de nasleep van de oorlog. Bijna 300.000 inwoners van Gaza zijn nu dakloos en Hamas voorziet hen van niets. Dus waarom zouden zij of hun uitgebreide families nog enige liefde voor Hamas hebben? Zou dat een teken van gezond verstand zijn? De meeste inwoners van Gaza zijn boos op Hamas, en de meesten van ons zouden graag zien dat ze vervangen werd door een andere macht.”

Ondanks alles wat Hamas de inwoners van Gaza heeft aangedaan, lijken ze niet meer liefde – of minder haat – voor Israël te koesteren.

S., een afgestudeerde van een Amerikaanse universiteit en een voormalige Hamas-sympathisant, waarschuwde:

“Laat u niet misleiden. Inwoners van Gaza zijn nog niet verliefd op Israël, maar ze willen niet meer tegen Israël vechten. We willen Israël niet omarmen; we willen gewoon normaal leven, zonder oorlogen. We willen wonen en werken in Israël, zoals we gewend waren. Wij zijn bezet door Hamas en als je de meesten van ons vraagt dan zouden we in plaats daarvan liever bezet zijn door Israël. ik zou blij zijn als Netanyahu over Gaza zou regeren, zolang Hamas maar vertrekt, en ik denk dat de meeste inwoners van Gaza hetzelfde voelen. We missen de tijd toen we in Israël konden werken en goed geld verdienen, we missen de veiligheid en de rust die Israël verschafte toen het hier was, maar politiek gezien vinden we Israël het beste van twee kwaden: Israël en Hamas.”

M., die zijn 11-jarige dochter verloor bij een Israëlisch bombardement, zei: “Ik zal noch Hamas noch Israël vergeven dat ik mijn dochter verloor. Als je me vraagt ​​of ik een hekel heb aan de Israëliërs, dan zou mijn antwoord ‘nee’ zijn, maar houd ik van hen? Natuurlijk niet. Er is teveel bloed tussen ons gevloeid, maar ik kan alleen maar hopen dat we op een dag allebei verder zullen gaan en dat onze wonden zullen helen.”

Toen hem werd gevraagd wat hij zou doen als hij in de plaats van Israël was en non-stop zou worden aangevallen door Hamas, antwoordde hij: Het maakt me niet uit als zowel Israël en Gaza in de hel branden.”

F., een Gazaanse arts, zei:

“Ik wou dat Israël nooit had bestaan, maar het lijkt niet weg te gaan, ik zou liever in Israël werken, zoals ik vroeger voor de eerste Intifada deed, niet er tegen vechten. Hamas- sympathisanten, apologeten [geloofsverdedigers] en goedpraters moeten zich schamen dat zij een terroristische organisatie steunen die burgers, Israëliërs en Palestijnen, heeft afgeslacht. Blijkbaar werkt een groep Israëliërs eraan om de Hamas-leider Khaled Mashaal voor het gerecht van het Internationaal Strafhof te brengen. Maar misschien zou de wereld moeten overwegen om de Hamas-leiders te berechten voor misdaden tegen de mensen in Gaza.”

door Mudar Zahran

in een vertaling van Wachteres & Henk V. voor E.J. Bron blog als “Gazanen spreken zich duidelijk uit over de oorlogsmisdaden van Hamas” [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.