Onderhandelingen tussen Hamas en Israël over bestand worden volgende maand hervat

funeral-hamasHebron op de Westbank, dinsdag 23 september 2014. Ca. 3000 Palestijnen, voor het merendeel sympathisanten en aanhangers van Hamas, dragen de lichamen van de Hamasterroristen Marwan Kawasmeh en Amer Abu-Eisha ten grave. Vele groene vlaggen van Hamas werden in de stoeterij meegedragen. De twee Hamasmoordenaars van de 3 Joodse studenten kwamen om het leven tijdens een vuurgevecht met het IDF, nadat ze zich eerder weigerden over te geven.

Intussen zet de Palestijnse ‘gematigde’ leider Mahmoud Abbas zijn diplomatiek offensief tegen de Joodse Staat onverminderd verder. Zo zei Abbas op dinsdag 23 september dat hij op donderdag een resolutie zal indienen bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om de terugtrekking te eisen van het IDF uit de Westbank over een termijn van drie jaren. Op donderdag zal Abbas de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken waar hij tevens de resolutie zal indienen.

Het lijkt weinig waarschijnlijk dat de resolutie zal aangenomen worden omdat die ongetwijfeld op het veto van de Amerikanen zal stuiten. Zoals bekend verwoordt ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry het Amerikaanse standpunt dat de enige oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict enkel kan bereikt worden via directe onderhandelingen tussen de betrokken partijen.

Abbas tracht voortdurend directe onderhandelingen met Israël te vermijden waardoor elk uitzicht op vrede teniet wordt gedaan. Abbas waarschuwde Israël ervoor dat wanneer zijn resolutie bij de Veiligheidsraad zal worden teruggefloten, wat algemeen mag verwacht worden, hij verder het lidmaatschap zal zoeken van verschillende internationale instellingen en agentschappen.

Hierin is ook inbegrepen het lidmaatschap van het Internationaaal Strafhof (ICC) met het doel Israël voor het Strafhof te dagen op beschuldiging van vermeende oorlogsmisdaden tijdens Israël’s recente offensief in de Gazastrook (Operation Protective Edge) en de Joodse huizenbouw te stoppen in de ‘nederzettingen’ op gronden in de Westbank waar de Palestijnen hun toekomstige staat willen stichten.

Ook op dinsdag zijn de Israëlische en Palestijnse onderhandelaars akkoord gegaan om de gesprekken over een duurzaam en stabiel staakt-het-vuren in de Gazastrook te hervatten op het einde van de oktober. In Caïro zal ook indirect met Hamas worden onderhandeld. Hamas op zijn beurt tracht nog steeds met Abbas’ factie Al Fatah het eenheidsakkoord dat werd bereikt in mei jongstleden in meer concrete vorm te gieten, nadat het eerder in Gaza de 50-daagse oorlog tegen Israël heeft verloren.

Israël eist nog steeds de demilitarisering van de Gazastrook als voorwaarde tot een duurzaam staakt-het-vuren, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat Hamas en Co hierop zullen ingaan.

Zoals bekend zijn zowel Hamas als Islamitische Jihad reeds opnieuw aan de slag gegaan om hun terroristennetwerk van tunnels herop te bouwen als voorbereidend onderdeel van een nieuw offensief tegen Israël. Onderhandelingen met Israël al dan niet direct, zijn dan ook slechts een smoes om tijd te winnen om de zwaar gehavende terreurinfrastructuur weer op te bouwen en het wapenarsenaal weer aan te vullen.

vredespartners3

door Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.