Ongeveer 40 procent van de Europese Joden verbergt zijn/haar Joodse identiteit

europa-joden

Ongeveer veertig procent van de Europese Joden verbergen hun identiteit, beweert het Rabbinaal Centrum van Europa (RCE) en de Europese Joodse Associatie (EJA) op maandag 15 september ’14. De organisaties, die beide worden geleid door Menachem Margolin, een Chabad rabbijn uit Brussel, verklaarde dat zij hun gegevens wonnen uit meer dan 800 rabbijnen en RCE leden over het hele continent hadden verzameld maar zorgden niet voor een gedetailleerde uitleg hoe ze aan het percentage kwamen van 40 % noch van de gebruikte methodologie van de studie.

Rabbijn Menachem MargolinVolgens Margolin, zal ca. een half miljoen Joden dit jaar de gebedsdiensten op Rosh Hashana (Joods Nieuwjaar – donderdag 25 en vrijdag 26 september 2014) bijwonen in 1353 synagogen verspreid over Europa.

“Een half miljoen Joden zullen aan de gebeden deelnemen in gebeden, maar 1,5 miljoen Joden verbergen hun Joodsheid,” vermeldt een persbericht van de RCE en EJA, eraan toevoegend dat “er vergeleken met het totaal aantal Joden er 80% onderling huwen binnen de Europese Joodse gemeenschappen. Het aantal bezoekers in de synagogen steeg met 17% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.”

Driekwart van de Europese Joodse kinderen zijn niet ingeschreven in Joodse scholen en terwijl “twee keer zoveel Joden worden gemeld die op Jom Kippoer de diensten bijwonen in de synagoge vergeleken met op zaterdag gedurende het hele jaar door, kiezen 70% van Europa’s Joden ervoor om niet naar de synagoge te gaan tijdens de heilige hoogdagen,” zei Margolin.

De stijging van het Europese antisemitisme die is opgetreden tijdens de recente militaire inval van Israël in de Gazastrook (Operation Protective Edge) bracht honderden Joodse ouders ertoe om hun kinderen over te brengen naar Joodse scholen, betoogde hij verder zonder er specifieke cijfers op te kleven.

Een in 2013 uitgebrachte studie door het Agentschap van de Europese Unie voor Fundamentele Rechten (FRA) meldde dat een derde van de ondervraagden in een aantal EU-landen Joden afzien van het dragen van religieuze kleding of Joodse symbolen uit angst en 23% vermeden het bijwonen van Joodse evenementen of naar Joodse locaties te gaan. Terwijl 66% berichtte dat het antisemitisme een negatieve invloed zou hebben op hun dagelijks leven, gaf 77% er niet om om beledigingen of intimidatie te rapporteren. Bijna eenderde noemde emigratie als een reactie op het toenemende anti-Joodse sentiment.

“Ongeacht wat de mensen ook mogen denken, versterkt het antisemitisme onze banden niet met de Joden overzee,” zei Naftali Bennett, de minister voor de Diaspora, voorafgaand aan een kabinetsvergadering over antisemitisme eerder dit jaar. “Voor elke Jood die aliya maakt als gevolg van antisemitisme zijn er vele anderen die hun banden met het Jodendom en de Joodse manier van leven hebben doorgesneden. Inspanningen om de persoonlijke beveiliging en die van de gemeenschap te verbeteren moeten ook worden versterkt door middel van de verschillende fondsen en middelen die zich met de kwestie inlaten.”

Antisemitische incidenten in Engeland zijn op één maand tijd met 500% toegenomen tijdens het recente Midden-Oosten conflict en een grotere vertegenwoordiging door neo-nazistische en ultra-nationalistische groeperingen in de Europese legislatuur baart veel Joden op het continent grote zorgen. Sprekend met verslaggevers op een persconferentie in Tel Aviv in april jl., benadrukte Moshe Kantor, de voorzitter van het Europese Joodse Congres (EJC), dat “normatief Joods leven onhoudbaar is” in Europa zonder dat “de angst en onzekerheid” daalt.

door Sam Sokol in The Jerusalem Post van 15.09.2014 [bron]

in een vertaling van Brabosh.com