Antisemitische aanslagen te Brussel: brandstichting in synagoge van Anderlecht

memoriaalNationaal Monument van Joodse Martelaren van België te Anderlecht

Anderlecht, een deelgemeente van Brussel hoofdstad, werd de voorbije dagen opgeschrikt door enkele grove antisemitische incidenten. “Het antisemitisme heeft in onze hoofdstad een onaanvaardbaar niveau bereikt. Op drie dagen tijd zijn we getuige geweest van brandstichting in een synagoge, bezoekers aan het Joodse monument te Anderlecht werden bekogeld met projectielen en op een tram te Jette klonken antisemitische beledigingen,” schreef senator Alain Destexhe (MR) op zijn facebookpagina.

Zondagavond 14 september omstreeks 18u00 werden bezoekers aan het Nationaal Monument van Joodse Martelaren van België door onbekenden bekogeld met stenen. Er vielen geen gewonden. Dat gebeurde enkele uren nadat ontslagnemend premier Elio Di Rupo de plechtige heropening bijwoonde van het Joods Museum van België dat na de bloedige aanslag van 24 mei bijna vier maanden gesloten bleef.

Naar aanleiding van de Europese Dag van de Joodse Cultuur werd door een aantal afgevaardigden een gedenkplaat ingehuldigd. Op het Memoriaal in Anderlecht staan de namen gegraveerd van 24.000 Joodse verzetsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s via de Kazerne Dossin te Mechelen werden gedeporteerd naar de uitroeiingskampen in het oosten.

In de vroege ochtend van dinsdag 16 september omstreeks 5u30 werd een aanslag gepleegd op de synagoge te Anderlecht. Met brandversnellers werd gepoogd om de synagoge in brand te steken.

Buren van de syangoge hadden de rook opgemerkt en verwittigden de hulpdiensten. De brandweer kwam snel ter plaatse en kon gelukkig erger verkomen. Drie personen, een vrouw en twee kinderen, werden bedwelmd door de rookontwikkeling en moesten voor verzorging naar het ziekenhuis worden overgebracht.

synagoge te AnderlechtBinnenzicht van de synagoge te Anderlecht

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. Le Soir:
  ♦ Des projectiles jetés vers des visiteurs du Mémorial des martyrs juifs à Anderlecht [lezen]
  ♦ Incendie criminel à la synagogue d’Anderlecht: trois personnes intoxiquées – Le président de la communauté juive d’Anderlecht doute qu’il s’agisse d’un acte antisémite [lezen]
 2. La Libre:
  ♦ “L’attentat au Musée juif a déclenché la recrudescence de l’antisémitisme” [lezen]
  ♦ Incendie criminel à la synagogue d’Anderlecht: trois personnes intoxiquées [lezen]
  ♦ Anderlecht: des projectiles jetés vers des visiteurs du Mémorial des martyrs juifs [lezen]
 3. Het Nieuwsblad:
  ♦ VIDEO. Voorzitter synagoge: ‘Dit is duidelijk een criminele actie’ [lezen]

Een gedachte over “Antisemitische aanslagen te Brussel: brandstichting in synagoge van Anderlecht

 1. Gevoelens van medeleven, sterke uitspraken & veroordeling zijn prachtig & krachtig….alleen blijft optreden uit!

  Like

Reacties zijn gesloten.