Israël steeds meer betrokken in de strijd tegen Islamitische Staat (IS/ISIS)

isis-is3

Gisteren heeft Islamitische Staat (IS/ISIS) zich andermaal op een gruwelijke wijze in de kijker gewerkt door op YouTube een video te plaatsen waarin de Britse hulpverlener David Haines wordt onthoofd. Dit zou een vergelding zijn voor het feit dat Groot-Brittannië zich heeft aangesloten bij de coalitie van de Verenigde Staten e.a. landen om de opgang van Islamitische Staat in het Midden-Oosten terug te dringen.

Britse hulpverlener David HainesDe 44-jarige Haines werd in maart 2013 ontvoerd door IS-militanten terwijl hij werkte voor de vluchtelingen in het noorden van Syrië. Een zichtbaar geschokte premier David Cameron reageerde op zondag naar aanleiding van de moord op de Britse gegijzelde door milities van IS:

“Dit is een weerzinwekkende en afschuwelijke moord op een onschuldige hulpverlener. Het is een daad van puur kwaad. Wij zullen alles doen wat in onze macht ligt om deze moordenaars op te jagen en ervoor te zorgen dat zij voor de rechter worden gebracht, ongeacht hoe lang het ook mag duren.”

Dit was reeds de derde executie van die aard op een maand tijd. Op 19 augustus werd een video getoond met de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley en op 2 september werd de onthoofding getoond van de Joodse journalist Steven Sotloff van dubbele Amerikaans-Israëlische nationaliteit. Sotloff slaagde er tot het laatst in om zijn Joods-Israëlische identiteit geheim te houden voor de moordenaars van IS.

Israël en IS
Intussen lijkt Israël steeds meer betrokken te raken in de strijd tegen Islamitische Staat. Op dit ogenblik controleren Syrische rebellen, voornamelijk van het Al Nusra Front dat gelieerd is met Al Qaeda, bijna de hele Syrische grens met Israël, aldus berichtte Al-Arabiya op zaterdag. Rebellen hebben twee dorpen nabij Quneitra, Rawadi en Hamidiyah, na hevige gevechten tegen het Syrische leger van Assad ingenomen.

Al-Britani, nom de guerre van de Britse Jihadist Abdel-Majed Abdel BaryAl-Britani, nom de guerre van de 23-jarige Britse Jihadist Abdel-Majed Abdel Bary die onlangs James Foley onthoofde, zei dat hij meer van dattum beloofde: “Allah maakt het me gemakkelijk. Ik ben klaar om de volgende vijand te onthoofden.”

Behoudens de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, hebben zich tevens een aantal Arabische staten bij de anti-IS coalitie aangesloten met ondermeer Egypte, Irak, Jordanië, Libanon en een aantal Soennitische staten in de Perzische Golf zoals Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Wat premier Netanjahoe betreft is Islamitische Staat ideologisch en strategisch hetzelfde als Hamas, Hezbollah, al-Qaeda, Boko Haram, al-Shabab en andere radicale terreurgroepen, zei hij onlangs op een conferentie in Herzliya. “Deze groepen moet bevochten worden. Zij moeten worden teruggedrongen en uiteindelijk vernietigd. Dat is waarom Israël zijn volledig steunt geeft aan de oproep van president Barack Obama om gemeenschappelijk op te treden tegen IS/ISIS.”

De Israëlische spionagediensten hebben intussen de Verenigde Staten voorzien van geheime informatie en satellietbeelden van opstellingen van IS. Israëlische spionagesatellieten hebben naar verluidt een betere toegang tot het gebied waardoor de Verenigde staten “hun informatie kan vervolledigen en meer schade kan toebrengen [aan IS] in de veldslagen.”

Israël heeft inmiddels de Verenigde Staten er al wel voor gewaarschuwd dat van zodra Islamitische Staat Jordanië mocht aanvallen het niet zal aarzelen om militair in te grijpen tegen IS.

Intussen vindt IS ook in Israël en in de Palestijnse gebieden steeds meer aanhangers. Volgens de Mossad en Shin Bet hebben meer dan 10 Israëlische Arabieren zich aangesloten bij Islamitische Staat. Ook de vlag van IS wordt regelmatig opgemerkt op verschillende plaatsen in Israël zoals bijvoorbeeld hier op de Tempelberg in Jeruzalem.

isis-is02

door Brabosh.com

Een gedachte over “Israël steeds meer betrokken in de strijd tegen Islamitische Staat (IS/ISIS)

Reacties zijn gesloten.