Egypte wil toekomstige Palestijnse staat op het Egyptische Sinaï-schiereiland vestigen

Series of attacks on checkpoints in Sinai and one soldier was killedAan de grens tussen Egypte en de Gazastrook, 8 juli 2013. Op het plaatje hierboven kijken enkele Egyptische soldaten vanop hun wachttoren (links op het beeld) uit over het veiligheidshekken met de Gazastrook dat door het Egyptische leger ruim zes jaar voordien werd opgetrokken. Sinds de val van president Morsi op 3 juli 2013 wordt hard doorgewerkt om de Egyptische blokkade van de Gazastrook te betonneren. Het hele terrein wordt omgeploegd, huizen afgebroken, smokkeltunnels vernietigd of onder water gezet en de ingangen naar tunnels dichtgegooid.

De Egyptische president As-Sisi heeft de chef van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, voorgesteld om de toekomstige Palestijnse staat op het Egyptische Sinaï-schiereiland te vestigen.

Generaal As-Sisi is bereid om 1.600 km² land naast de huidige Gazastrook te geven, wat de strook vijfmaal groter maakt. Als tegenprestatie moeten de Palestijnen m.b.t. de zogenaamde Groene Zone van 1967 rondom Judea en Samaria (de zogenaamde “Westbank” of “Westelijke Jordaanoever”) bereid zijn compromissen te sluiten. Volgens Arabische en Israëlische bronnen werd het plan de afgelopen vijf weken uitgewerkt en enkele dagen geleden in Caïro aan Abbas voorgelegd.

sinai33De Palestijnse vluchtelingen kunnen allemaal in de nieuwe Palestijnse staat immigreren. In Judea en Samaria zou dan nog steeds maar één Palestijnse Autoriteit aan de zijde van Palestina in de Sinaï heersen.

Washington en Jeruzalem waren betrokken bij de geheime onderhandelingen en hebben groen licht aan Caïro gegeven. Maar tot nu toe heeft Abbas het Egyptische voorstel afgewezen.

Het verrassende voorstel uit Egypte is eigenlijk geen nieuw idee, maar werd 8 jaar geleden al door Israëlische academici en de Israëlische Nationale Veiligheidsraad gecreëerd.

Achter deze royale geste uit Egypte schuilt ook een politieke reden: Egypte wil af van de hele streek tussen het Sinaï-schiereiland bij de Gazastrook. In de omgeving tussen Gaza en El Arisch hebben zich radicaalislamitische terreurbewegingen genesteld. Met een Palestijnse staat is Al-Sisi van de hele streek af en is de controle voor de Palestijnse staat.

Of de Palestijnen dit aanbod aannemen en daar een nieuw leven zullen beginnen, wordt betwijfeld. Uit ervaring zullen de Palestijnen ook dit idee afwijzen, omdat Oost-Jeruzalem geen deel uitmaakt van het plan.

door Aviel Schneider

in een vertaling van E.J. Bron [bron]

Israëlbashers vergelijken Gaza graag met een “openlucht gevangenis” en de vluchtelingenkampen met “concentratiekampen uit de Naziperiode.” Allemaal boosaardige onzin. Maar daar leek het inderdaad wel wat op ten tijde van de Egyptische bezetting van de Gazastrook in de periode 1948 tot 1967. Israëlbashers praten niet graag over die Egyptische tijd van Gaza of trachten de feiten te vergeten of te verdoezelen. Nochtans was iedereen het er destijds over eens dat Gaza tijdens de Egyptische bezetting een ware “Hel op Aarde” was.

Het plaatje hierboven dateert nog uit die periode en toont een Arabisch vluchtelingenkamp in de Gazastrook gerund door het Egyptische leger. Journaliste Martha Gellhorn die toen de Gaza bezocht en de erbarmelijke leefomstandigheden constateerde, beschreef die toestand destijds in het oktobernummer van 1961 in Atlantic Monthly als volgt: “De Gazastrook is geen afschuwelijk oord, noch een zichtbare ramp. Het is erger. Het is een gevangenis.” [orig.: “The Gaza Strip is not a hell-hole, not a visible disaster. It is worse. It is a jail.”] Bron foto: Crethi Plethi: Arab Refugees

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Gaza de dichtstbevolkte plek ter wereld? Onzin, dat is een fabel: vergelijk en oordeel voor uzelf [lezen]
 • Is wellicht de bevolkingsexplosie de oorzaak van het geweld in Gaza? door Leon de Winter [lezen]
 • De brutale en genocidale bezetting van Gaza door… Egypte [1948-1967] [lezen]
 • Egypte eist 380 miljard euro schadevergoeding van Israël voor Sinaïbezetting 1967-1982 [lezen]
 • Arabische bevolking in Jeruzalem groeit gestaag ondanks vermeende ‘etnische zuiveringen’ [lezen]
 • Het leven in Gaza onder de Egyptische bezetting door Eliezer Whartma [lezen]
 • Geef de Gazastrook terug aan Egypte door Moshe Arens [lezen]
 • Islamistische Moslim Broederschap in Egypte belooft Gaza blokkade te doorbreken [lezen]
 • De Sinaï in Egypte – oefenterrein voor Gazaanse terroristen door Tom Nisani & Aryeh Savir [lezen]
 • Hamas aan Egypte: Hef de blokkade van Gaza op, dan zullen wij onze smokkeltunnels sluiten [lezen]
 • Hamas wil met steun van Egypte onafhankelijkheid van Gaza uitroepen: Kalifaat Hamastan [lezen]
 • Mahmoud Abbas’ Al Fatahpartij verzet zich tegen de opening grens Gaza met Egypte door Elad Benari [lezen]

Een gedachte over “Egypte wil toekomstige Palestijnse staat op het Egyptische Sinaï-schiereiland vestigen

 1. Aan zo’n oplossing heb ik ook wel eens gedacht. En als ze nou een beetje slim zijn maken ze van Gaza een badplaats waar iedereen aan de meditarine jaloers op is. Volgens mij is het er vrijwel altijd lekker weer.
  Maar nee, Abbas schijnt al gebruld te hebben dat de Palestijnse vluchtelingen maar moeten blijven lijden voor de ‘zaak’.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.