Het verschil in meting tussen Joodse en islamitische maten en gewichten

nikosia-wallNikosia, Cyprus checkpoint 2014. De muur doorsnijdt geel Cyprus in twee delen: een Grieks en een Turks. Nochtans is ook de Turkse invasie en illegale bezetting van Cyprus in 1974 door de VN-veiligheidsraad veroordeeld. Wie breekt de laatste muur af van Europa?

Het is nu reeds 47 jaar, nadat, als gevolg van de oorlogsdreiging van de Arabische buurlanden, na een zesdaagse preventieve uitvalsoorlog, Israel de Gazastrook en de ‘Westbank’ bezet houdt.

cyprus-grensWat vorige week echter helemaal niet in het nieuws was te bespeuren, is het feit dat veertig jaar geleden geleden Turkse troepen op Cyprus aan land gingen, er tot op vandaag 40% van het voorheen meest vruchtbare en welvarende deel van het eiland illegaal bezetten, en er 200.000 Griekse Cyprioten (een derde van de bevolking) uit hun huizen verdreven.

Dat een rapport van Verenigde Naties van 2011 aangaf dat de Turkse bezetter in dat gebied de mensenrechten de mensenrechten schond, “met inbegrip van de rechten op bewegingsvrijheid, het recht op leven, de vrijheid van godsdienst en economische, sociale en culturele rechten”, was voor de internationale media maar een ‘fait divers’, en dus vrijwel niet noemenswaardig.

Dat er (ook daar) een bijna 200 kilometer lange grens met huizenhoge hekkens dwars door het eiland loopt dat het gebied van de rest van Cyprus afsluit, en er tienduizenden kolonisten van uit Turkije in het bezette gebied zijn komen wonen, zijn feitelijkheden die, bij gebrek aan gewelddadig verzet van de Griekse vluchtelingen en de Cyprische overheid, nooit in het nieuws komen. Zoals in het Israëlisch Palestijns conflict, slepen ook hier de onderhandelingen over een vreedzame oplossing zich al veertig jaar voort.

Waarom heeft u niets in de media gelezen, gehoord of gezien over deze bijzondere mijlpaal van veertig jaar illegale Turkse bezetting? Waarom hoort u überhaupt nooit iets over de bezetting van Cyprus?

Nochtans is ook de Turkse invasie en bezetting van Cyprus in 1974 door de VN-veiligheidsraad veroordeeld. Daarenboven is volgens het officiële beleid van de EU, de Turkse bezetting onwettig, dient Turkije zich volledig terug te trekken, en erkent de EU de Turkse regering in Noord-Cyprus niet.

Toch is er zowel in België als in andere Europese lidstaten (met uitzondering van Griekenland, uiteraard), totaal geen aandacht geweest voor deze veertig jaar bezetting, nota bene van grondgebied dat onder Cypriotisch bestuur zou moeten staan en zodoende feitelijk deel zou moeten uitmaken van de EU en van de Eurozone.

Terwijl de Europese Unie aandringt op etikettering en zelfs het boycotten van Israëlische producten uit de door Israël ‘bezette’ gebieden, wordt de bezetting van Cyprus door diezelfde Europese Unie daarentegen gesubsidieerd. Zo komen allerlei projecten in het bezette Noord-Cyprus, bijvoorbeeld de aanleg van wegen, in aanmerking voor subsidie van de Europese Unie, omdat ook het door de Turken bezet deel (theoretisch) deel uitmaakt van de EU !.

Voordat Israël de Gaza en de Westbank na de verdedigingsoorlog van 1967 bezette, was sinds 1948 op even illegale wijze de Gazastrook door Egypte, en de Westbank door Jordanië bezet. Ook toen kon dat op weinig interesse, laat staan protest, rekenen van zowel de wereldopinie als -leiders.

Net zo weinig als u nu hoort over de islamitische bezettingen van West-Sahara door Marokko, en Koerdistan en Cyprus door Turkije. Blijkbaar hebben Joden en islamieten niet enkel een verschil in godsdienst en cultuur, maar ook in maten en gewichten…

door Renaat Van Poelvoorde [bron]

Een gedachte over “Het verschil in meting tussen Joodse en islamitische maten en gewichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.