Recente oorlog in Gaza kostte Israël 1,9 miljard euro; wapenarsenaal Hamas niet vernietigd

protective-edge2

Israël’s minister van Defensie Moshe Ya’alon zei dinsdag dat de directe kosten van de 50-dagen durende militaire Operation Protective Edge in de Gazastrook in een poging om de terreur van Hamas te stoppen, zijn “opgelopen tot meer dan negen miljard sjekels”, zei Ya’alon op een economische conferentie in Tel Aviv omgerekend ca. 1,9 miljard euros.

In feite zou Israël die monsterachtige rekening, die zwaar doorweegt op Israël’s begroting, moeten doorsturen naar de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten, tenminst toch indien dit internationale trio hun ‘War on Terror‘ ernstig nemen.

war-on-terrorIn het bijzonder omdat al die landen de voorbije jaren voortdurend het rakettengeschut van Hamas hebben genegeerd dan wel geminimaliseerd en pas wakker schoten vanaf het ogenblik dat Israël besloot dat het welletjes was geweest en het tijd werd om actie te ondernemen om zijn burgers te beschermen.

Over de eerste zes maanden van 2014, en dus ook nog tijdens de laatste 4 maanden van het vredesproces [!] dat afliep op 29 april 2014, werden door Hamas en Co reeds 136 raketten en mortiergranaten afgevuurd naar Israël. Sinds het einde op 21 november 2012 van de vorige 8-daagse militaire actie Operation Pillar of Defense, werden er reeds meer dan 200 raketten door Hamas en Co afgevuurd op de Joodse staat!

Anders gezegd: de echte aanleiding tot het recente verdedigingsoffensief OPE tegen Hamas was de permanente rakettenregen vanuit Gaza op de Joodse Staat. De ontvoeringszaak van de drie Israëlische jongens Eyal, Naftali en Gilad was enkel de spreekwoordelijke druppel die de emmer van Israël’s geduld deed overlopen en op 8 juli ’14 tot actie noopte.

Minister Ya’alon vertelde verder “Wij hebben meer dan 6.000 doelwitten bestookt, meer dan 5.000 van deze met de luchtmacht en ongeveer 900 over land en de zee,” verwijzend naar het geschut van tanks, artillerie en de zeemacht.

“Echter,” zei Ya’alon, “ondanks die zware  klappen die we [aan Hamas] hebben gegeven, moeten we erkennen dat de militanten in Gaza nog een aanzienlijk arsenaal overhouden.

“De terreurorganisaties in de Gazastrook – Hamas, Islamitische Jihad en anderen – hadden aan het begin van Operation Protective Edge ca. 10.000 raketten en mortiergranaten,” zei Ya’alon “waarvan ze vandaag éénvijfde overhouden en dat zijn nog altijd 2.000 raketten.”

Volgens cijfers van het IDF werden door Hamas en Co tijdens het 50-dagen durende offensief 4.480 raketten en mortiergranaten afgevuurd vanuit Gaza naar willekeurige burgerdoelwitten in de Joodse staat Israël.

Iron Dome raketafweersysteemHet leger zegt dat het Iron Dome raketafweersysteem (plaatje rechts) ongeveer 600 raketten heeft neergehaald tijdens de campagne eraan toevoegend dat elke interceptie van een inkomende raket door het Iron Dome systeem telkens 100.000 dollars kost, of ca. 76.000 euros.

“Vanuit een economisch oogpunt was het zeker de moeite waard afgewogen tegenover de potentiële schade”, zei de minister “Maar het kost ons nog steeds 100.000 dollars per interceptie.”

Vandaar ook dat het IDF selectief omsprong met het inzetten van Iron Dome en enkel trachtte die raketten neer te halen die afvlogen op grootsteden en dichtbevolkte gebieden, met een trefzekerheid van meer dan 90 procent. De overige raketten (het merendeel dus) werden dus bewust niet neergehaald omdat ze zichtbaar op onbewoonde gebieden afstevenden.

De Israëlische regering keurde afgelopen zondag drastische besparingen in het overheidsbudget goed om de kosten van de voorbije militaire campagne te helpen betalen. De ministers stemden in met een vermindering van twee procent van het budget voor 2014 op elk ministerie van de regering – behalve dan defensie – goed voor een totaal bedrag van 2 miljard sjekels.

door Brabosh.com


Bronnen:

  1. The Times of Israel:
    ♦ Gaza war cost $2.5 billion, Ya’alon says – Defense minister warns that despite considerable damage to terror infrastructure, groups still have at least 2,000 rockets [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.