Mogherini, in de Europese Unie opvolgster van Ashton, mag de potten lijmen in Israël

Italian Foreign Minister Mogherini visits RamallahDe Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini had op 15 juli 2014 in Ramallah een ontmoeting met PA-president Mahmoud Abbas naar aanleiding van het verwerpen van Hamas van een Egyptisch staakt-het-vuren dat Israël zonet wel aanvaard had. Zes weken later zal Hamas dan toch ditzelfde voorstel accepteren. [bron]

Federica Mogherini die sinds 22 februari 2014 voor Italië de minister van Buitenlandse Zaken is in de regering van Matteo Renzi, werd gisteren in de Europese Raad voorgedragen als de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor de EU inzake Buitenlandse Kwesties. Zij zal – na officiële goedkeuring door het Europese Parlement – op 1 november aanstaande de Britse barones Catherine Ashton opvolgen voor een ambtsperiode van vijf jaar.

Federica MogheriniDe 41-jarige Mogherini, een boegbeeld van de Italiaanse centrum-linkse Democratische Partij (Partito Democratico, PD), mag opnieuw trachten de diplomatieke relaties tussen de Europese Unie en Israël weer te herstellen die door haar voorgangster Ashton bij herhaling werden verstoord.

Mogherini, een voormalig boegbeeld van de extreemlinkse partij Sinistra Repubblicana die later opging in de PD, staat bekend als een bikkelharde onderhandelaarster en lijkt maar weinig ervaring te hebben in buitenlandse zaken. Velen twijfelen dan ook of ze bekwaam is om de problemen in het Midden-Oosten te confronteren.

Echter, sinds het absolute dieptepunt werd bereikt in de relaties tussen de EU en Israël onder Catherine Ashton, kan het voortaan alleen maar beter gaan met Mogherini, zo denken de meeste waarnemers toch optimistisch. Israël is de rel rondom de “nederzettingen” nog niet vergeten en de dreiging tot boycot van bepaalde Israëlische producten. Uiteindelijk zwichtte Israël voor de druk en besloot op 17 augustus jl. om per 1 september 2014 geen producten meer naar de EU-landen uit te voeren die werden gefabriceerd voorbij de Groene Lijn.

Ook Mogherini wierp zich toen op als een van de felste voorstanders van een boycot van Israëlische producten. Op 6 juni 2014 na het afspringen van het negen maanden durende vredesproces tussen Israël en de Palestijnen, verwierp ze Israël’s aankondiging van nieuwe bouwwerkzaamheden in de bestaande ‘nederzettingen’ op de Westbank en in Oost-Jeruzalem.

“Dit compliceert verder zowel de hervatting van de vredesonderhandelingen alsmede de vooruitzichten voor een tweestatenoplossing. We hopen dat de Israëlische autoriteiten deze beslissing zal herzien en er alles aan zal doen, samen met de nieuwe Palestijnse autoriteiten, om de vredesbesprekingen te hervatten,” verklaarde de minister Mogherini toen.

Meer recent was Mogherini op diplomatiek bezoek in Israel. Een week na het begin van Operation Protective Edge, had zij op 15 juli 2014 in Jeruzalem en in Tel Aviv een ontmoeting met premier Benjamin Netanjahoe en oud-president Shimon Peres. Later zal ze nog naar Ramallah reizen om er PA-preident Mahmoud Abbas te ontmoeten.

In haar functie als huidig minister van Buitenlandse Zaken van Italië, bracht zij in het gezelschap van collegaminister Avigdor Lieberman een bezoek aan het door raketten zo zwaar bestookte Ashdod waarna ze na afloop verklaarde dat die ervaring haar “de sterke lichamelijke en pyschologische druk op de bevolking” aantoonde.

“Als een moeder begrijp ik heel goed de druk en de spanning daar en tegelijkertijd is het aantal slachtoffers onder de burgerbevolking in Gaza uiterst zorgwekkend. Ik denk dat het in het belang is van het Israëlische en het Palestijnse volk, met name in Gaza, om dit te stoppen,” zei ze toen.

“Alles wat we kunnen doen ter ondersteuning van een staakt-het-vuren zal gebeuren, niet alleen Italië maar ook in coördinatie met de andere Europese landen en de Verenigde Staten. Ik hoop dat deze moeilijke dagen spoedig tot een einde zullen komen. De sfeer in de regio is erg gespannen en er is het risico van radicalisering in de Arabische wereld en ook in Europa, waarvan we weten dat we aandacht moeten besteden aan het risico van antisemitisme, vooral in deze dagen,” voegde ze eraan toe.

De relatie met de zittende Catherine Ashton met de door premier Netanjahoe geleide Israëlische regering was vaak beladen met spanning na haar herhaalde kritiek op Israël en haar beleid in de richting de Palestijnen tijdens haar ambtstermijn. Met Federica Mogherini lijkt Israël af te stevenen op een verlenging van hetzelfde anti-Israëlverhaal van het 28-landenbloik van de Europese Unie.

Echter, Israël heeft nog verscheidene samenwerkingscontracten en handelsovereenkomsten lopen met de Europese Unie alsmede met Europese landen afzonderlijk en het lijkt weinig waarschijnlijk dat Israël nog het risicio op nieuwe aanvaringen met de EU zal riskeren. Vooral dan in de context van de voorbije Operation Protective Edge en het imagoverlies dat de Joodse Staat heeft geleden in het buitenland als gevolg van de meedogenloze anti-Israëlcampagne in de media.

lieb-mog

Ashdod, Israël, 15 juli 2014. Minister Federica Mogherini krijgt van Israël’s minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman een rondleiding in het met Hamasraketten zwaar belegerde Ashdod.

door Brabosh.com

Een gedachte over “Mogherini, in de Europese Unie opvolgster van Ashton, mag de potten lijmen in Israël

  1. Voor Israel is de EU o.l.v. Ashton of Mogherini maar ‘small potatoes in verhouding tot de échte gevaren van de vijanden rondom.

    Het grappige is nu dat Europa zich kan verheugen op een koekje van eigen deeg door haar confronterende politiek t.o. Israel & paaiende idioterie t.o. een terroristen staat en zijn aanhangers in haar eigen achtertuin!

    Het begint altijd met de Joden = Israel maar eindigd daar nooit…..we zien het voor onze ogen gebeuren!!!!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.