Voor Hamas en Islamitische Jihad loopt de oorlog tegen Israël gewoon verder

hamas-victory2Hamasleiders Ismail Haniyeh en Khaled Meshaal delen de 1ste prijs in de recente oorlog tegen Israël die hen wordt uitgereikt door een 7-jarige Hamasknaap in combatuitrusting. De beker van de overwinning heeft voor de gelegenheid de vorm van een raket.

“Er is geen enkel verschil tussen het oorspronkelijke staakt-het-vuren voorstel van Egypte [van 14 juli ’14] en datgene dat deze week werd ondertekend.”
[PA-president Mahmoud Abbas, Ramallah 28 augustus 2014]

Verklaringen die deze week werden afgelegd door de leiders en woordvoerders van Hamas en de Islamitische Jihad na de aankondiging van een langdurig staakt-het-vuren akkoord met Israël, dienen ter herinnering aan hun ware bedoelingen en strategie.

In de afgelopen twee maanden hebben de twee groepen, samen met de verschillende gewapende groeperingen in de Gazastrook, herhaaldelijk aangekondigd dat hun voornaamste doel was om de ‘belegering’ van de Gazastrook te beëindigen en hun eigen luchthaven en zeehaven te bouwen.

Tijdens de wapenstilstand besprekingen in Cairo, hebben de Palestijnse groepen herhaaldelijk en koppig aangedrongen dat aan deze eisen voldoen, samen met de opening van de grensovergangen met de Gazastrook, de enige manier was om het geweld te beëindigen en het bereiken van een langdurige wapenstilstand met Israel.

Leider van de Qassam Brigades Abu ObeidaDesalniettemin is het belangrijk op te merken dat deze staakt-het-vuren eisen geen deel uitmaken van de totaalstrategie van Hamas noch van de Islamitische Jihad, met name dat Israël van de kaart moet worden geveegd.

Hamas en zijn bondgenoten in de Gazastrook vechten niet alleen voor een luchthaven en zeehaven. Noch vechten zij alleen voor de heropening van alle grensovergangen met Israël en Egypte.

In de loop van deze oorlog lijken velen te zijn vergeten dat Hamas en de Islamitische Jihad in feite vechten om ‘Jeruzalem en heel Palestina te bevrijden’. De twee groepen hebben het bestaansrecht van Israël nooit erkend en blijven zich verzetten tegen elke poging om vrede te sluiten met de ‘Zionistische entiteit.’

Vele buitenlandse journalisten die kwamen om de oorlog in de Gazastrook te verslaan hadden de verkeerde indruk dat het allemaal ging om de leefomstandigheden van de Palestijnen in de Gazastrook te verbeteren door het openen van grensovergangen en de bouw van een luchthaven en zeehaven. Deze journalisten geloofden werkelijk dat van zodra de eisen van Hamas en Islamitische Jihad zouden worden ingewilligd, dit de weg zou vrijmaken voor vrede tussen Israël en de Palestijnen.

Toch verzuimden deze journalisten, net zoals vele anderen in de internationale gemeenschap, te kijken naar het grotere plaatje of rekening te houden met de context van het conflict. Bovendien lijken de meesten van hen niet eens te luisteren naar wat Hamas en de Islamitische Jihad hebben verklaard voor en na de oorlog, met name dat echte doel is om ‘heel Palestina te bevrijden’.

Operation Protective Edge mag dan wel geëindigd zijn, maar de droom om Israël te vernietigen is nog springlevend. Zelfs indien Hamas en de Islamitische Jihad uiteindelijk hun eigen luchthaven en zeehaven krijgen, is het duidelijk dat de twee fracties nu meer dan ooit vastbesloten zijn om Israël te elimineren, met name in het licht van het feit dat ze het gevoel hebben dat ze als overwinnaars uit de oorlog zijn gekomen.

President van Egypte Abdul Fatah al-SisiHet door Egypte bemiddelde staakt-het-vuren mag dan in de nabije toekomst wat rust brengen voor Israëli’s en Palestijnen, met name in de nasleep van de zware klap die Hamas en de Islamitische Jihad hebben moeten incasseren als gevolg van Israël’s enorme militaire operatie.

Inderdaad, Hamas en zijn bondgenoten gaan een drukke tijd tegemoet om de geleden schade in de Gazastrook te herstellen. Maar zij zullen ook moeten doorgaan met nieuwe generaties Palestijnen op te voeden in het verheerlijken van terrorisme en jihad, in de hoop om de vernietiging van Israël te bereiken, die zij als een vreemd lichaam zien dat door koloniale mogendheden werd ingeplant in het Midden-Oosten.

Om de ware bedoelingen van Hamas en zijn bondgenoten te begrijpen volstaat het om de verklaringen van hun leiders te volgen na de aankondiging van het staakt-het-vuren eerder deze week. Blijkbaar tonen deze verklaringen aan dat Hamas en de Islamitische Jihad hun ‘overwinning’ in de Gazastrook zien als een eerste stap in de richting van ‘heel Palestina te bevrijden’. Ze laten ook zien dat deze groepen dit nieuwe staakt-het-vuren willen gebruiken om verdere voorbereidingen te treffen en meer wapens te vergaren voor wat zij noemen “de moeder van alle veldslagen – Palestina bevrijden”.

Leider van de Islamitische Jihad Ramadan Shalah (plaatje onderaan) behoorde tot de eerste figuren om de echte bedoelingen van zijn organisatie duidelijk te maken. Enkele uren na de aankondiging van de wapenstilstand, verklaarde de in Libanon wonende Shalah: “De oorlog is niet voorbij. Die blijft doorgaan met andere middelen en methoden.”

Hij vervolgde met de Palestijnen te waarschuwen tegen het hervatten van de onderhandelingen met Israël, zeggende dat de Oslo-akkoorden thans liggen ‘begraven onder het puin van de Gazastrook’ en de Palestijnen moeten vanaf nu enkel het ‘pad van verzet’ volgen en steunen.

De volgende dag, kroop Hamasleider Ismail Haniyeh (plaatje hierboven) weer uit zijn bunker waarin hij zich had teruggetrokken tijdens de oorlog door te verklaren dat “Gaza zich thans voorbereid op de veldslag van de algemene bevrijding”. Hij vertelde tegenover aanhangers van Hamas tijdens een ‘overwinningsbijeenkomst’ in Gaza Stad, dat “Gaza de weg heeft vrijgemaakt voor het bereiken van Jeruzalem en de Al-Aqsa moskee.”

Toegegeven, Ismail Haniyeh heeft nooit de wens van Hamas om Israël te vernietigen verborgen. Slechts enkele dagen vóór de oorlog begon, gaf hij een toespraak in een zomerkamp van Hamas voor schoolkinderen dat de strategie van zijn beweging “is om heel Palestina te bevrijden.” Hij voegde eraan toe: “Of wij nu in de (Palestijnse) regering zitten of erbuiten, wij zullen blijven doorgaan met te onderwijzen en te pleiten voor de bevrijding van heel Palestina en de oprichting van een Palestijnse staat op de grond van Palestina.”

Voor degenen die het niet weten, citeerde Haniyeh enkel uit het Handvest van Hamas, dat het bestaansrecht van Israël niet erkent op geen enkel deel van het land dat wordt gezien als grond in moslim-eigendom.

Hamasleider Mahmoud Al-ZaharEen andere Hamasleider, Mahmoud Al-Zahar (plaatje rechts) ging zelfs nog een stap verder door op te roepen tot de oprichting van een “Palestijns Bevrijdings Leger” in de nasleep van de ‘overwinning’ dien zijn beweging en andere Palestijnse groepen scoorden tijdens de oorlog.

Verder bewijs dat deze oorlog niet ging over grensovergangen of het verbeteren van de leefomstandigheden van de Palestijnen in de Gazastrook, werd ook verstrekt door een woordvoerder voor Hamas en enkele Palestijnse groepen die hadden deelgenomen aan de gevechten tegen Israël.

Op een persconferentie een dag na de aankondiging van de wapenstilstand verklaarde Abu Obeida (plaatje bovenaan rechts), de woordvoerder van de Qassam Brigades, het doodseskader van Hamas: “Gaza heeft gewonnen omdat het de hoop van 1,5 miljard Arabieren en moslims nieuw leven heeft ingeblazen en de weg naar Jeruzalem thans openligt. Alles wat we nodig hebben is ons te verenigen en een wil te hebben.”

Voor Hamas en zijn bondgenoten gaat de oorlog in de Gazastrook dus niet enkel over de sluiting van de grensovergangen of de vrijheid van verkeer. In plaats daarvan, zien ze de oorlog in de Gazastrook als onderdeel van hun strategie om Israël te vernietigen.

Wat ze eigenlijk zeggen is: “Geef ons open grenzen en een luchthaven en zeehaven, zodat we ze kunnen gebruiken kunnen om ons voor te bereiden op de volgende oorlog tegen Israël.”

door Khaled Abu Toameh

khamenei03Koken kost geld en dat geldt ook voor oorlogsvoering. Leiders van de belangrijkste Palestijnse terreurgroepen schuiven hier in Teheran aan voor meer geld, wapens, raketten en mortiergranaten, om hun Jihad (heilige islamitische oorlog) tegen Israël te kunnen voeren. Van links naar rechts: Iran’s Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei, Hamasleider Khaled Meshaal, Ramadan Shallah van de Islamitische Jihad en Ahmed Jibril van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP-GC).

in een vertaling van Brabosh.com


Bronnen:

  1. The Gatestone Institute:
    ♦ Is the Gaza War Really Over? – It is important to note that these cease-fire demands are not part of Hamas’s or Islamic Jihad’s overall strategy, namely to have Israel wiped off the face of the earth; door Khaled Abu Toameh [lezen]

Een gedachte over “Voor Hamas en Islamitische Jihad loopt de oorlog tegen Israël gewoon verder

  1. Kan het IDF niet een bom van 1.000 kg tussen dat zieke zootje baardapen gooien? Nu krijgen die zieligerds de indruk dat ze hebben gewonnen en dat oorlog loont….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.