Einde Op. Protective Edge (dag 52) een balans na 50 dagen strijd zonder winnaars

netan-press3Jeruzalem, 27 augustus 2014. Premier Benjamin Netanjahoe, minister van Defensie Moshe Yaalon en Stafchef van het Israëlische Leger Benny Gantz geven een persconferentie omtrent het nieuwe staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen.

Op dinsdagavond 26 augustus 2014 is na 50 dagen harde strijd een staakt-het-vuren ingegaan om 19u00 locale tijd (18u00 onze tijd). Israël maakte gisteravond een voorlopige balans op in de veronderstelling dat, zolang Hamas en Co niet opnieuw raketten zullen afvuren, dit nieuwe bestand het einde betekent van OPE (Operation Protective Edge).

De blunder
Mijns inziens was het een grote strategische blunder van Israël om het grondoffensief op zondagavond 3 augustus 2014 af te blazen en de IDF-troepen terug te trekken uit de Gazastrook. Dat grondoffensief dat drie weken duurde en aan 64 soldaten het leven kostte heeft Hamas niet van zijn voetstuk geblazen. Israël heeft weliswaar een veldslag gewonnen maar zeker niet de oorlog. De drie weken die volgden na die terugtrekking uit Gaza, bleken gewoon diplomatiek knoeiwerk, in de stijl van de Vlaamse  Processie van Echternach, in een poging om deze blunder te vergoelijken dan wel te maskeren.

Wanneer Hamas zich binnen 2 à 4 jaar zal hersteld hebben van deze zware opdoffer, gehergroepeerd en herbewapend opnieuw de aanval zal openen, zal men die datum van 3 augustus ’14 nog dikwijls in herinnering brengen. Een dergelijke grote kans om Hamas ei-zo-na definitief uit Gaza en de rest van de Palestijnse gebieden te verdrijven, zal Israël niet gauw meer krijgen. Ik schrijf die datum alvast bij in het “Grote Blunderboek van Israël” samen met andere blunders zoals bv. de “Terugtrekking uit Gaza in 2005”, de “Oslo Akkoorden van 1993” en nog zoveel meer.

Hamas accepteert wat het eerder afwees
De voorwaarden van het huidige bestand, het zogeheten Egyptisch voorstel, zijn identiek dezelfde die Israël ruim een maand geleden reeds had aanvaard maar bij herhaling door Hamas werd afgewezen. Hamas heeft blijkbaar ten einde raad toch ditzelfde voorstel geaccepteerd. Had het dit van bij het begin gedaan konden velen mensenlevens gespaard worden.

Premier Benjamin Netanjahoe waarschuwde gisteravond Hamas dat indien het in om het even welke vorm opnieuw de wapens opneemt tegen Israël “het IDF zevenvoudig zal terugslaan.” De premier gaf toe dat hij geen garantie kan geven voor een langdurige rust in het gebied, dat toch het uiteindelijke doel was van de hele militaire operatie. Israël spreekt dan ook niet van een overwinning op Hamas maar eerder van “een grote militaire prestatie en een grote diplomatieke prestatie.

allah-won2De propagandamachine van Hamas riep de overwinning uit, maar binnenskamers klonken heel andere geluiden. De vraag is hoe Hamas dit als een overwinning aan zijn achterban gaat uitleggen als eindelijk begint door te dringen dat Hamas in wezen niks bereikt heeft, en voor dat ‘niets’ wel een bijzonder zware tol betaald heeft in mensen en enorme materiële schade.

Zoals premier Netanjahoe het gisteren zei op de persconferentie:

“Feit is dat Hamas al zijn eisen heeft laten vallen en een staakt-het-vuren met een open einde heeft ondertekend zonder pre-condities.

Hamas heeft een zware afranseling gekregen en geen enkele van zijn voorwaarden in ruil voor een staakt-het-vuren werden ingewilligd. [Hamas] eiste een zeehaven en heeft die niet gekregen; een luchthaven – niet geaccepteerd. [Hamas] eiste een door Qatar onderhandeld akkoord – niet geaccepteerd; Turkse bemiddeling – niet geaccepteerd.”

Een goed overzicht van de voorbije militaire operatie wordt gegeven op de website van het IDF onder de titel “Special Report – Operation Protective Edge” met tal van prima beeldmateriaal, foto’s, videobeelden, artikels enz. die de verschillende fases in de operatie uitleggen en de moeilijkheden tonen waarmee het IDF te kampen kreeg.

Zoals bijvoorbeeld het immense tunnelnetwerk; 32 tunnels vernietigd waarvan er 14 een opening hadden in Israël; het probleem van het gebruik door Hamas van de eigen bevolking als menselijk schild; het probleem van het gebruik door Hamas van moskeeën, scholen, speelplaatsen, hospitalen enz. vanwaar het raketten lanceerde naar Israël en tegelijk deze burgerinstellingen gebruikte als wapen- en raketopslagplaatsen; het district Shujajiya in het oostelijk deel van Gaza Stad dat door Hamas was uitgebouwd als een haast oninneembaar terroristisch bolwerk en nog zoveel meer.

haniyeh-victoryGaza, 27 augustus 2014 omstreeks 18u00 (locale tijd). Voor het eerst in 50 dagen verschenen Hamaspremier Ismail Haniyeh en zijn getrouwen weer in het openbaar. Enkel Haniyeh maakt hier het overwinningsteken, de rest van het gezelschap oogt maar somber en terecht. Eerste van links op het plaatje is topman Mahmoud Zahar. Naar verluidt verschuilde bijna de ganse Hamastop zich al die tijd als bange wezels in een voor het publiek afgesloten vleugel van het Shifa Hospitaal van Gaza Stad, waar ze aldus buiten bereik bleven van het IDF. “Liever bange Piet dan dooie Piet,” moeten de ‘heldhaftige’ Hamasleiders gedacht hebben….

Maanlandschap
Wie de beelden bekijkt van de ravage die werd aangericht tijdens de strijd van Hamas tegen het IDF, zoals bijvoorbeeld het district Shujajiya dat letterlijk omgeploegd werd en er thans bijligt als een onwezenlijk maanlandschap, vraagt zich terecht af wat Hamas bezielde om dit suïcidaal waanzinnig offensief, geinitieerd door bloeddorstige gekken zoals bv. Khaled Meshaal vanuit Qatar, tegen de Joodse Staat tot het einde en zelfs tot de laatste man, te willen uitvechten. Op geen enkel ogenblik in de strijd heeft Hamas ook maar het geringste uitzicht gehad op een militaire overwinning.

Op 50 dagen tijd heeft Hamas 4.564 projectielen, mortiergranaten en raketten afgevuurd naar Israël. Uiteindelijk heeft Hamas 64 IDF-soldaten omgebracht en zeven burgers. De schade in Israël is over het algemeen beperkt gebleven omdat Israël er alles aan doet om mensen en materiaal te beschermen terwijl Hamas precies het tegenovergestelde heeft gedaan en de burgerbevolking vooraan in de frontlinie wierp om zoveel mogelijk slachtoffers te oogsten (goed voor de propaganda) en om de eigen manschappen en lanceerinstallaties te beschermen tegen aanvallen van het IDF.

Aan de zijde van het Hamasregime in Gaza is de tol loodzwaar. Volgens de eigen propagandadienst van Hamas werden meer dan 2.100 Palestijnen gedood waarvan het beweert dat ruim 90 procent burgers zijn. In werkelijkheid zijn ruim de helft van de omgekomen Palestijnen terroristen en leiders van Hamas, de Islamitische Jihad en de rest van het dozijn gelieerde terreurgroepen die in Gaza actief zijn en opereren onder het gemeenschappelijk commando van Hamas.

tweet-gaza

Wie de resultaten van de zogenaamde ‘overwinning van Hamas’ wil bekijken kan bijvoorbeeld surfen naar de website van fotojournalist Lewis Whyld van The Telegraph die de bezoekers op een 3-dimensionale “virtuele rondreis” neemt – ‘The Gaza War Map’ – doorheen de verwoesting van de Gazastrook. Die merkwaardige fotosite kan je hier vinden. Hieronder een plaatje van die site ter illustratie.

gaza-rubble

Tot slot
Als het allemaal meezit kan ik net zoals het IDF en Israël, Operation Protective Edge hiermee afsluiten hoewel beslist nog vele reacties zullen binnenstromen. Aan Operation Brother’s Keeper die OPE vooraf ging  heb ik 11 artikelen besteed.

Aan Operation Protective Edge (OPE) heb ik 158 artikelen besteed (ca. 330 bladzijden!) die u allemaal hier kan terugvinden. Daarmee ben ik de zonder twijfel de enige Nederlandstalige blogger, zowel in Nederland als in Vlaanderen, die zoveel aandacht en tijd heeft besteed aan de Israëlische visie op deze bewogen militaire operatie.

Dank aan al de geïnteresseerden en aan al diegenen die mij aanmoedigden en steunden.

Ps: vanaf heden kunnen bezoekers terug reacties plaatsen bij de artikelen indien zij dat wensen.

Brabosh.com

4 gedachtes over “Einde Op. Protective Edge (dag 52) een balans na 50 dagen strijd zonder winnaars

 1. Iedereen die Israel steunt (en pro vrede is) beseft dat Hamas enkel het bestand heeft aanvaard omdat hun wapenvoorraad (de raketten) aan het eindigen was.
  Hamas had geen keuze, anders hadden ze verder gevuurd tot ze een bestand kregen met hun eigen voorwaarden.Bibi Netanyahu had dat allemaal goed ingecalculeerd en kon -sinds zijn troepen veilig uit de Gazzastrook waren- rustig op strategisch doelwitten vuren en Hamas dwingen om toch het Egyptische bestand te aanvaarden.
  Netanyahu heeft daarmee Quatar en Turkije buitenspel gezet, wat volgens mij een heerlijke zet was.De hamvraag blijft wel bij velen waarom Netanyahu -ondanks dat hij goed beseft dat Hamas in de toekomst weer zal beginnen vuren- niet verder ging met het vernietigen van Hamas.Ik kan niet in zijn naam spreken maar hij heeft waarschijnlijk meer informatie die wij hebben en wat we zeker niet mogen vergeten is dat het waarschijnlijk het leven had gekost van nog 100den Israelische soldaten (en duizenden Arabieren door collateral damage) en er geen garantie was dat iemand beter in de plaats van Hamas zou komen.

  Like

 2. Bedankt AJ (en alle anderen) voor het compliment. Ik heb het nooit zo gemakkelijk gehad om de oorlog van Hamas tegen Israël te verslaan zoals nu. Gewoon de waarheid vertellen en alleen maar dat.

  Met mijn kritiek wil ik enkel waarschuwen voor het feit dat de terreurgroepen niet ontwapend worden en dat ook niet zullen noch willen doen. Het bestand hebben ze geaccepteerd als herstelperiode om zich voor te bereiden op de volgende oorlog tegen Israël.

  Een meerderheid van Israël’s bevolking was bereid om ten koste van wellicht nog veel meer doden aan eigen kant en een bloedbad aan de andere kant, door te gaan tot het bittere einde en Hamas te vernietigen of te verdrijven uit de Palestijnse gebieden.

  Netanyahoe en minister Yaalon hebben op eigen houtje besloten om dat niet te doen. Daar hebben ze trouwens de macht toe en helemaal niet de instemming van de regering noch die van het parlement voor nodig.

  Onthoudt maar wat ik hier heb gezegd. Israël zal zichzelf binnen enkele jaren opnieuw tegenkomen. Dan zal Hamas zich nog beter hebben voorbereid, raketten hebben die nog verder gaan en heel Israël bestrijken, misschien zelfs radargeleid en is het hek van de dam voor een totale oorlog.

  Like

 3. Ik vind dat het gemakkelijk is om kritiek te geven.
  Netanyahu heeft de zwaarste job ter wereld, hij incasseerde dagelijks kritiek van (extreem)links, (extreem)rechts, Obama-administratie , Europa, …….
  Nu is iedereen teleurgesteld dat Israel niet harder sloeg, maar als we eerlijk zijn had niemand in het begin een ik-trek-me-niet-aan-wat-de-wereld-denkt-actie van Israel verwacht.
  Hamas heeft harde klappen gekregen, en ondanks incidenten (zoals het vuren op spelende voetballers) stopte Israel niet en ging het verder met het vernietigden van terreurtunnels enz..
  Ik wil hierbij wel Brabosh bedanken om als enige Vlaming de waarheid te brengen in antisemitisch Europa.

  Like

 4. Helemaal eens met je analyse, Hugo! Het stoppen van OPE is een grote strategische fout. Ik snap de politieke overwegingen van Netanyahu heus wel, maar dat rechtvaardigt het besluit om Hamas niet met wortel en tak uit te roeien onvoldoende, gelet op de aard en intenties van die moordenaarsbende. Uit een enquête van Channel 2 bleek gisterenavond dat de Israëlische bevolking er in meerderheid net zo over denkt.

  Het zal mij overigens niet verbazen – gezien de onbetrouwbaarheid van Hamas en de snelheid waarmee de ontwikkelingen in het Midden-Oosten elkaar opvolgen – als Netanyahu op korte termijn door de feiten gedwongen zal worden alsnog OPE af te maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.