Premier Netanjahoe ligt steeds meer onder vuur: Wat is zijn visie op het conflict?

moskee-gazaHamas, bij monde van zijn premier Ismail Haniyeh, heeft gisteravond, dinsdag 26 augustus 2014, officieel de kletterende overwinning op de Joodse staat uitgeroepen en zijn victorie opgedragen aan Allah en zijn profeet Mohammed. Op het terrein zelves in de Gazastrook, is van die ‘overwinning’ zichtbaar niet veel te merken maar met een beetje fantasie (en vele miljarden dollars en euros steun van het Westen) komt alles weer goed. De fallus minaret van Hamas aan deze moskee in Gaza, staat binnenkort weer helemaal rechtop, pal gericht op het hart van de Joodse Staat Israël. De voorbije weken werden door het IDF ca. 70 moskeeën in Gaza met de grond gelijk gemaakt. Zal Hamas tijdens de volgende gevechtsronde zijn qassamraketten voortaan elders stockeren ipv in zijn moskeeën?

De voorbije dagen is de publieke steun voor premier Benjamin Netanjahoe pijlsnel naar beneden getuimeld omwille van zijn aarzeling om Hamas daadwerkelijk bij de horens te grijpen en zijn belofte om de veiligheid van Israël en zijn bevolking voor lange tijd te verzekeren, te hypothekeren door het steeds maar accepteren van staakt-het-vurens die evenzoveel keren werden/worden geschonden door Hamas. Met Hamas is het nu eenmaal onmogelijk om een akkoord af te sluiten.

shalom-moskee2Enkel door de Gazastrook te demilitariseren en de infrastructuur van Hamas volledig te ontmantelen, is dat mogelijk.

Uit een recente peiling die werd uitgevoerd op 25 augustus 2014 door de Israëlische overheidszender Channel 2 onder leiding van Shiluv Millward Brown, bleek dat slechts 38 procent van de Israëliërs nog achter hun premier staan terwijl een volle 50 procent zich ontevreden acht met het huidige beleid.

Intussen is gisteravond een nieuw staakt-het-vuren ingegaan en als dit opnieuw wordt verbroken, wordt de toekomst voor het huidige Israëlische kabinet en zijn premier er niet bepaald rooskleuriger op. Likoedman Danny Danon zei deze woensdagochtend dat na Operation Protective Edge “Israël beschaamd en verward achterblijft.” De Likoedpartij houdt binnen twee weken een vergadering in Ashkelon over de koers van Likoed mbt de situatie in Gaza.

In het hierna volgende artikel van Ronn Torossian van maandag 25 augustus ’14 ‘The Question of Netanyahu’s Vision’ legt de auteur de vinger op de pijnlijke wonde [lees: zwakte] van Netanjahoe. In een vertaling door Vederso voor E.J. Bron blog.

– – –

De vraag naar de visie van Netanyahu

door Ronn Torossian

Men kan een aantal tegenstrijdigheden zien bij het bekijken van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Aan de ene kant, als de leider van een nationalistische regering en voorzitter van de centrumrechtse Likoed partij, is hij volledig toegewijd aan de veiligheid van Israël.

Maar toch, na maanden van conflict met de Palestijnse Arabieren en Hamas – en internationale veroordeling – vuren terroristen nog steeds raketten af op de staat Israël. Aan de vooravond van een voorgesteld staakt-het-vuren, waarvoor Netanyahu pleitte om het te accepteren, werden de ondergrondse tunnels ontdekt. Nu zien we Netanyahu onderhandelaars naar Egypte sturen waar gesprekken plaatsvinden met een team dat vertegenwoordigers van terroristische organisaties omvat.

Met talloze staakt-het-vuren die door de Palestijnen werden gebroken, blijven de oorlog en de aanvallen op Israël doorgaan en lijkt er hier weinig sprake van visie te zijn. Heeft Netanyahu geprobeerd Hamas te verslaan? Wil hij de Palestijnse Autoriteit versterken? Gaza heroveren? Wat is het plan?

Het duidelijk plan komt van Hamas – die nog steeds de staat Israël onophoudelijk aanvalt. Zij blijft trouw aan haar Handvest. Blijft de minister-president trouw aan de burgers van Israël door leden van het Israëlische veiligheidskabinet te veroordelen die gewoon een einde willen maken aan de terreuraanslagen op Israël?

UN-GENERAL ASSEMBLY-ISRAELDeze week meldde Channel 2 dat minister van Economische Zaken, Naftali Bennett, tijdens een bijeenkomst van het kabinet door de minister-president werd uitgescholden door zich uit te spreken tegen de Gaza-operatie. Bennett werd uitgescholden voor het eisen van een einde aan de onderhandelingen met de terroristische organisaties in Caïro en heeft eerder het idee van “wapenstilstand voor geld” aangevallen, waarbij de herhaalde wapenstilstanden Hamas de gelegenheid geeft zich te herbewapenen.

Bennett verklaarde: “Deze situatie waarin we op onze nagels bijten in nerveuze afwachting van een antwoord van een moorddadige terroristische organisatie moet worden gestopt”. Deze opstelling weerspiegelt duidelijk de wens van het Israëlische volk. Daarvoor moet hij worden geprezen. Ook minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei: “Ik hoop dat het nu voor iedereen duidelijk is dat het beleid van ´rust zal worden beantwoord met rust´ betekent dat Hamas de initiatiefnemer is en degene die beslist wanneer, waar en hoe zij zal schieten op Israëlische bewoners.”

Hij merkte op: “Het gebeurde gisteren, het gebeurt vandaag de dag en het zou kunnen gebeuren op 1 september en ook op de avond van Rosj Hasjana”. Het is goed – en niet verkeerd – voor ministers om een ​​einde te maken aan de terreur en een einde aan de gevechten te eisen voor de vrede van Israël.

Wat is precies de visie van de minister-president? Veiligheid wordt niet bereikt als raketten afgevuurd blijven worden. Er is zeker geen vrede. Zeker vraagt het volk van Israël niet te veel door te eisen dat Israël zonder de constante angst voor aanslagen leeft. Joden begrijpen wereldwijd dat Netanyahu onder enorme druk staat – en zij rekenen op hem dat hij de Joodse staat beschermt..

Zeev JabotinskyMen zou kunnen stellen dat Netanyahu op dit moment zijn innerlijke Ze’ev Jabotinsky moet aanboren, die ooit vele jaren geleden schreef:

“We werden niet geboren om onze vijanden moraal en manieren te leren. Laten ze deze dingen zelf leren voordat ze met ons relaties aangaan. We zullen terugslaan tegen iedereen die ons schaadt. Wie niet een klap teruggeeft, is ook niet in staat een goede daad in natura terug te betalen. Alleen iets dat zijn vijanden kan haten, kan een trouwe vriend zijn voor diegenen die van hem houden”.

Het volk van Israël eist het neerslaan van Hamas. Geef de burgers van Israël rust en vrede.