Op. Protective Edge dag 50: Nog geen bestand; PFLP-leider Ahmed Jibril gedood in Syrië

gaza-rakettenHamas en Co blijven vanuit de dichtbevolkte centra in Gaza aanhoudend raketten en mortiergranaten afvuren naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël.

Vandaag, dinsdag 26 augustus ’14, de 50ste dag van OPE (Operation Protective Edge), nadat gisteren gekenmerkt werd door hevige strijd, tientallen Palestijnse raketten gevolgd door zware Israëlische bombardementen, lijkt er thans uitzicht te komen op een nieuw staakt-het-vuren tussen de Palestijnen en Israël.

Gisteren maandag werden er vanuit Gaza ca. 125 raketten en mortiergranaten afgevuurd naar de Joodse staat, de dag voordien waren dat er iets meer, met name 135 raketten. Echter sinds gisteravond  20u30 (19u30 onze tijd) tot deze ochtend 6u30 werd geen enkel projectiel meer afgevuurd naar Israël. Echter, na een 10 uren durende pauze worden er thans opnieuw raketten afgevuurd vanuit Gaza. Zopas klonken enkele zware explosies in de omgeving van Tel Aviv en ook in Ashkelon sloegen raketten in.

Temidden van het geweld wordt er in Caïro nog steeds onderhandeld over een nieuw staakt-het-vuren tussen de Palestijnse facties en Israël. De bedoeling is om een bestand te bereiken met een open einde en dat een maand zou duren waardoor ruimte wordt gemaakt om te onderhandelen over het eisenpakket van het Palestijnse eenheidskabinet Al-Fatah/Hamas.

Naar verluidt zijn zowat alle Palestijnse facties in de Gazastrook, met Hamas en Islamitische Jihad (PIJ) als de belangrijkste, dringend toe aan een adempauze en zij dringen allen aan op een nieuw staakt-het-vuren.Israël heeft steeds herhaald dat eerst de rakettenregen vanuit Gaza moet ophouden en dat naarmate de rust langer duurt, door Israël met rust zal beantwoord worden. Vandaar dat Israël zijn antwoord nog in beraad houdt en wellicht in de loop van vandaag misschien zal instemmen met een bestand.

Hamas woordvoerder Sami Abu Zuhri zei over die contacten op maandagavond “dat de inspanningen [om een bestand te bereiken] beter opschieten dan voordien maar we hebben tot op heden nog geen concreet antwoord ontvangen van Israël. We zijn bereid om op een later ogenblik te discuteren over verscheidene andere controversiële kwesties: de zeehaven, de gevangenen en de luchthaven,” zei hij. “Wat in deze fase belangrijk is om een einde te maken aan de Israëlische agressie, de grensovergangen te openen en de Strook herop te bouwen.

Ahmed JibrilEen ander belangrijk nieuwsfeit is dat naar verluidt gisteren Ahmed Jibril om het leven is gekomen in Syrië tijdens een aanval van rebellen van het Al-Nusra Front, hoewel dat nieuwsfeit nog bevestigd moet worden.

Ahmed Jibril is de leider van de Palestijnse marxistische terreurgroep Volksfront voor de Bevrijding van Palestina – Algemeen Commando (PFLP-GC), die samen met de Libanese terreurgroep Hezbollah tegen de rebellen vecht aan de zijde van het Syrische regime van president Bashar Al-Assad.

Dat in tegenstelling tot Hamas dat aan het begin van de Syrische burgeroorlog de kant van de rebellen koos en korte tijd later het HQ van Hamas in Damascus als represaille op laste van president Assad werd opgedoekt en Hamas het land werd uitgezet.

Sindsdien vonden Hamasleider Khaled Meshaal en zijn stafmederwerkers onderdak in Caïro dat toen nog geleid werd door president Morsi, de gezant van de Egyptische Moslim Broederschap. Toen ook Morsi werd afgezet verhuisde het hele politburo van Hamas naar Doha in Qatar waar het nu nog zetelt. In Syrië werden tot nog toe meer dan 1.800 Palestijnse ‘vluchtelingen’ gedood, door zowel rebellen als door het leger van Assad.

Hamasleider Khaled Meshaal zei op 22 augustus jl. dat Hamas niet vuurt naar Israël’s burgerbevolking, maar enkel naar militaire installaties en soldaten. Zijn woorden waren nog niet koud of dezelfde dag werd de 4-jarige Daniel Targerman gedood met een mortiergranaat:

target2

door Brabosh.com