Israël’s geheime dienst Shin Bet voorkwam Hamascomplot om de Westbank over te nemen

Shabak-terroristsEen aantal van de samenzweerders van Hamas om de Westbank met geweld over te nemen, die werden gearresteerd en gevangengezet door Shin Bet.

Laatst bijgewerkt: woensdag, 20 augustus 2014 om 05u37'

In de marge van OPE (Operation Protective Edge) die vandaag zijn 43ste dag ingaat,  onthulde gisteren de Israëlische geheime dienst Shin Bet een complot van Hamas op de Westbank om PA-president Mahmoud Abbas af te zetten en met geweld de macht over te nemen in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever.

De Shin Bet zegt dat het samen met het IDF een terreurcel van Hamas, met basis op de Westbank en in Jeruzalem, had ontdekt en met succes heeft ontmanteld. De grootschalige operatie speelde zich af tussen mei en augustus 2014. Volgens Shin Bet opereerde de Hamascel op instructies van het leiderschap van Hamas in Turkije.

De cel plande een hele reeks aanslagen tegen Israël met het doel de veiligheidssituatie te destabiliseren. Daarvan zou Hamas gebruik maken om PA-president Mahmoud Abbas af te zetten, de Palestijnse Autoriteit te ontbinden en met geweld de macht over de Westbank over te nemen.

De Shin Bet arresteerde tot nog toe 93 Hamas operatieven waarvan 46 voor verhoor in afzondering werden genomen. Bovendien werd een bedrag van 600.000 sjekels (ca. 130.000 euro) aangeslagen en een lading wapens waaronder 24 geweren, zes pistolen, zeven raketlanceerders, een grote voorraad munitie alsmede een vluchtwagen.

De speciale terreurcel maakt deel uit van de Al Qassam Brigades, het doodseskader van Hamas, en verscheidene koeriers smokkelden meer dan 2 miljoen sjekels (meer dan 425.000 euro) over, bestemd voor de aankoop van wapens en onderduikadressen.

tieners-vermist5In juni jl., volgend op de ontvoering en de moord op de drie Joodse studenten Gilad, Eyal en Naftali,  begon het IDF Operation Brother’s Keeper met een tweevoudig doel: de studenten vinden en de daders opsporen en al even belangrijk: het opkomend netwerk van Hamas op de Westbank oprollen.

Toen werden er eveneens 55 militanten van Hamas opgepakt, diezelfden waarvan Hamas thans hun vrijlating eist in de huidige onderhandelingen tot een langdurig staakt het vuren. De operatie van Shin Bet/IDF loopt overigens nog steeds want afgelopen nacht zijn Israëlische soldaten andermaal binnengevallen op verscheidene plaatsen op de Westbank en arresteerden 12 gezochte Palestijnse terroristen.

Blijkbaar was Hamas van plan om op de Westbank een Derde Intifada te beginnen. Nadat Op. Brother’s Keeper op 8 juli jl. een vervolg kreeg in Operation Protective Edge,  werd bij toeval nog een ander plan ontdekt van Hamas.

Toen het grondoffensief begon stuitte het IDF op een omvangrijk netwerk aan tunnels die als een metro heel Gaza doorploegde en waarvan er tientallen tot diep in Israëlische nederzettingen leidden. Verscheidene Israëlische soldaten kwamen om het leven toen Hamascellen aanvallen deden op het IDF vanuit die tunnels. Later bleek dat die tunnels te vroeg ontdekt werden door het IDF.

Het hele netwerk aan terroristentunnels waaraan vele jaren werd gewerkt en tientallen miljoenen euros had gekost, maakte deel uit van een plan om in september aanstaande met de Joodse feestdagen een massieve terroristische aanval uit te voeren vanuit Gaza. Terreurcellen van Hamas zouden via de tunnels op tientallen plaatsen in Israël uit de grond tevoorschijn ploppen, zoveel mogelijk Israëliërs doden en honderden ontvoeren naar Gaza. Dat zou een ware ramp zijn geweest.

Het is op dit ogenblik nog niet helemaal duidelijk in hoerverre al die verscheidene incidenten, complotten en plannen van Hamas onderling met elkaar verband houden. Echter, het lijkt nu wel duidelijk dat de ontvoering en moord op de drie Joodse studenten op 12 juni 2014 voortijdig de doodsteek betekende van het hele Hamasplan.

Hamas had niet gerekend op een dergelijke felle reactie van Israël, met het IDF dat een rechtstreekse aanval uitvoerde op de infrastructuur en netwerk van Hamas als vergelding voor de moord op de drie studenten. Hamas zal zich deze strategische misser, de 3-voudige moord die alles op gang heeft gebracht en 3 maanden te vroeg stokken in de wielen stak van het grootscheepse aanvalsplan, al dikwijls betreurd hebben.

In die optiek valt thans goed de frustratie te begrijpen van Hamas en de onverzettelijkheid van de terreurgroep in de onderhandelingen tot een langdurig staakt het vuren die al een tijd in Caïro aan de gang zijn. Hamas heeft op het terrein in Gaza de oorlog verloren, het grote aanvalsplan dat in september met Joods Nieuwjaar (Rosh Hasjana) van start moest gaan, werd drie maanden te vroeg onthuld en verijdeld door Shin Bet en het IDF.

Dat plan dat een massieve aanval inhield op Israël via het immense tunnelnetwerk vanuit Gaza en tegelijk een militaire putsch zou uitvoeren op de Westbank waarbij Abbas zou worden verdreven of vermoord en Hamas de absolute macht op de Westbank zou opleveren, heeft Hamas allemaal zelf verknald. Enkel via de huidige onderhandelingen in Caïro hoopt Hamas nog iets uit de brand te slepen om zijn achterban te sussen.

wapens-hamasWapens van Hamas die gevonden werden door Shin Bet en het IDF

Laat meer over deze kwestie…

door Brabosh.com