Op. Protective Edge dag 43: Vijfdaags staakt-het-vuren met 24 uren verlengd

gaza-vissenVissershaven in Gaza, 18 augustus 2014. Hamas hoopt de visserijzone voor de Gazaanse vissers die momenteel door Israël beperkt wordt tot 3 zeemijlen (5 km), uit te breiden naar 12 zeemijlen (22,2 kilometers) en tevens een volwaardige zeehaven te bouwen aan de kust. (foto: AFP/Roberto Schmidt)

Vandaag, dinsdag 19 augustus ’14, de 43ste dag van OPE (Operation Protective Edge), wordt er een dag langer onderhandeld tussen Hamas en Israël over een langdurig staakt het vuren. Gisteren maandagavond in Caïro, kort voor het 5-daagse bestand afliep, hebben op uitdrukkelijk verzoek van Egypte Palestijnen en Israëliërs ermee ingestemd om de onderhandelingen met 24 uren te verlengen, dwz. vandaag tot middernacht (23u00 onze tijd).

Hamas bevestigde de verlenging maar beschuldigde Israël van “weerspannigheid” in deze afmattende onderhandelingen en Hamastopman Izzat al-Rishq zei dat er tot op heden nog een vooruitgang werd geboekt. Hamas wordt permanent onder druk gezet door zowel Egypte als door president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas om compromissen te maken en het Egyptisch voorstel te aanvaarden.

Eerder berichtte de nieuwszender al-Jazeera uit Qatar, niet bevestigde initiële details van een akkoord op lange termijn waarvan Izzat al-Rishq zei dat deze de “misinformatie en verwarring” alleen maar doen toenemen:

1. De grensovergangen Erez en Kerem Shalom tussen Gaza en Israël zullen permanent worden opgesteld met bouwmaterialen die de Strook worden binnengelaten onder internationaal toezicht.

2. De visserijzone in de wateren voor de Gazaanse kust wordt uitgebreid van 6 tot 9 zeemijlen (van 11,1 km tot 16 km) en later tot 12 zeemijlen, 22,2 kilometers, (een eis van Hamas) binnen de zes maanden.

3. De electriciteitsproblemen in Gaza zullen binnen het jaar worden opgelost.

4. In principe werd een overeenkomst bereikt om een zeehaven te bouwen in Gaza, een kwestie die binnen een maand zal besproken worden.

5. De vrijlating van Palestijnse gevangenen zal besproken worden een maand na de ondertekening van het akkoord.

Amerikaanse minister John KerryOok de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry duikt weer op in het verhaal en reist volgende week af naar het gebied om het verloop van de onderhandelingen te observeren.

Naar verluidt zijn de Verenigde Staten en Israël in het geheim akkoord gegaan over de details van een langdurig staakt-het-vuren met Hamas om in opeenvolgende fases de blokkade van Gaza op te heffen.

De Verenigde Staten steunen naar verluidt de eis van Israël om te verhinderen dat Hamas en de andere terreurgroepen in Gaza zich zouden herbewapenen en de VS zullen Israël helpen om dit idee internationaal te promoten.

Houding die overigens ook door de Europese Unie wordt gedeeld. De EU eist dat de bedreiging vanuit Gaza tegen Israël wordt weggenomen: “Zo moeten Hamas en alle terreurgroepen in de Gazastrook ontwapend worden om nieuwe conflicten te vermijden.”

De Nederlandse diplomaat Robert Serry (PVDA kopstuk), sinds 29 november 2007 de Bijzondere Coördinator voor het Midden-Oosten van de Verenigde Naties, deed namens de VN gisteren een oproep aan de inwoners van Gaza om de Palestijnse eenheidsregering Fatah/Hamas te steunen en zei dat de onderhandelingen over een langdurig staakt-het-vuren moeten resulteren in het opheffen van de blokkade, terwijl tegelijk voldaan moet worden aan de eisen van Israël inzake veiligheid.

In de VN-Veiligheidsraad sprak Serry gisteren:

“Ik roep iedereen in Gaza op om zich te scharen achter de [Palestijnse] Regering van Nationale Consensus en die de macht te geven zodat die effect kan hebben op een positieve en transformatieve verandering die Gaza zo erg nodig heeft. Nu op dit ogenblik heeft Gaza dringend nood aan huizen, hospitalen en scholen – geen raketten, tunnels en conflict.

Eerder sprak premier Benjamin Netanjahoe harde taal in de richting van Hamas.  Op de kabinetsmeeting van zondagochtend waarschuwde de premier dat Israël hard zal terugslaan indien Hamas andermaal het vuur zal openen op de burgers van de Joodse Staat. “Hamas heeft in het conflict een massieve weerbots gekregen en dat moet zich ook vertalen in de onderhandelingen in Caïro,” zei de premier en voegde er vastberaden aan toe:

“We hebben tunnels vernietigd. We hebben honderden terroristen geraakt. Wij hebben de raketten afgeweerd die het had opgestapeld. En we hebben aanslagen voorkomen op Israëlische burgerdoelwitten… Als Hamas meent dat het zijn nederlaag op het slagveld kan ombuigen in een overwinning op papier aan de onderhandelingstafel [in Caïro] dan maakt het een grote vergissing.”

airport
Hierboven een plaatje van de verwoeste Yasser Arafat International Airport van Gaza die werd ingehuldigd op 24 november 1998. Na het uitbreken van de Tweede Intifada eind september 2000 en een hele reeks bloedige Palestijnse aanslagen in Israël, bombardeerde de Israëlische luchtmacht op 12 december 2001 de luchthaven en vernielde het radarstation en de controletoren. Op 10 januari 2002 werd met bulldozers de landingsbaan vernietigd en het lot van de Gazaanse luchthaven definitief bezegeld. Gazanen plunderden nadien de luchthaven op alles wat bruikbaar was.

Hetzelfde verhaal met wat er gebeurde met de zeehaven van Gaza. In navolging van de Oslo-Akkoorden van 1993 werd op 18 juli 2000 met de bouw van de zeehaven aangevat. Na het uitbreken van de Tweede Intifada verwoestten Israëlische tanks op 17 en 18 september 2000 de in aanbouw zijnde haven. Naar aanleiding van een incident in Ramallah, bombardeerden in oktober 2000 de Israëlische Luchtmacht (IAF) het hele bouwproject en werden ook de kademuren vernield. Hieronder enkele restanten van die zeehaven die werd verwoest vooraleer hij in gebruik kon worden genomen.

gaza_port_06

door Brabosh.com