Hamas schendt staakt-het-vuren en vuurt raketten af; Israël slaat terug; nieuw bestand van kracht

raketten-hamas

Laatst bijgewerkt: donderdag 14 augustus 2014 om 05u32'

Het zat er aan te komen. Nadat Hamas eerder zes staakt-het-vurens heeft geschonden was het gisteren woensdagavond 13 augustus weer van  dattum. Twee uren vóór het 72-uren staakt het vuren afliep vuurden terroristen vanuit Gaza minstens één raket af die neerstortte in het gebied van Hof Ashkelon.

Sirenes die waarschuwen voor inkomende raketten loeiden ook in Lachish en in gebieden van Eshkol. Daarna volgde nog een barrage aan raketten. Het Iron Dome raketafweersysteem haalde één raket neer boven Netivot, twee andere raketten explodeerden in het gebied van Sdot Negev. De laatste raket werd afgevuurd net voor de 72-uren  waren verstreken. Gelukkig was er geen materiële schade noch lichamelijk gewonden.

Een tegenaanval van het IDF liet niet lang op zich wachten. Jachtbommenwerpers van de IAF bestookten verscheidene terroristen doelwitten in het noorden van de Gazastrook en in Gaza Stad als antwoord op de vijf raketten die vóór het verstrijken van het 72-uren bestand naar Israël werden afgevuurd.

De linkerhand weet niet wat de rechter doet
Hamaswoordvoerder Sami Abu Zuhri zei dat Hamas geen raketten afvuurde naar Israël, waarmee hij wellicht bedoelde dat het niet zijn doodseskader, de Al Qassam Brigades, zijn geweest maar wellicht één van het dozijn andere terreurgroepen in Gaza.

Niet dat dit veel verschil uitmaakt voor Israël. Alle terreurgroepen in Gaza opereren al jaar en dag onder het algemeen commando van Hamas en dat is sinds het begin van Operation Protective Edge niet anders geweest. Geen enkele raket vertrekt vanuit Gaza zonder medeweten en/of instemming van Hamas.

Als één van de andere met Hamas gelieerde terreurgroepen zich niet aan de afspraken kan houden die tussen Hamas en Israël werden gemaakt, dan is dat een probleem van Hamas en niét van Israël, redeneert men in Jeruzalem. Israël houdt dan ook terecht enkel en alleen Hamas verantwoordelijk voor om het even welke terreuraanslag die vanuit Gaza wordt uitgevoerd.

Leugenmachine van Hamas in overdrive
Niettegenstaande dat draaide de leugenmachine van Hamas weer snel op volle toeren. Hamas beschuldigde Israël op zijn beurt dat Israël het staakt-het-vuren had geschonden toen het de barrage van de raketten beantwoordde met bombardementen.

Woordvoerder van Hamas Fawzi Barhoum zei dat Israël het bestand “flagrant had geschonden” en dat het de verantwoordelijkheid voor zijn daden zal moeten dragen. Israël zal daar de prijs voor moeten betalen. Zie hieronder ook videobeelden met Fawzi Barhoum.

Een andere topman van Hamas Izzat Al-Rishq, beweerde eveneens dat Hamas het bestand niet had geschonden. “Er was geen schending van de rust van om het even wie aan Palestijnse zijde en niemand in Gaza heeft raketten horen afvuren,” zei al-Rishq. “Wij keuren de Israëlische beschieting van Gaza af, die nog steeds doorgaat. Dit is een schending van de rust,” voegde Al-Rishq eraan toe.

Nieuw 72-uren bestand
Tussen de wederzijdse beschietingen door is intussen een nieuw staakt-het-vuren ingegaan, volgens de ene bron voor 72 uren en volgens de andere vijf dagen. Vandaag, donderdag 14 augustus ’14, de 38ste dag van OPE (Operation Protective Edge), houdt dat nieuwe bestand inmiddels weer zes uren stand.

In Caïro wordt onder de bemiddeling van Egypte nog steeds verder onderhandeld met het eisenpakket van Hamas en de Palestijnse Autoriteit als uitgangspunt. De belangrijkste punten: Hamas eist de volledige opheffing van de blokkade van Gaza en Israël eist de ontwapening van Hamas en volledige demilitarisering van de Strook.

Toemaatje: Hamaswoordvoerder Fawzi Barhoum op 30 juli 2014:
“Echte Palestijnen moorden!”

“Laat ik het luid en duidelijk aan onze mensen in de Westbank zeggen: Heb je een auto? Heb je een motorfiets? Heb je een mes? Heb je een knuppel? Heb je een bulldozer? Heb je een vrachtwagen? Iedereen die beschikt over een mes, een knuppel, een wapen, of een auto, maar die niet gebruikt om een Jood of een kolonist te overrijden, en die niet gebruikt om tientallen zionisten te doden, hoort niet thuis in Palestina.

Palestina zegt luid en duidelijk: Echte mannen zijn degenen die het bloed van Gaza wreken. Echte mannen zijn degenen die het bloed van de Gazastrook wreken. Echte mannen zullen niet slapen totdat ze het bloed van Gaza hebben gewroken.

Tegen onze mensen binnen de Groene Lijn zeggen we: Het is tijd voor u om een nieuwe fase in te gaan in deze strijd. Politieke en sociale afwegingen zijn waardeloos. Bloed en martelaarschap zijn de enige afwegingen die ertoe doen. Het Palestijnse volk heeft geen andere keuze dan deze strijd in Gaza, op de Westbank, in Jeruzalem te voeren, en in alle steden van bezet Palestina.”

(in een vertaling van Likoed Nederland)

door Brabosh.com