Op. Protective Edge dag 37: Nog geen akkoord; partijen bereiden zich voor op nieuwe gevechten

recrutenLuchthaven Ben-Goerion, 12 augustus 2014. Zowat 100 mannen en vrouwen die naar Israël zijn geëmigreerd zullen meteen dienst nemen in het IDF (foto: Flash90)

Laatst bijgewerkt: woensdag 13 augustus 2014 om 10u23'

Vandaag, woensdag 13 augustus ’14, de 37ste dag van OPE (Operation Protective Edge), verstrijkt binnen minder dan zestien uren (middernacht in Israël) het 72-uren staakt-het-vuren en is er nog steeds geen akkoord om het bestand te verlengen laat staan het over lange termijn te bestendigen.

De klokt tikt
minister Yuval SteinitzDe Israëlische delegatie besloot gisterenavond om de nacht door te brengen in Israël en zal pas rond de middag weer toekomen in Caïro om de gesprekken te hervatten.

Israël’s minister Yuval Steinitz heeft gisteravond gewaarschuwd dat, indien er niet spoedig een redelijke uitkomst volgt uit de gesprekken, een nieuw grondoffensief van het IDF wordt overwogen.

“Of er zal een redelijke oplossing voor de situatie in Gaza worden gevonden, of indien [door Hamas] de vuurgevechten worden hervat, zullen we een uitbreiding over de grond moeten overwegen, het Hamas regime omver werpen en Gaza eigenhandig moeten demilitariseren,” zei Steinitz op de Leger Radio.

Na meer dan 10 uur onderhandelen in Caïro had Egypte aan de Israëliërs en Hamas (PA-regime) een voorstel tot staakt-het-vuren op tafel gelegd waarbij de blokkade van Gaza werd verlicht en een aanzienlijke verbetering voor de bewoners tot stand zou brengen. Echter, de belangrijkste kwesties met name de eis van Hamas tot een volledige opheffing van de blokkade versus de Israëlische eis om Hamas te ontwapenen, werden uitgesteld tot latere onderhandelingen.

Hamasleider Ismail RadwanVolgens de Arabische krant Asharq Al-Awsat hebben Palestijnse bronnen verteld dat het staakt-het-vuren niet opnieuw verlengd zal worden.

“Er is een kleine vooruitgang geboekt [naar een staakt-het-vuren overeenkomst op lange termijn] maar er is geen grote doorbraak geboekt,” schreef de krant, Hamasleider Ismail Radwan citerende.

Tot op heden heeft Hamas niet minder dan zes keer een staakt-het-vuren geschonden.

Hadar en Oron
Twistpunten blijven de kwesties omtrent een zeehaven, luchthaven, een landbrug tussen de Westbank en de Gazastrook en de teruggave van de stoffelijke resten van twee Israëlische soldaten die door Hamas werden vermoord en meegenomen. Zowel Hamas als de vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit weigeren de lichamen van luitenant Hadar Goldin en sergeant Oron Shaul over te dragen aan de Israëlische autoriteiten.

Bovendien heeft premier Netanjahoe naar verluidt voorgesteld om de achterstallige lonen uit te betalen van een 40.000 zogenaamde ambtenaren van Hamas op de Westbank. Die vallen normaal ten laste van de Palestijnse Autoriteit in het kader van het eenheidskabinet Fatah/Hamas, maar PA-president Mahmoud Abbas weigert.

Dat werkte de ergernis op van Israël’s minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman op die, refererende naar de terugkeer van de lichamen van Goldin en Shaul als een essentiële voorwaarde om de militaire operatie te beëindigen, dat “het ondenkbaar is dat al de leden van Hamas, met inbegrip van de 20.000 leden van het doodseskader van Hamas (Al-Qassam Brigades), gewoon hun lonen zouden opstrijken, via de Palestijnse Autoriteit of op andere wijze, terwijl de lichamen van de IDF soldaten niet eens een deftige begrafenis krijgen in Israël,” zei Lieberman.

Palestijnse oorlogstaal
Intussen blijven Palestijnse leiders elders onzinnige oorlogstaal uitkramen en anderen zich voor te bereiden op een lange strijd tegen Israël. Gisteren was het de beurt aan de Palestijnse ambassadeur aan Iran, Salah al-Zawawi, die orakelde dat de vernietiging van de Staat Israël is begonnen.

“De Verenigde Staten en de westerse landen hebben in Palestina een nep-regime geïnstalleerd om komaf te maken [met de Palestijnen] en hebben het bevoorraad met de meest geavanceerde wapens met het doel om een Israël te creëren van de Nijl tot aan de Eufraat,” vertelde Zawawi aan het semi-officiële nieuwsagentschap Fars.

Palestijnse ambassadeur aan Iran, Salah al-Zawawi“Israël’s vernietiging is in gang gezet en de nieuwe generatie in Iran zal zeker getuige zijn van onze overwinning op Israël,” herhaalde een zegezekere Zawawi dinsdag op een pro-Gaza bijeenkomst in Teheran.

De vertegenwoordiger van Hamas in Iran, Khaled al-Kadoumi zei dat het verzet moet doorzetten en dat hij hoopt dat zijn wapens nog verbeterd zullen worden met de hulp van de Iraniërs.

“Het enige werkende mechanisme voor de bevrijding van Palestina is het verzet en wij hebben geen andere keuze dan het verzet te steunen,” zei hij maandag jl. aan het Iraanse persagentschap Fars. “Wij hopen dat we in staat zullen zijn om onze missiles te verbeteren met de hulp van de kennis van de Israniërs,” voegde hij eraan toe op een evenement ter ondersteuning van Gaza.

door Brabosh.com