Conclusies van nieuwe VN-onderzoekscommissie reeds bekend: Israël schuldig

UN-farce2

Operation Protective Edge is nog niet afgeblazen, in Caïro wordt nog steeds getracht een stabiel en langdurig staakt-het-vuren te bereiken (géén vredesakkoord) en hervatting van de gevechten is niet uitgesloten, maar dat belet de internationale machten niet om het proces van Israël in deze derde gevechtsronde in nog geen zes jaar reeds voor te bereiden.

De Raad voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties (UNHRC) heeft op vraag van de Arabische Liga (22 landen) en het OIC (moslimgroep, 55 landen) reeds een comité aangesteld die de oorlogsmisdaden van Israël moet onderzoeken. Dat comité wordt voorgezeten door professor William Schabas, een Canadese professor in recht die bekend is voor zijn bevooroordeelde instelling tegenover Israël.

un-gunZowel Israël als de Verenigde Staten hebben dit drie-koppig comité verworpen en Israël heeft al aangekondigd dat het geen enkele medewerking zal verlenen aan dit UNHRC-comité.

Yigal Palmor, woordvoerder voor Israël’s ministerie van Buitenlandse Zaken, vatte het kort samen: “De anti-Israëlische conclusies werden door dit comité reeds neergeschreven, het moet alleen nog ondertekend worden.”

Ron Prosor, Israël’s afgevaardigde aan de Verenigde Naties, zei gisteren dat Schabas het onderzoek laten leiden naar Israël’s misdaden, hetzelfde is als IS (ISIS) een conferentie omtrent religieuze tolerantie te laten voorzitten.

Wie uiteraard wel gelukkig is met de oprichting van dit comité, zijn de Palestijnen in Gaza en de Westbank. Minister van Buitenlandse Zaken van het eenheidskabinet Fatah/Hamas van de Palestijnse Autoriteit (PA) Riyad al-Maliki zei gisteren dinsdag dat hij ervan overtuigd is dat dit UNHRC-comité Israël zal veroordelen voor “oorlogsmisdaden” die het heeft bedreven tijdens Operation Protective Edge.

“Wij hebben er het volste vertrouwen in dat deze commissie alles zal doen om aan te tonen dat Israël oorlogsmisdaden heeft bedreven, misdaden tegen de menselijkheid in zijn aanval tegen het Palestijnse volk in de Gazastrook. Wij zijn van plan om samen te werken met deze commissie van zodra deze in Palestina aankomt. Wij weten dat Israël deze commissie niet in de Westbank wil toelaten en we zoeken alternatieven zodat de commissie zijn werk kan uitvoeren,” zei Al-Maliki.

De voorzitter van deze nieuwe commissie, professor William Schabas, werd hierover gepolst door een journalist van Israël’s tv Channel 2 (videobeelden onderaan) en vroeg hem waarom hij de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe zijn “favoriet” had genoemd om voor het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) te brengen in plaats van bijvoorbeeld de Syrische president Bashar al-Assad of Hamasleider Khaled Meshaal.

Prof. Schabas verdedigde zich door te zeggen dat hij enkel het Goldstone Rapport “echoëde”. Blijkbaar was hij zich niet eens bewust dat premier Netanjahoe niet in functie was toen Op. Cast Lead in Gaza begon eind 2008; dat was nog onder premier Ehud Olmert (in feite Tzipi Livni). Ten andere, Netanjahoe wordt nergens genoemd in het bewuste Goldstone Report.

Maar dat was niet de enige uitschuiver die Schabas maakte. Schabas weigerde te zeggen dat zijn onderzoekscommissie de misdaden die werden gepleegd door Hamas zal onderzoeken. Dat moest hij nog even uitzoeken met de twee andere commissieleden. In feite is er slechts een tweede commissielid, de Senegalees Doudou Diene; de derde, de verloofde van hollywoodacteur George Clooney Amal Alamuddin, heeft zich teruggetrokken op dezelfde dag dat de Verenigde Naties haar aanstelde.

Bovendien weigerde prof. Schabas om Hamas een terreurgroep te noemen, hoewel Hamas wel als dusdanig staat opgelijst door de Verenigde Staten, de Europese Unie (met inbegrip van België en Nederland), het Verenigd Koninkrijk, Canada, Jordanië, Egypte, Australië, Japan en Israël.

Kortom: de conclusies van deze commissie zijn reeds bij voorbaat gekend – Israël is schuldig over de hele lijn, punt. Over Hamas, die “stoute jongetjes die pijltjes afvuurden naar Israël en niets raakten”,  praat al lang niemand meer in de Verenigde Naties.

In rambling TV interview, UN’s William Schabas scores own goal

door Brabosh.com