Grondoffensief dag17: Hamas vuurde sinds begin OPE reeds 3.127 raketten af naar Israël

Interessante videobeelden. Gaza, 1 augustus 2014. Ontdekking van de ingang van een gebetonneerde terreurtunnel van Hamas in een woonhuis. Tijdens het verkennen van die tunnel ontdekken de soldaten er tevens een ondergrondse wapenopslagplaats.

Laatst bijgewerkt: zondag 3 augustus 2014 om 10u35'

Vandaag, zondag 3 augustus, de 27ste dag van OPE (Operation Protective Edge) en de 17de dag van het grondoffensief, lijkt Israël stilaan het grondoffensief af te bouwen en worden er reeds IDF-eenheden teruggetrokken uit Gaza.

Nadat deze nacht het levenslot bekend raakte van de ontvoerde luitenant Hadar Goldin, lijkt Israël geneigd om eenzijdig het geschut op te bergen. Eerder gaf premier Natanjehoe te kennen niet meer geïnteresseerd te zijn in een staakt-het-vuren met Hamas, en zal Israël ook geen delegatie (meer) afvaardigen naar Caïro om te onderhandelen.

Sinds Hamas het laatste bestand al na anderhalf uur brutaal schond, door twee soldaten te doden en er één te ontvoeren, heeft Jeruzalem duidelijk genoeg van de leugens van Hamas en stevent af op een eenzijdig staakt-het-vuren zonder verder overleg met om het even wie. Hoewel premier Netanjahoe blijft verklaren dat “alle opties nog op tafel liggen.”

Het IDF commando, bij monde van woordvoerder Peter Lerner van het IDF, corrigeert dit gerucht en zegt dat het weliswaar grondeenheden terugtrekt uit de Strook maar dat deze vervangen worden door andere en dat de missie van het IDF, mits wat herschikkingen,  verder doorgaat:

“Wij trekken sommige [strijdkrachten] terug, brengen binnenin [de Strook] wat wijzigingen aan maar deze missie blijft gewoon doorgaan. Wij ontplooien [andere IDF-eenheden] binnen de Gazastrook en nemen andere posities in terwijl we andere strijdkrachten terughalen.”

Hamas verjagen en Gaza ontwapenen
Niet iedereen is met die laatste ontwikkelingen even gelukkig. Sinds het IDF zijn troepensterkte begint af te bouwen, nu de vernietiging van de Hamastunnels van Gaza naar Israël bijna voltooid is, reageerde Tzvi Hauser, voormalig kabinetssecretaris van Netanjahoe, als volgt op de intenties van zijn voormalige chef:

“Er kan geen herstel zijn van de Gazastrook zonder de ontwapening van Gaza. [Momenteel] rijdt een vrachtwagen met cement de Strook binnen om er even later volgeladen met raketten weer buiten te rijden. Israël moet [eerst] een strategische verandering in deze situatie doorvoeren.”

Een feit is dat de terroristische infrastructuur van Hamas en het dozijn gelieerde terreurgroepen ongetwijfeld een bijzonder zware klap werd toegediend en tegelijk vele honderden militanten en commandanten door het IDF en Shin Beth werden omgelegd.

Echter, in Israël wordt door vele deskundigen terecht de vrees geopperd dat, indien aan de huidige situatie verder niets wordt gedaan, Hamas na het einde van deze derde gevechtsronde, gewoon weer alles zal beginnen opbouwen en de volgende confrontatie voorbereiden die wellicht nog bloediger zal zijn.

Ook Justitieminister Tzipi Livni, nochtans de meest gematigde in het kabinet van Netanjahoe, pleit voor een algemene ontwapening van de Gazastrook:

“Ik wil geen verzwakt Hamas achterlaten als we de kans hebben om er ons helemaal vanaf te maken. Wij zien een gelegenheid voor een politieke verandering [in Gaza.] Die kan komen door internationale akkoorden over de ontwapening [van Gaza] en door [PA-president Mahmoud] Abbas in de Strook te plaatsen.”

Elke dag 120 raketten naar Israël
Het IDF deelt deze ochtend mede dat sinds het begin van OPE (Operation Protective Edge) op 8 juli tot nog toe 3.127 raketten werden afgevuurd vanuit de Gazastrook naar willekeurige burgerdoelwitten verspreid over nagenoeg over het ganse grondgebied van de Joodse staat.

tweet-raketten

Gisteren zaterdag werden aan het eind van de dag opnieuw 86 afgevuurde raketten geteld, waarvan er 58 ook effectief insloegen in Israëlische gebied, terwijl zes raketten werden onderschept door het Iron Dome raketafweersyteem. Als tegenreactie bestookte het IDF gisteren 153 terroristen doelwitten.

Om negen uur (locale tijd) deze ochtend heeft Israël de grenspost in Kerem Shalom geopend om 200 vrachtwagens met humanitaire hulp Gaza binnen te laten rijden, waaronder medicijnen en medisch materiaal. Dit terwijl boven hun hoofden Hamas enkele raketten afvuurden naar het gebied van Hof Ashkelon, die gelukkig bijtijds werden onderschept.

Twee raketten stuikten vannacht neer in het gebied van Sdot Hanegev, zonder schade aan te richten en de sirenes die waarschuwen voor inkomende raketten, loeien momenteel in het gebied van Shaar Hanegev en in de omgeving van Sderot.

In de grond is ieder gelijk
Volgens de propagandadienst van Hamas zijn sinds het begin van OPE tot nog toe ca. 1.700 Palestijnen omgekomen, zonder verder details te geven om hoeveel burgers of militanten het gaat. Volgens Israël bevinden zich in dat genoemde aantal vele honderden militanten van Hamas en Islamitische Jihad.

Uit tactische en propagandistische overwegingen zwijgen de tereurorganisaties over de dodentol onder hun militanten. Deze ochtend merkte ik dat de laatste gesneuvelde militant die wordt vernoemd op de website van de Al Aqsa Martelaren Brigades, het doodseskader van de Islamitische Jihad, genoteerd staat op 24 mei ll, ruim zes weken vóór het begin van OPE.

De dodentol aan Israëlische zijde staat thans op 64 soldaten en vier burgers. Daarnaast werden 136 soldaten opgenomen in het hospitaal waarvan een 12-tal zwaar gewonden. In de meeste nieuwsbulletins (ook in vele Israëlische) wordt steeds gesproken over 67 Israëlische slachtoffers, waaronder “twee omgekomen burgers en een Thaïse gastarbeider.”

Brabosh.com voegt daar ook een vierde burger aan toe, met name de 76-jarige mevrouw Faiga Esther Finkel, een rebbetzin (echtgenote van een rabbijn) afkomstig uit Brooklyn VS. Zij stierf in Jeruzalem op zaterdag 16 juli ’14, de 9de dag van OPE (Operation Protecive Edge), ten gevolge van een hartinfarct in haar race naar een veilige schuilplaats tijdens een raketaanval van Hamas. De emoties werden haar blijkbaar teveel.

Tenslotte, op 15 seconden een schuilplaats bereiken op de vlucht voor een inkomende raket, blijft voor sommigen een helse opgave. Zeker voor bejaarden en mindervaliden… 😦

Brabosh tegen Gog en Magog
Sinds het begin van OPE op 8 juli 2014 bezochten tot op vandaag zondag 3 augustus 101.787 geïnteresseerde mensen deze blog van de Vlaamse Vrienden van Israël, ofte ca. 4.000 bezoekers dagelijks.

bloggers2Dat zal waarschijnlijk net niet voldoende zijn .. ahum..  om het tij van de leugenachtige en bevooroordeelde berichtgeving in Vlaanderen over de oorlog in Gaza te keren. Maar… hoop doet leven!

Vergelijk bijvoorbeeld de kijkcijfers van de Vlaamse openbare omroep VRT, een ook in het buitenland beruchte anti-Israël nieuwszender, die op 21 juli 2014 voor het journaal van 19u00 een kijkcijfer van 881.770 noteerde.

Hoedanook, als de enige vertegenwoordiger van de Israël Lobby van Vlaanderen op het internet, blijf ik rotsvast geloven dat de waarheid over Israël ten lange leste ooit zal boven drijven. Hoewel ik vrees dat het niet meer tijdens mijn leven zal zijn, tenzij ik 5.774 jaar oud wordt.

Aartsvader Metusalem werd ‘slechts’ 969 jaar oud, ik kan beter! 😛


Gaza, 1 augustus 2014. Ontdekking en vernietiging van een terreurtunnel van Hamas.

door Brabosh.com