Ontvoerde Israëlische luitenant Hadar Goldin hedenochtend officieel dood verklaard

Hadar-GoldinIDF-luitenant Hadar Goldin

Laatst bijgewerkt: heden om 10u45′:
Luitenant Hadar Goldin zal vanavond om 17u30 locale tijd worden begraven op de militaire begraafplaats in Kfar Saba.

De Israëlische soldaat, 2de luitenant Hadar Goldin, is officieel dood verklaard. Dat trieste nieuws werd afgelopen nacht door het IDF commando aan de familie medegedeeld. Hiermede komt een einde aan de onzekerheid waarin de familie leefde en werd tegelijk de  intensieve klopjacht naar de terroristen afgeblazen en de zoektocht naar de luitenant stilgelegd.

goldin2Moeder Lea van Hadar en broer Haim

Vrijdagmorgend van 1 augustus, anderhalf uur nadat een staakt-het-vuren was ingegaan, werd door opeens een zelfmoordcommando van Hamas op uit een tunnel en pleegde een bloedige aanslag of een IDF ploeg die tunnels opspoorde en vernietegde. Een terrorist blies zichzelf op met een bommengordel waarbij twee soldaten werden gedood en anderen gewond en een tweede terrorist opende het vuur op de soldaten. In het tumult nam de terrorist luitenant Goldin gevangen en verdween met hem terug via de tunnel van waaruit  hij was opgedoken.

Het was duidelijk dat Hamas deze aanslag vooraf goed had voorbereid en het bestand misbruikte in een zoveelste poging om een soldaat te ontvoeren. Het schenden van het bestand door Hamas op dergelijke gewelddadige wijze, leidde rechtstreeks tot een grote machtsontplooing van het IDF in en om Rafah, in een ultieme reddingspoging poging om de ontvoerde soldaat terug te vinden. Rafah was op een bepaald ogenblik zelfs compleet geïsoleerd van de rest van Gaza. De inwoners werden gesommeerd binnen te blijven, terwijl het IDF de hele stad uitkamde.

De consternatie in Israël om de ontvoering en de brutale schending van het bestand door Hamas was algemeen. Ook internationaal werd het eenzijdig doorbreken van het bestand door Hamas veroordeeld door zowel de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, Frankrijk, Canada en door vele andere landen. Vreemd genoeg niét door de Europese Unie als dusdanig, met inbegrip van het extreem Israëlvijandige België dat er verder het zwijgen toedeed.

Zowel president Barack Obama als VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon eisten van Hamas de onmiddellijke vrijlating van de Israëlische officier en veroordeelden de schending van het humanitaire staakt-het-vuren door Hamas, dat normaal 72 uren had moeten standhouden in afwachting tot een langduriger akkoord. Die 72 uren hebben uiteindelijk amper 90 minuten geduurd totdat Hamas het in flarden schoot.

Hamas zelf ontkende dat het de luitenant in handen had, zei dat het alle contact met de bewuste terreurcel had verloren en suggereerde dat de soldaat wellicht was omgekomen tijdens de tegenactie van het IDF.

Intussen ging het IDF door met alle tunnels uit te kammen in Rafah en te vernietigen. In één van de aanpalende tunnels werden vannacht verscheidene persoonlijke zaken van de luitenant teruggevonden, waaronder ook zijn uniform en legerlaarzen. Verder onderzoek van de details en artefacten ter plaatse, leidde tot de conclusie dat de soldaat was omgekomen. Zijn lichaam werd tot op heden nog niet teruggevonden en het IDF gaat er vanuit dat het bedolven ligt onder één van de ingestortte tunnelschachten.

De luitenant werd postuum voor dood verklaard als een MIA-soldaat (Missing In Action). Daarmee is hij de tweede MIA-soldaat nadat op 20 juli soldaat Shaul Aaron werd vermist (ontvoerd?) en nadien door het IDF commando werd dood verklaard.

De 23-jarige luitenant van het IDF, soldaat Hadar Goldin, afkomstig Kfar Saba, was een officier in de Givati Brigade. De in Groot-Brittannië geboren luitenant was een verre neef van Israël’s minister van Defensie Moshe Ya’alon. Hij had zich onlangs verloofd met Edna en zou binnen enkele weken in het huwelijksbootje stappen.

De dodentol aan Israëlische zijde staat thans op 64 soldaten en vier burgers.

 1. The Jerusalem Post:
  ♦ In Memoriam: The IDF soldiers who gave their lives to protect Israel [lezen]
 2. The Times of Israel:
  ♦ Fallen IDF soldiers in Operation Protective Edge [lezen]
 3. IDF Blog:
  ♦ Fallen Soldiers of Operation Protective Edge [lezen]
Opmerking: In de meeste nieuwsbulletins (ook in vele Israëlische) wordt steeds gesproken over “twee omgekomen burgers en een Thaïse gastarbeider”. Brabosh.com voegt daar ook een vierde burger aan toe, met name de 76-jarige mevrouw Faiga Esther Finkel, een rebbetzin (echtgenote van een rabbijn) afkomstig uit Brooklyn VS. Zij stierf aan een hartinfarct in Jeruzalem op zaterdag 16 juli ’14, de 9de dag van OPE (Operation Protecive Edge), wellicht na paniek gedurende een raketaanval van Hamas. Op 15 seconden een schuilplaats bereiken op de vlucht voor een inkomende raket, is voor sommigen een helse opgave, zeker voor bejaarden en mindervaliden.

door Brabosh.com


Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Geen spoor te vinden van de door Hamas ontvoerde luitenant Goldin [lezen]
 • Hamas heeft 1 IDF-soldaat ontvoerd en 2 anderen gedood tijdens staakt-het-vuren [lezen]
 • Vermiste soldaat, aanvankelijk als dood opgegeven, wellicht ontvoerd door Hamas [lezen]