Grondoffensief dag15: Vandaag 3 dagen lang humanitair bestand; kàn Hamas stoppen?

unrwa-school-cartoon

“Eender wie die zegt dat Hamas vandaag een staakt-het-vuren wilt, begrijpt niks van de mentaliteit van Hamas. Hamas is bereid om te vechten tot de laatste man en tot de laatste raket werd afgevuurd.”
[Gershon Baskin, 31 juli 2014]

Update heden 10u43: Bestand aan flarden geschoten door Hamas. Bijna op de kop af 2 UREN heeft het geduurd. Hamas opende het vuur op de grensovergang van Kerem Shalom omstreeks 9u00 onze tijd. Intussen heeft ook het IDF de strijd hervat en voert luchtaanvallen uit in en om Rafah waar intussen ook aan de grond hevige gevechten woeden.

Vandaag, vrijdag 1 augustus, de 25ste dag van OPE (Operation Protective Edge) en de 15de dag van het grondoffensief, wordt opnieuw een poging ondernomen door de Verenigde Naties en de Verenigde Staten om Hamas tot een staakt-het-vuren te bewegen. Alle 5 of 6 vorige bestanden met Israël werden steeds door Hamas verbroken. Hamas belooft dit keer beterschap.

Israël werkte sinds gisterennamiddag achter de schermen aan een alternatief einde aan het conflict. De belangrijkste elementen: eerst en vooral de vernietiging van het tunnelnetwerk afmaken; het IDF vervolgens terugtrekken tot achter de grens met Gaza; verder het raketgeschut van de terroristen blijven beantwoorden met luchtaanvallen; een 72-uren durend humanitair staakt-het-vuren bereiken; een verstandshouding creëren met Egypte om te beletten dat Hamas zich opnieuw kan versterken en herbewapenen; en de mogelijkheid dat PA-president Mahmoud Abbas het herstel van Gaza zou coördineren.

Omstreeks middernacht was het dan zover en werd naar verluidt een bestand afgekondigd dat deze ochtend om 8u00 ingaat (07u00 onze tijd) en 72 uren later op maandagochtend 4 augustus afloopt. Als het lukt zou het eventueel kunnen verlengd worden in afwachting van een akkoord over langere termijn. Israël behoudt intussen het recht om verder het tunnelnetwerk van Hamas te slopen.

Video van 31 juli: IDF sloopt tunnel in Gaza

In wezen is een langdurig bestand met Hamas onmogelijk, omdat dit het feitelijke einde zou betekenen van de islamistische terreurbeweging wiens enige bestaansreden steunt op de eeuwige strijd om de vernietiging van Israël. Hamas kan volgens haar statuten eenvoudigweg het bestaansrecht van Israël nooit erkennen tenzij de terreurgroep ophoudt met te bestaan of het wordt verpletterd in de strijd.

Uit het Handvest van Hamas, opgemaakt op 18 augustus 1988, blijkt waarom geen vrede mogelijk is en meer nog: dat Arabische landen of hun leiders die vredesakkoorden aangaan met Israël zichzelf de vloek van Hamas op de nek halen. Zij worden automatisch bestempeld als ‘collaborateurs met de Zionistische staat’ en ‘volksverraders’ die moeten opgespoord en vernietigd worden:

“Israël zal net zolang blijven bestaan totdat Islam het zal vernietigen net zoals het voordien anderen heeft vernietigd;

Het verlaten van de conflictcirkel met Israël is een daad van hoogverraad; allen die zich daaraan schuldig maken zullen worden vervloekt.
[uit het Hamas Handvest]

Gershon BaskinGershon Baskin, een Israëlische Amerikaan die nauwe contacten onderhoudt met Hamas en de beweging door en door kent, vertelde gisteren dat de terreurgroep zijn 3.000 elite soldaten – net voor het grondoffensief begon – naar huis stuurde om hen afscheid te laten nemen van hun families omdat ze verwachten te sterven voor Allah en voor het land.

Hij benadrukte dat met Hamas niet kan onderhandeld worden over vrede omdat Hamas Israël niet erkent. Een mogelijkheid is dat Israël een ‘politiek initiatief’ lanceert waarin Mahmoud Abbas het bestuur van Gaza in handen neemt.

Baskin herhaalde: “Eender wie die zegt dat Hamas vandaag een staakt-het-vuren wilt, begrijpt niks van de mentaliteit van Hamas. Hamas is bereid om te vechten tot de laatste man en tot de laatste raket werd afgevuurd.”

Dodelijke balans
Volgens Hamas staat de dodentol aan Palestijnse zijde momenteel op 1.437. Aan Israëlische zijde zijn tot op heden 56 soldaten gesneuveld en vier burgers.

Meer dan 100 soldaten werden opgenomen in Israëlische klinieken waaronder een aantal zeer ernstig gewonden.

Gisteren werden door Hamas meer dan 90 raketten afgevuurd waarvan ca. 1 op 5 werden neergehaald door het Iron Dome raketafweersysteem.

In Eshkol explodeerde een Gazaanse mortiergranaat in een bewoonde wijk waarbij zes  personen werden gewond waarvan een drie-tal zeer ernstig.

Israël treft geen schuld mbt doden in UNRWA school
Gisteren was er ook veel internationaal tumult naar aanleiding van een reeks mortiergranaten die werden afgevuurd op een UNRWA school in Beit Hanoun, die tijdelijk wordt gebruikt om onderdak te bieden aan gevluchte Palestijnen. Hierbij werden 15 Palestijnen gedood en velen gewond.

un-condemn2Parijs, 31 juli 2014, manifestatie tegen VN en Hamas

Het IDF bevestigt dat het om en rond de school mortiergranaten heeft afgeschoten maar maar ontkent dat het iemand heeft gedood op de site.

Luitenant-kolonel Peter Lerner, woordvoerder van het IDF, zei dat terroristen van binnenin de UNRWA school mortiergranaten en anti-tankgranaten afvuurden naar Israëlische soldaten.

Het leger beantwoordde het mortiergeschut  van Hamas. “Eén salvo mortiergranaten [van het IDF] belandde op de binnenspeelplaats maar die was op dat ogenblik helemaal leeg,” zei Lerner.

Hamas en gelieerde terreurorganisaties gebruiken zoals bekend moskeeën, UNRWA scholen, kleuterscholen, overheidsgebouwen en gewone gezinswoningen om er hun wapens te verbergen en ingangen naar het tunnelnetwerk maskeren. Tot nog toe werden in drie verschillende UNRWA scholen wapen- en raketopslagplaatsen gevonden.

Vanuit de bebouwde kom bestoken Hamas en Co het Israëlische leger terwijl zij de locale bewoners gebruiken als menselijk schild. Vandaar dat de Israël Hamas verantwoordelijk stelt voor de vele burgerdoden onder de Palestijnse bevolking zelfs wanneer die werden gedood door IDF geschut.

Video: 12 voorbeelden van Hamas dat raketten afvuurt vanuit bewoond gebied

 door Brabosh.com