Hamas heeft 1 IDF-soldaat ontvoerd en 2 anderen gedood tijdens staakt-het-vuren

terrortunnelHet einde van de tunnel is nog niet in zicht

Laatst bijgewerkt: vrijdag 1 augustus 2014 om 16u40'

Israël heeft zich andermaal laten verschalken door met Hamas deze ochtend een staakt-het-vuren aan te gaan en betaalt daar thans een zware prijs voor: 2 soldaten gedood en een IDF-luitenant ontvoerd, amper anderhalf uur NADAT het staakt-het-vuren van kracht werd dat normaal 72 uren zou aanhouden.

Deze ochtend om 9u30 locale tijd, anderhalf uur nadat het bestand van kracht werd en het aanvankelijk rustig bleef, gebeurde het volgende in de omgeving van Rafah in het zuiden van de Strook, dichtbij de grens met Egypte.

In een gecombineerde aanval van een zelfmoordbomaanslager en een schutter van Hamas, werd een groepje soldaten van het IDF aangevallen die bezig waren om tunnels te vernietigen.

De Hamasterroristen doken opeens uit een tunnel en openden het vuur op de soldaten en de andere terrorist blies zichzelf op met zijn omgegorde bommengordel. Twee van de soldaten waren op slag dood, een onbekend aantal gewond, maar wellicht nog het meest dramatische van de hele overval is de ontvoering van een luitenant van het IDF.

2de luitenant Hadar Goldin

De soldaat die werd ontvoerd is 2de luitenant Hadar Goldin, 23 jaar oud afkomstig uit Kfar Saba die een officier was in de Givati Brigade. Deze in Groot-Brittannië geboren officier is bovendien een verre neef van Israël’s minister van Defensie Moshe Ya’alon.

Hopelijk begint het stilaan bij iedereen te dagen dat je met Hamas niks kan afspreken en de terreurgroep elk staakt-het-vuren heeft geschonden en misbruikt om een nieuwe aanval op Israël uit te voeren. “Geen staakt-het-vurens meer in de nabije toekomst,” zei de ex-commandant van de Gaza Divisie, reserve-generaal Israel Ziv, na de zelfmoordaanslag en de ontvoering van 2de luitenant Hadar Golfin deze ochtend.

Israël heeft tot op heden getwijfeld om het grondoffensief over heel Gaza uit te breiden maar dit laatste incident, het doorbreken van het staakt-het-vuren, het doden van opnieuw twee soldaat èn last but not least de ontvoering van deze officier, zou wel eens de spreekwoordelijke druppel kunnen zijn die Israël tot een volledig engagement tegen Hamas kan brengen.

Op dit ogenblik is het kabinet in een crisisvergadering omtrent de laatste gebeurtenissen. Die vergadering werd intussen opgeschoven terwijl in Rafah zware gevechten aan de gang zijn en regelrecht slag wordt geleverd tussen Hamas en het IDF. Het wordt bang afwachten wat het worden zal en waar dit allemaal naar toe zal leiden.

De identiteit van de twee vermoorde soldaten is intussen bekend gemaakt: majoor Benaya Sarel, 26, uit Kiryat Arba en 1ste sergeant Liel Gidoni, 20, uit Jeruzalem. Zij dienden beiden bij de Givati Brigade. Met de vijf gedode soldaten van deze ochtend komt de dodentol op dit ogenblik op 63 soldaten en vier burgers te staan.

In mijn eerste artikel deze ochtend, vier uren vooraleer het bestand nog moest ingaan, schreef ik al dat met Hamas geen afspraken kunnen gemaakt worden en citeerde de Israëlisch-Amerikaanse Hamasexpert Gershon Baskin, die gisteravond nog zei, alsof hij de bui al zag aankomen:

“Eender wie die zegt dat Hamas vandaag een staakt-het-vuren wilt, begrijpt niks van de mentaliteit van Hamas. Hamas is bereid om te vechten tot de laatste man en tot de laatste raket werd afgevuurd.”

Later meer…

door Brabosh.com