Vermiste soldaat, aanvankelijk als dood opgegeven, wellicht ontvoerd door Hamas

Shaul Aaron

Laatst bijgewerkt: woensdag, 27 augustus 2014 om 05u45'

Update: Deze ochtend is andermaal een soldaat omgekomen: staf-sergeant Avitar Moshe Torjamin, 20, uit Beit She’an. Daarmee is hij de 28ste soldaat die is gesneuveld sinds het grondoffensief op 18 juli van start ging.

Enkele dagen geleden berichtte de [Ezzedeen Al-] Qassam Brigades, het doodseskader van Hamas, dat het een Israëlische soldaat had ontvoerd. Woordvoerder van de Brigades Abu Obeida verklaarde op 20 juli jl.: “De Israëlische soldaat Shaul Aaron is in handen van de Qassam Brigades.”

De soldaat zou in de val zijn gelokt in het Tuffah district aan de oostelijke rand van Gaza Stad. Woordvoerder van Hamas, Sami Abu Zuhri verwelkomde het nieuws en zei “De aankondiging van de Qassam Brigades van de vangst van een Zionistische soldaat, is een grote overwinning en een vergelding voor het bloed van de martelaren.”

Het nieuws van de ontvoering van de soldaat werd op luid gejuich en met de gebruikelijke geweerschoten afgevuurd in de lucht, bijzonder uitbundig onthaald in de Palestijnse gebieden, zowel in Gaza als op de Westbank.

thai3Op woensdag 23 juli werd Narakorn Kittiyangkul, een 36-jarige Thaïse seizoensarbeider gedood door een mortiergranaat toen hij aan het werk was in een serre

Het nieuws van de ontvoerde soldaat werd aanvankelijk door het IDF noch bevestigd noch ontkend, hoewel VN-afgevaardigde van Israël Ron Prosor wel het bericht publiek ontkende.

Echter, vandaag heeft het IDF verklaard dat een van hun soldaten (zonder een naam te noemen), die aanvankelijk als omgekomen werd gemeld, wel degelijk vermist wordt (MIA, Missing In Action) en met man en macht wordt opgespoord. Het zou gaan om de 21-jarige Shaul Oron uit Poria. Het is niet bekend of hij in leven dan wel gewond is.

De laatste ontvoering van een Israëlische soldaat dateert alweer van 2006 toen soldaat-korporaal Gilad Shalit werd ontvoerd en vijf ¼ jaar werd gegijzeld, tot hij op 18 oktober 2011 werd ingeruild voor 1.027 gevangen Palestijnse terroristen en massamoordenaars.

Hieronder een door mezelf samengestelde en bijgewerkte lijst van Israëlische slachtoffers, nadat heden de laatste onbekende namen van omgekomen soldaten door het IDF werden bekend gemaakt:

Laatst bijgewerkt: woensdag, 27 augustus 2014 om 05u45'

Israëlische slachtoffers (71)
IDF-Soldaten (64):
Eitan Barak, 20, Herzliya; Bar Rahav, 21, Ramat Yishai; Bnaya Rubel, 20, Holon; Adar Barsano, 20, Nahariya; Amotz Greenberg, 45, Hod Hasharon; Tsafrir Bar-Or, 32, Holon; Tsvi Kaplan, 28, Kedumim; Gilad Yacoby, 21, Kiryat Ono; Oz Mandelovich, 21, Avtalion; Nissim Sean Carmeli, 21, Ra’anana/VS; Max Steinberg, 24, Beersjeba/VS; Dolev Keidar, 38, Modi’in; Moshe Melako, 20, Jeruzalem; Yuval Dagan, 22, Kfar Saba; Tal Yifrah, 22, Rishon LeTzion; Nadav Goldmacher, 23, Beersjeba; Baynesain Kasahun, 39, Netivot; Yuval Haiman, 21, Efrat; Jordan Bensemhoun, 22, Ashkelon; Oded Ben-Sira, 22, Nir Etzion; Shachar Tase, 20, Pardesiya; Daniel Pomerantz, 20, Kfar Azar; Shon Mondshein, 19, Tel Aviv; Ben Yitzak Oanounou, 19, Ashdod; Oren Simcha Noach, 22, Hoshaya; Ohad Shemesh, 27, Beit Elazari; Avitar Moshe Torjamin, 20, uit Beit She’an; Dmitri Levitas, 26, Jeruzalem; Natan Cohen, 23, Modiin; Paz Elyahu, 22, Evron; Shahar Dauber, 20, Ginegar; Li Mat, 19, Eilat; Yair Ashkenazy, 36, Rehovot; Guy Levy, 21, Kfar Vradim; Shaul Aaron, 21, Poria; Guy Boyland, 21, Ginosar; Amit Yeori, 20, Jeruzalem; luitenant Roy Peles, 21,Tel Aviv; Avraham Grintzvaig, 21, Petah Tikvah; Gal Bason, 21, uit Holon; Liad Lavi, 22, Talmei Yosef; Rami Kahlon, 39, Hadera; Barak Refael Degorker, 27, Gan Yavne; Moshe Davino, 20, of Jerusalem; Meidan Maymon Biton, 20, uit Netivot; Niran Cohen, 20, uit Tiberius; Eliav Eliyahu Haim Kahlon, 22, Safed; Adi Briga, 23, Beit Shikma; Daniel Kedmi, 18, Tsofim; Barkey Ishai Shor, 21, Jeruzalem; Sagi Erez, 19, Kiryat Ata; Dor Dery, 18, Jeruzalem; Nadav Raimond, 19; Matan Gottlieb, 21, Rishon Lezion; Omar Chai, 21, Savion; Guy Algranati, 20, Tel Aviv; Noam Rosenthal, 20, Meitar; Omri Tal, 22, Yehud; Daniel Marash, 22, Rishon Lezion; Shay Kushnir, 20, Kiryat Motzkin; Liran Adir (Edry), 31, Azuz; Benaya Sarel, 26, Kiryat Arba; Liel Gidoni, 20, Jeruzalem en Hadar Goldin, 23, Kfar Saba.
Burgers (7):
Dror Chanin, 37, Beit Aryeh; Ouda Lafi al-Waj, 32, Dimona; Faiga Esther Finkel, 76, Brooklyn VS; Narakon Kittiyangkul, 36, uit Thaïland; Daniel Tragerman, 4 jr., Sha’ar Hanegev; Ze’ev Etzion, 55, Kibboets Nirim en Shahar Melamed, 43, Kibboets Nirim.
Opmerking: In de meeste nieuwsbulletins (ook in vele Israëlische) wordt steeds gesproken over “vijf omgekomen burgers en een Thaïse gastarbeider”. Brabosh.com voegt daar ook een zevende burger aan toe, met name de 76-jarige mevrouw Faiga Esther Finkel, een rebbetzin (echtgenote van een rabbijn) afkomstig uit Brooklyn VS. Zij stierf aan een hartinfarct in Jeruzalem op zaterdag 16 juli ’14, de 9de dag van OPE (Operation Protecive Edge-), als gevolg van paniek gedurende een raketaanval van Hamas. Op 15 seconden een schuilplaats bereiken is voor sommige bejaarden een helse opgave.


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post:

    ♦ In Memoriam: The 64 IDF soldiers who gave their lives to protect Israel [lezen]

  2. The Times of Israel:

    ♦ Fallen IDF soldiers in Operation Protective Edge [lezen]

  3. IDF Blog:

    ♦ Fallen Soldiers of Operation Protective Edge [lezen]

door Brabosh.com