Palestijnse gevangenen beëindigen hongerstaking aan het begin van de vastenmaand Ramadan

hongerstakerTientallen Palestijnse terroristen en massamoordenaars, bomaanslagers en andere Jodendoders, die al geruime tijd in voorarrest zitten opgesloten in Israëlische gevangenissen en al twee maanden in hongerstaking zijn, gaan weer eten. “Is er nog iets waarmee we u van dienst kunnen zijn, meneer?” – “Neuh… Als ik nog iets nodig heb zal ik wel weer hongeren.[cartoon van Jerenberg –

Laatst bijgewerkt: woensdag, 25 juni 2014 om 13u43'

Palestijnse gevangenen in Israëlische cellen, tuimelen van de ene [politieke] hongerstaking in de andere [religieuze] hongerstaking. Op zaterdag 28 juni begint naar jaarlijkse religieuze traditie voor moslims de heilige maand van de Ramadan, de vastenmaand voor moslims, die duurt tot maandag 28 juli 2014.

ramadan2014Na twee maanden hongeren hebben ze de voorstellen van het Israëlische Gevangeniswezen aanvaard. Volgens een Palestijnse ambtenaar merkten de hongerstakers dat hun actie helemaal uit de belangstelling was geraakt, voornamelijk omwille van de ontvoering van de drie Israëlische jongens en aansluitend de Israëlische zoekactie Operation Brother’s Keeper.

63 van de 290 hongerstakers zagen in dat ze hun eisen toch niet ingewilligd zouden krijgen en hebben net voor het begin van de vastenmaand besloten om snel hun hongerige magen weer vol te vreten. De reden is simpel. Vanaf zaterdag zijn ze verplicht een hele maand te hongeren, maar dan wel weer uit religieuze motieven. Ah ja…

De advokaten van 63 Palestijnse hongerstakers in Israëlische cellen, hebben medegedeeld dat hun klienten hun hongerstaking beëindigen, nadat ze een akkoord bereikten met de Israëlische Dienst voor Gevangenissen.

Bijna 200 van de ca. 5000 Palestijnen zitten in voorlopige hechtenis opgesloten in Israëlische cellen, in afwachting van hun officiële aanklacht en hun eventuele veroordeling. Die administratieve opsluiting, die overigens nog dateert van het Britse Mandaat voor Palestina (1920-1948), kan telkens met zes maanden verlengd worden.

Zowat 125 Palestijnse gevangenen waren twee maanden geleden in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen die administratieve opsluiting. In het totaal weigerden 290 gevangen sinds 24 april ’14 voedsel aan te nemen, waarvan een 70-tal behandeld werden voor uitdrogingsverschijnselen in het hospitaal. Onder de voedselweigeraars bevonden zich ook zes Palestijnse parlementleden van de Palestijnse Wetgevende Raad.

Operatie Broeder’s Hoeder
Op woensdag 18 juni 2014 heeft het Israëlische Gevangeniswezen een aantal maatregelen uitgevaardigd waarin een reeks privileges die gevangenen van Hamas die in Israëlische cellen zitten opgesloten worden ingetrokken. De maatregelen betreffen zo’n 1000-tal gevangenen van Hamas.

bring-back2Naast vele andere dingen wil Israël met deze maatregelen die specifiek gericht zijn tot de Palestijnse gevangenen, de druk op Hamas verhogen om hen te dwingen de drie Israëlische jongens die werden gekidnapt – waaronder twee minderjarigen – weer op vrije voeten te stellen.

Sinds hun ontvoering op donderdagavond 12 mei, werd van de jongens niets meer vernomen en hun ontvoering werd nog niet opgeëist. Echter de Israëlische inlichtingendiensten en het IDF zijn ervan overtuigd dat Hamas achter de ontvoering van de jongens zit.

Eén van de rechtstreekse gevolgen van deze maatregelen is dat de Palestijnse gevangenen vanuit hun cel niet langer meer naar de voetbalmatchen kunnen bekijken op hun televisietoestel.

Het Gevangeniswezen heeft nog andere maatregelen uitgevaardigd en vertelde dat er nog meer zullen volgen. Zo kunnen ze geen maaltijden meer aankopen in de gevangenis kantine, krijgen ook geen nieuwsbladen en kranten meer. De Gevangenisdienst wil ook de bezoektijden inkorten en in sommige gevallen familiale bezoeken zelfs volledig opschorten.

De gevangenen zullen wellicht ook de toegang en het gebruik van electrische toestellen worden ontzegd zoals televisies en radio’s, verwarmingsschotels en kooktoestellen enz. In het verleden maakte het Israëlische Gevangeniswezen een einde aan het opvoedkundig en academische programma’s voor de gevangenen.

In feite gaat het allemaal om maatregelen tot het inperken van privileges die niet verplicht worden onder de internationale wet. Zo kan bv. Israël niet tornen aan het recht van een gevangene om gelucht te worden. Hoewel die tijd thans beperkt wordt tot maximaal één uur per etmaal.

Intussen bericht Ynet News dat de sfeer onder de Palestijnse gevangenen in Israëlische cellen over het algemeen vrij goed is. Velen van hen hopen spoedig vrij te komen zoals tijdens het akkoord omtrent de vrijlating van soldaat Gilad Shalit gebeurde toen op 18 oktober 2011 meer dan 1000 Palestijnse terroristen en massamoordenaars voortijdig werd vrijgelaten. Shalit werd in juni 2006 in gijzeling genomen door Hamas in een overval waarbij tevens twee Israëlische soldaten werden gedood.

door Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.