Elf dagen na ontvoering drie Joodse jongens nog steeds geen nieuws, geweld op Westbank neemt toe

zomerkamp-2014aZomerkamp van Hamas, Gaza, zaterdag 21 juni 2014. Sport en ontspanning voor 14 en 15-jarige Palestijnse tieners. De kindsoldaten van Hamas leren hier hoe ze blindelings een halfautomatisch geweer AK 47 Kalashnikov in- en uit elkaar moeten zetten. Als Hamas straks besluit om zijn kindsoldaten in te zetten op het terrein tegen de Joden en Israël, zal het IDF helaas weer Palestijnse ‘kinderen’ moeten uitschakelen en daarvoor beschuldigd worden door de VN en Co. Blijkbaar weten ze daar niet (willen niet weten) dat een Kalashnikov in de handen van een Palestijns ‘kind’ even dodelijk kan zijn als een in de handen van een volwassene. Meer plaatjes van dat ‘zomerkamp’ vind u hier.

Laatst bijgewerkt: maandag, 23 juni 2014 om 11u36'

operationBK

Vandaag is de 11de dag ingegaan van Operation Brother’s Keeper, Israël’s grootscheepse militaire operatie om met een dubbele missie:

1. de drie door Hamas ontvoerde Israëlische jongens op te sporen en te bevrijden en;

2. de infrastructuur en invloed van de terreurorganisatie Hamas op de Westbank en in Oost-Jeruzalem weg te vagen.

Het ene hangt ongetwijfeld met het andere samen. Of zoals de Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon enkele dagen terug over de klopjacht op Hamas en de massale arrestaties op de Westbank het uitdrukte: “We boeken vooruitgang. We zullen de terroristen grijpen en [in de weg daar naar toe] eventueel onze jongens terugvinden.”

bring-back2Afgelopen nacht van zondag op maandag, werden op de Westbank 37 Palestijnen opgeleid wat het aantal gearresteerden sinds het begin van de operatie op 361 personen brengt, volgens het IDF.

Soldaten van het IDF hebben zowat 80 locaties onderzocht, onder meer in Jenin, Tulkarem, Nabloes en al-Arrub en daarbij zeven faciliteiten gesloten die behoren tot aan Hamas gelieerde organisaties.

Tijdens de campagne werden vele honderden wapens aangeslagen en werden ondergrondse tunnels blootgelegd die werden gegraven onder huizen van inwoners in Hebron. Gelukkig verliep een en andere zonder veel rellen.

De gepensioneerde IDF kolonel Lior Lotan, spreekt zelfs van een derde missie en noemt het een “chirurgische ingreep om enkel die mensen op te leiden waarvan vermoed wordt dat ze meer weten [van de ontvoeringszaak]” en “er zit [jegens de Palestijnen] zeer zeker een bepaald bestraffend en afschrikwekkend element in.”

Geweld neemt toe op de Westbank
Gisteren werden tijdens een reeks gewelddadige confrontaties tussen het IDF en Palestijnen op de Westbank twee Palestijnen gedood. In Nabloes werd de 27-jarige Ahmed Fahnawi door enkele kogels getroffen en overleed later aan zijn verwondingen.

Een tweede man, de 30-jarige Mohammed Tarifi, werd neergeschoten door Israëlische soldaten aan de invalsweg van Ramallah en hij overleed later in het hospitaal. Nog vijf anderen raakten tijdens die schermutselingen gewond. Eerder op zaterdag was een 60-jarige Palestijn overleden aan een hartaanval toen Israëlische soldaten zijn huis wilden doorzoeken.

Op vrijdag overleed de 22-jarige Mustafa Hosni Aslan, die tijdens rellen aan het vluchtelingenkamp van Qalandiya werd neergeschoten door het IDF. Ook op vrijdag werd de 15-jarige Mohammed Dudin begraven die eerder werd gedood in het dorpje Dura nabij Hebron, nadat hij werd neergeschoten door IDF-soldaten toen zij bekogeld werden met rotsstenen en molotov coctails.

Dat zou de dodentol onder Palestijnen sinds het begin van de operatie op 12 juni 2014, inmiddels op zes personen brengen. Maar de omstandigheden en oorzaken van hun dood moeten nog verder worden uitgezocht.

Premier Benjamin Netanjahoe betreurde op zondagochtend tijdens de wekelijkse kabinetsraad de Palestijnse doden, die zijn gevallen tijdens de aan de gang zijnde Israëlische operatie op de Westbank om de ontvoerde jongens te redden, en heette hen onbedoelde slachtoffers.

Protest zwelt aan
Hoe meer het geweld toeneemt op de Westbank, des te luider klinken de proteststemmen, zowel binnen als buiten Israël. Een dozijn mensenrechtenorganisaties in Israël van linkse signatuur hebben de Israëlische regering in een petitie opgeroepen om de “Palestijnen niet collectief te straffen” tijdens de zoektocht van het IDF naar de drie ontvoerde Joodse jongens. Er wordt zelfs gesproken van oorlogsmisdaden.

Blijkbaar hebben zij nog niet door dat er niet enkel naar de jongens wordt gezocht, maar dat het IDF ook een klopjacht houdt op Hamas dat de jongens heeft ontvoerd en daarbij op enorme tegenstand botst van de locale Palestijnse bevolking die de terreurorganisatie in bescherming neemt. Onder de ca 350 gearresteerden bevinden zich een groot aantal Hamasleden en leiders en dat vinden vele anti-Israëlactivisten niet leuk. Hoe meer succes het IDF boekt, des te luider klinkt het protest.

In een brief protesteren zij tegen het groot aantal arrestaties en reisbeperkingen die door het IDF werden opgelegd. De petitie werd ondertekend door Amnesty International, B’Tselem, Gisha – Legal Center for Freedom of Movement, de Association for Civil Rights in Israel, de Public Committee Against Torture in Israel, HaMoked: Center for the Defence of the Individual, Yesh Din, Adalah, Physicians for Human Rights – Israel, Rabbis for Human Rights en Breaking the Silence.

Verdachtmakingen
Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon liet weer van zich horen om de massale arrestaties (onder Hamas) te veroordelen en om “de Palestijnen niet collectief te laten lijden” onder de speurtocht naar de drie jongens. Hij toonde wel begrip voor de strijd van Israël tegen de Palestijnse terreur en vroeg de onmiddellijk vrijlating van de drie gegijzelden jongens.

Eerder hadden de Verenigde Naties de ergernis gewekt van Israël door bij monde van Ban Ki-moons woordvoerder Farhan Haq die op een vraag, hoe de Verenigde Naties hadden vastgesteld dat het om een ontvoeringszaak gaat, antwoordde hij dat “de Verenigde Naties geen bevestiging hebben gekregen zodat wij onafhankelijk tot het besluit kunnen komen dat het om een ontvoering gaat.”

Robert SerryDe Palestijnse Autoriteit ging zelfs nog een stap verder en beweerde op zondag bij monde van PA-minister van Buitenlandse Zaken Riyad Al-Maliki, dat “Israël de hele ontvoering van de drie jongens tien dagen geleden in scene heeft gezet” en dat de “Joodse staat geen enkel bewijs heeft dat Hamas achter de ontvoering zit.”

Premier Netanjahoe reageerde onmiddellijk op de uitspraken van Al-Maili door te zeggen dat hij over harde bewijzen beschikt dat Hamas achter de ontvoering zit en dat hij de bewijzen zal voorleggen aan andere landen vooraleer hij ze openbaar zal maken. “Israël beschikt over onweerlegbaar bewijs dat het Hamas is. Wij zullen dit bewijs en informatie delen met verscheidene andere landen. Spoedig zal deze informatie bekend worden gemaakt,” zei Netanjahoe op zondagochtend.

De premier verwees ook naar het schandaal rond de VN-coördinator Robert Serry en zijn poging om miljoenen dollars naar Hamas te versluizen via Qatar, “dat Israël zich kant tegen de overdracht van fondsen van Qatar naar Hamas,” maar hij sprak zich niet uit over een eventuele uitzetting van Serry zoals door zijn minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman wordt geëist.

Video: Leg de schuld bij de terroristen, niet bij de slachtoffers!

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ UN chief ‘concerned’ about West Bank violence, arrests – Ban Ki-moon calls on Netanyahu to prevent escalation; says he will continue to speak out against terror [lezen]
  ♦ Abducted teens likely still alive, IDF officer says – Assessment based on intelligence info, IDF spokesperson says; drone crashes in Hebron during search efforts; door Stuart Winer [lezen]
  ♦ Human rights groups: Don’t punish Palestinian masses – Petition says IDF’s actions in the West Bank do not directly serve the return of three abducted teens; door Stuart Winer [lezen]
  ♦ Two Palestinians shot dead in the West Bank – Ramallah man killed in clashes; in Nablus, man killed after approaching troops; nine arrested in overnight sweeps [lezen]
  ♦ Abbas calls on Netanyahu to condemn Palestinian deaths – PA president wonders if Israelis will reciprocate after he condemned kidnapping, says he is not convinced Hamas behind abduction [lezen]
  ♦ Israel says no decision on threat to expel UN envoy – Foreign minister accuses Robert Serry of trying to transfer Qatari-funds to Hamas, a claim the envoy denies [lezen]
  ♦ Netanyahu: Hard evidence Hamas behind kidnappings – In apparent response to criticism from Abbas, PM says recent IDF killings of Palestinians in West Bank are unintentional; door Gavriel Fiske [lezen]
  ♦ Israel may have fabricated kidnapping, says Palestinian FM – Abduction possibly a ‘childish Israeli ploy’ to deflect negative attention, or just a criminal act, Riyad al-Maliki claims; door Elhanan Miller [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.