Naftali Bennett presenteert zijn plan tot annexatie van (een deel) de Westbank + video

Naftali Bennett presenteert zijn plan tot annexatie van (een deel) de Westbank

Op zondag 8 juni 2014 presenteerde Naftali Bennett, Israël’s minister voor Economie en boegbeeld van de Joods Huispartij, officieel zijn annexatieplan tijdens een toespraak op de jaarlijkse Herzliya Conferentie die liep van 8 tot 10 juni 2014.

Bennett doet hier een pleidooi voor het confederaal model, waarbij de gebieden een vorm van autonomie en zelfbestuur behouden ondergeschikt aan het centraal gezag. Er zijn vele voorbeelden van confederaties maar meestal houden die niet lang stand en worden ze algemeen gezien als een tussenfase naar een volledige annexatie of naar federale staten.

Twee fasen plan
Het plan van Bennett voorziet twee fases, waarbij Israël stilaan Area C in Judea en Samaria overneemt, waarover het sinds Oslo 1993 de controle kreeg toegewezen. Het is in Area C (blauw gekleurd op het kaartje) dat zowat 400.000 Israëliërs leven naast zo’n 70.000 Palestijnse Arabieren. Terwijl anderzijds in de overige gebieden, Area A en Area B (kaartje hiernaast),  een ver doorgedreven autonomie wordt gecreëerd met volledige vrijheid van beweging.

Het eerste gebied dat geannexeerd zal worden zou Gush Etzion zijn, een idee dat Bennett recent te berde bracht tijdens een voordracht aan de Bar Ilan Universiteit. Het tweede deel van het plan zou het Israëlische staatsburgerschap aanbieden aan de 70.000 Pal-Arabieren die wonen in de gebieden die geannexeerd zullen worden, waardoor het huidige aantal van 1,7 miljoen Israëlische Arabieren zou toenemen tot 1,77 miljoen.

mapwestbankA“Met de formatie van een Hamas-Fatah regering, moeten we de waarheid erkennen – de tijd van Oslo is voorbij. Na 21 jaren van het op één manier te proberen met inbegrip van eenzijdige terugtrekkingen, toegevingen, het vrijlaten van terroristen, ontkoppeling (disengagement) en een eenzijdige afscheiding, is het tijd dat we toegeven dat het niet werkt.

We hebben ondervonden dat wanneer je wegloopt van terreur en de sleutels weggooid, de terroristen je achterna komen. We hebben Gaza verlaten en duizenden raketten vallen tot op vandaag op ons dak. Het wordt tijd dat we creatief denken hoe we hier een betere realititeit kunnen opbouwen voor de inwoners van Israël en voor de Arabieren die wonen in Judea en Samaria.

Ze leiden nu al hun eigen levens. Z hebben een eigen parlement, hun eigen onderwijssystemen, hun eigen bestuur en houden zelfs verkiezingen en dat zal zo blijven doorgaan. Wij hebben geen interesse om hun levens in hun plaats te leiden. Integendeel, we zullen hun infrastructuur nog opwaarderen en zorgen voor transport contiguïteit voor alle inwoners – Joden en Palestijnen – die in Judea en Samaria leven. Het is van belang om te herinneren dat ware vrede van onderaf groeit.

Ik weet dat het plan niet perfect is en niet de utopische droom vervult die 21 jaar geleden is begonnen met de handdruk tussen Yitzchak Rabin en Yasser Arafat in de Rozentuin van het Witte Huis. Dit plan geeft aan de Palestijnen een onafhankelijke regering en economische vooruitzichten zullen ons, de Staat van Israël, soevereiniteit, stabiliteit, veiligheid en het behoud van ons thuisland schenken.”

Tegelijk zouden de waterbronnen van Israël worden veiliggesteld. Zowat de helft van het water van Israël komt uit waterbekkens die op de West Bank liggen. Het water is dan ook één van de belangrijkste bezwaren van Israël tegen Palestijnse soevereiniteit over de hele West Bank. Tegelijk wil hij beletten dat miljoenen afstammelingen van Palestijnse vluchtelingen uit de omringende Arabische landen zouden emigreren naar de West Bank, dat gemakkelijk naar een tweede Gaza zou kunnen evolueren.

“En wat zal de wereld van dit voorstel denken?” stelde Bennett hardop de vraag in december 2012 toen hij zijn Stabiliteits Initiatief voor een vredevolleoplossing op de West Bank’ in een brochure presenteerde.

“Het antwoord is simpel. De wereld erkent vandaag niet eens de huidige grenzen van Israël, met inbegrip van de Golan Hoogte en [het herenigde] Jeruzalem als de hoofdstad van de Joodse staat. Dus moeten ze het Gebied C maar bijschrijven op hun lijst van wrevels tegen Israël. Het komt toch nooit helemaal goed tussen Israël en de wereld.”

baarle-nassau

Het Belgisch model
Begin maart 2014, in volle vredesonderhandelingen met de Palestijnen, gaf premier Benjamin Netanjahoe zijn kabinetssecretaris Avichai Mandelblit de opdracht om het erg gecompliceerde Nederlands-Belgisch grensakkoord te bestuderen waarbij de inwoners van het ene land leven in enclaves van het andere land, als een mogelijk precedent om het mogelijk te maken om Joodse kolonisten op de Westbank te behouden onder Israëlische bestuur in een toekomstige Palestijnse staat.

De premier verwees hier naar de unieke situatie zoals die al 175 jaar bestaat in het tweeling­dorp Baarle-Hertog (België) / Baarle-Nassau (Nederland) en waarvan wederzijdse eigendomsclaims teruggaan tot in de middeleeuwen. De gemeente Baarle wordt in het jaar 922 een eerste keer vernoemd en is al sinds de 12de eeuw ‘betwist’ gebied.

baarle-nassau-grenzen2Hier loopt de grens soms letterlijk door de huizen heen. Ben je bij de voordeur nog in Nederland, bij de achterdeur stap je in België weer naar buiten. Het tweelingdorp bestaat uit 22 stukjes België in Nederland en 8 stukjes Nederland in België.

Deze ‘eilandjes’ ontstonden in 1843 toen Nederland en België het niet eens konden worden over de preciese grenslijn. De laatste grenscorrecties dateren van 26 april 1974 en ook in 1995 werd andermaal een (kleine) correctie aan de grens aangebracht (plaatje hieronder.)

Omdat de gemeente verspreid is over 2 landen, zijn veel faciliteiten dubbel beschikbaar. Zo is er een Nederlands gemeentehuis, maar ook een Belgisch gemeentehuis. Verder zijn er twee politiekorpsen, twee brandweerkorpsen, twee postkantoren en natuurlijk ook twee telefoonnetten. Om de tweedeling iets makkelijker te maken, heeft ieder huisnummer een vlaggetje om aan te geven in welk land het huis staat.

enclaves

door Brabosh.com


Met dank aan Henoch’s Christen-Zionisten blog voor de hint.

Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Bennett Presents Annexation Plan: The Oslo Era is Over – “It’s time to admit that unilateral steps don’t work,” says Jewish Home chairman as he officially presents his annexation plan; door Uzi Baruch en Elad Benari [lezen]
 2. The Times of Israel:
  ♦ Netanyahu looks to Belgium-Holland border for settlement solution – PM said investigating world’s ‘most complicated’ enclave arrangements as possible precedent for keeping settlers in ‘Palestine’ [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Minister Naftali Bennett: Hou de high-technologie binnen Jeruzalem en de Palestijnse Autoriteit buiten [lezen]
 • Likoed: Premier Netanjahoe wil Naftali Bennett’s partij in nieuwe Israëlische regering hebben [lezen]
 • Naftali Bennett op Jeruzalem Conferentie: ‘Israël is van de Joden. Punt.’ +video [lezen]
 • De nachtmerrie van Barack Obama: herverkiezing van Netanjahoe en Naftali Bennett in de regering [lezen]
 • Naftali Bennett maakt op CNN in 19 sec. brandhout van Hamasregime in de Gazastrook +video [lezen]
 • Naftali Bennett’s ‘Stabiliteits Initiatief’ voor een vredevolleoplossing op de West Bank + video [lezen]
 • Het 7-punten programma van Naftali Bennett om het Arabisch-Israëlisch conflict beter te beheersen [lezen]
 • Naftali Bennett: ‘Israëlische soevereiniteit toepassen over Judea en Samaria’ + video [lezen]
 • Naftali Bennett legt uit hoe het Israëlisch-Arabische conflict kan worden opgelost + video [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.