Israël heeft een nieuwe president gekozen: Bravo ! Mazzeltov Ruby Rivlin !


Eerste toespraak van de president-elect in de Knesset: Ruby Rivlin

Laatst bijgewerkt: woensdag, 11 juni 2014 om 07u41'

Een goeie dag voor Israël, dat zopas een nieuwe president heeft gekozen en toevallig ook nog mijn persoonlijke favoriet onder de zes kandidaten: Reuven Rivlin.

Vandaag waren het presidentsverkiezingen in de Knesset en mochten de 119 parlementsleden hun stem uitbrengen. Parlementslid Meir Porush is op reis en kon dus niet meestemmen vandaar eentje minder dus. Onder hen ook een tiental Arabisch-Israëlische parlementsleden.

In een geheime verkiezing mochten zij hun stem uitbrengen op de resterende vijf kandidaten. Eerder had Binyamin Ben-Eliezer van de Arbeidspartij moeten afhaken omwille van een financieel schandaal. Dat onderzoek is nog aan de gang. Vandaag werd er dus gestemd op de vijf kandidaten waaronder twee vrouwen en één outsider, de Nobelprijswinaar professor Daniel Shechtman. 61 stemmen zou volstaan om rechtstreeks verkozen te worden.

In de eerste stemmingsronde bleek al snel wie het niét haalde. Reuven Rivlin won de eerste ronde met 44 stemmen, Meir Sheetrit op de tweede plaats met 31, Dalia Itzik met 28, Dalia Dorner met 13 en Dan Shechtman voelde zich ‘wonderfull’ met amper één enkele stem achter zijn naam. Waarschijnlijk was hij de enige die voor zichzelf had gestemd. 😉

Vandaar een tweede ronde waar de 119 leden moesten stemmen tussen Reuven Rivlin (Likoed) en Meir Sheetrit (Hatnua). ‘Ruby’ Rivlin haalde het vrij nipt met 63 stemmen tegen Sheetrit met 53 en drie blanco’s. Aldus wordt Rivlin op 24 juli a.s. ingehuldigd als de 10de president van de Joodse staat Israël sinds 1948 voor de komende zeven jaren.

“Ruby [Rivlin] is de natuurlijke kandidaat voor het Israëlische presidentsschap,” zei Naftali Bennett over hem. “Hij is niet-verdeelzuchtig, een Zionist, een humanist, houdt ontzettend veel van het Land van Israël, de Bijbel en de natie van Israël.”

De in Jeruzalem geboren en getogen Rivlin is een veteraan in de Israëlische politiek. Hij was enkele jaren minister voor Communicatie (2001-2003) in het kabinet van Ariel Sharon waarna hij voorzitter werd van de Knesset tot 2006 en nog eens van 2009 tot 2013 en wordt algemeen beschouwd als een bruggenbouwer in de Israëlisch-Palestijnse verhoudingen.

Mazzeltov Mister Rivlin!

peres-rivlinDe oude en de nieuwe president: Shimon Peres en Ruby Rivlin

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Reuven Rivlin wins presidency with votes from 63 MKs – Meir Sheetrit falls in second round of Knesset vote with 53 ballots; Dalia Dorner, Dalia Itzik and Dan Shechtman ousted in first round of Knesset vote; Rivlin to take office July 24; door Ilan Ben Zion [lezen]
  ♦ US officials signal readiness to work with Rivlin – Ignoring one-state views, White House and State Department both praise election of Likud lawmaker to presidency; Palestinian official blasts pick [lezen]
  ♦ Lawmakers on right and left praise Rivlin after win – Likud MK’s win commended by Peres, PM, opposition leader Isaac Herzog, Tzipi Livni and ultra-Orthodox MKs; EU, US envoys tweet congrats; door Marissa Newman [lezen]
 2. Joods Actueel:
  ♦ Reuven Rivlin, nieuwe president van Israël – Rivlin wordt in Israël door de linkerzijde geprezen voor zijn werk tegen discriminatie en voor gelijke rechten van alle burgers van Israël, ongeacht of het joden, christenen of moslims zijn. Zelfs de linkse krant Ha’aretz steunde zijn kandidatuur om die reden [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Israël’s belangrijkste presidentskandidaat Ruby Rivlin wil geen soevereine staat Palestina [lezen]

Een gedachte over “Israël heeft een nieuwe president gekozen: Bravo ! Mazzeltov Ruby Rivlin !

 1. Een prima keuze. Rivlin is een man met hart & hersens op de juiste plaats en niet iemand die onbezonnen achter dromen aanloopt om maar in het lampenlicht v.d. internationale arena te staan.

  Like

Reacties zijn gesloten.