Nederlandse VN-coördinator Robert Serry roept in Gaza Israël op om blokkade op te heffen

robert-serry2

Laatst bijgewerkt: dinsdag, 10 juni 2014 om 11u58'

De tijd toen de Nederlandse minister Uri Rosenthal nog minister van Buitenlandse Zaken was en Nederland onder zijn beleid een uitsproken pro-Israël koers vaarde, lijkt alweer een eeuwigheid geleden. De huidige Nederlandse bewindvoerders hebben sinds zijn vertrek, hard gewerkt om al het noeste werk van Rosenthal weer ongedaan te maken.  Sindsdien staat Nederland weer vooraan op de barrikaden en heeft zich inmiddels ontpopt – maar nog steeds nà België ! – als één van de vlijtigste Israëlbashers van de 28 lidstaten van de Europese Unie.

Eén van de Nederlanders die zich de voorbije jaren bijzonder hard in de kijker heeft gewerkt als één van de ferventste voorvechters van de Palestijnse Zaak, is de diplomaat Robert Serry (PVDA kopstuk), sinds 29 november 2007 de Bijzondere Coördinator voor het Midden-Oosten van de Verenigde Naties.

Eerst Palestina dan Syrië
Serry weet als geen ander waar hij zijn prioriteiten moet leggen als het om zijn ‘Palestina’ gaat. Zo achtte hij een jaar geleden het absoluut noodzakelijk om in de Veiligheidsraad de wereld ervoor te waarschuwen dat teveel focussen op de problemen in Syrië ten koste zou kunnen gaan van het vinden van een oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict.

Syrisch president Bashar Al-Assad alias de Slager van Damaskus: Het is allemaal de schuld van Israël!Hij zei hierover op 22 mei 2013 het volgende:

“Een einde maken aan het conflict in Syrië is bijzonder dringend en een zaak van het hoogste belang voor de internationale gemeenschap. Maar tezelfdertijd zou het fout zijn en gevaarlijk, ervan uit te gaan dat een oplossing voor het Palestijns-Israëlisch conflict minder belangrijk zou zijn.”

Syrië staat al meer dan drie jaar in lichtelaaie, een reusachtige humanitaire catastrofe speelt zich daar af, en wat doet de wereld? Die stuurt de brandweer eerst naar Israël om daar de centrale verwarming toe te draaien “want daar zou wel eens een brandje van kunnen komen”… begrijpe wie begrijpen kan. Helaas pindakaas, maar de situatie in Syrië komt voor Robert Serry en zijn ganse VN-apparaat pas op de tweede plaats, nà Israël😦

Want stel je zomaar eens voor dat de Syrische burgeroorlog zou uitdoven nog vooraleer er vrede is gekomen tussen Israël en de Palestijnen, dàt zou pas een echte diplomatieke ramp zijn voor Robert Serry en voor de Verenigde Naties, die in één klap de reden van hun bestaan zouden verliezen. Want laat ons het maar eerlijk bekennen: zonder een Israëlisch-Palestijns conflict zou het toch maar een saaie bedoening worden in de wereld èn in de Verenigde Naties… 😦

Serry in Gaza
Echter, onverstoord zet VN-Coördinator Robert Serry zijn kruistocht tegen de Joodse staat onverminderd verder. Op zondag 8 juni 2014 bezocht de VN-diplomaat de Gazastrook om er de steun van de Verenigde Naties voor het nieuwe Palestijnse eenheidskabinet van Al Fatah en Hamas uit te drukken. Het was de eerste officiële – en beslist niet de laatste – ontmoeting tussen een VN-gezant en de nieuwe ‘terreurregering’ van Palestina.

gaza-ministers

Serry had een ontmoeting met vier van de vijf Gazaanse ministers in het nieuwe kabinet, van L. naar R.: Mufeed al-Hasayneh, de nieuwe minister voor Openbare Werken en Huisvesting; minister van Justitie Salim al-Saqqa en naast hem mevr. Haifa al-Agha, de minister voor Vrouwenzaken. Zij is in die functie mevr. Jamila Al-Shanti opgevolgd, die met haar uitspraakI support suicide bombings in Israel” het blijkbaar net niet gehaald heeft. Helemaal rechts minister voor Arbeid Mamoun Abu Shahla. De vijfde minister uit Gaza, Ziad Abu Amr, vice-premier in Politieke Zaken en minister van Cultuur, was niet aanwezig. (plaatje hierboven.)

De speciale VN  coördinator riep in Gaza openlijk op tot het beëindigen van de Israëlische blokkade van Gaza en zei achteraf in een verklaring:

“Ik feliciteerde de ministers met hun afspraak en en discuteerde met hen over de vele praktische uitdagingen die voor hen liggen. [..] Gazanen moeten zo vlug mogelijk de vruchten kunnen plukken van de eenheid. Open grensposten voor goederen en mensen, toegang tot bouwmaterialen, de handelsbetrekkingen weer herstellen tussen de Westbank en Gaza en uitvoer [van producten] is dringend nodig om de economie weer snel op te starten en werkgelegenheid te creëren.”

Vreemd genoeg, alhoewel, sprak hij met geen woord over de raketten die vanuit Gaza werden afgeschoten naar Israël tijdens zijn bezoek aan de Strook, waarover ik hier gisteren berichtte.  Serry riep wel namens de Verenigde Naties het Gazaanse ministerieel gezelschap en Israël op om “zich te onthouden van weinig hulpvolle acties” op een ogenblik dat het vredesproces andermaal in het slop is gevallen.

Hij zei letterlijk: “Wij rekenen op een constructieve benadering van alle betrokkenen, met inbegrip van Israël, en maan hen allen dringend aan zich te onthouden van weinig hulpvolle acties.” Dat citaat van “unhelpful actions” zoals dat ook door de Amerikaanse onderhandelaars permanent wordt gebezigd, is een eufemisme voor het nederzettingenbeleid van Israël, dat enkele dagen geleden het licht op groen zette voor de bouw van 1500 en nadien nog eens van 1800 nieuwe Joodse woningen voorbij de Groene Lijn.

serry-gaza2Zondag, 8 juni 2014. Robert Serry (helemaal links) ontmoet de leden van het nieuwe Palestijnse ‘terroristenkabinet’. “Het geld van de Verenigde Naties is onderweg naar jullie,” wist hij het illustere genootschap te vertellen [bron foto’s].

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. The Jewish Press:
  ♦ UN Envoy Promises Cash for PUG, Calls for End to Gaza Blockade – Serry promised the PUG ministers even more U.N. money for Gaza. He also called for lifting the blockade of Gaza’s border; door Lori Lowenthal Marcus [lezen]
 2. Middle East Monitor (Memo):
  ♦ UN envoy meets members of unity government in Gaza – UN envoy Robert Serry met the ministers of the new Palestinian unity government in the Gaza Strip yesterday and pledged increased UN support and called for the Israeli blockade to be lifted [lezen]
 3. The Jerusalem Post:
  ♦ UN envoy Serry visits Gaza to meet new Palestinian unity government ministers – Special Middle East coordinator pledges United Nations support for reconciliation between Gaza, West Bank [lezen]
 4. The Gatestone Institute:
  ♦ Will the West Fund Hamas? – One thing is certain: both Hamas and Fatah are hoping to use the unity government as a ploy to attract financial aid from the international community, particularly Western donors. The unity government, which is backed by Fatah and the U.S.-terrorist-designated organization Hamas, actually serves both parties as a front for receiving funds from the international community; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 5. Arutz Sheva:
  ♦ UN’s Serry: Gaza Ceasefire Deteriorating – Special Coordinator Robert Serry says the understanding on a ceasefire reached in November 2012 is eroding; door Gil Ronen [lezen]
  ♦ Support PLO-Hamas Deal, Says Europe’s Barroso – European Commission chief says support is conditioned on the acceptance of non-violence, a commitment to 2-state solution [lezen]
  ♦ EU Calls to Resume Peace Talks Despite Hamas-PLO Unity Pact – Catherine Ashton says EU expects new government to be headed by Abbas, recognize Israel’s right to exist [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Voor Robert Serry en het hele VN-apparaat komt situatie in Syrië pas op de tweede plaats, nà Israël! [lezen]

4 gedachtes over “Nederlandse VN-coördinator Robert Serry roept in Gaza Israël op om blokkade op te heffen

 1. Robert S(h)erry stond in 2007 bij de PVDA op een onverkiesbare 48e plaats en is toch diplomaat geworden. Zo zie je maar weer dat die PVDA’ers overal vriendjes hebben die ze de leuke baantjes toeschuiven. Een van die vriendjes is minister van BZ Frans Timmermans, ook al zo’n ‘geweldige vriend van Israël’.
  De PVDA heeft op alle fronten verloren, maar hun verderfelijke invloed blijft.

  Like

 2. Gij zult niet haten.
  Nou ja, Serry mag.
  Kerry ook.
  Beiden hebben weinig werkende hersencellen.

  Like

 3. Serry is een adept van het ministerie van BZ in Nederland. Voorwwarde om diplomaat te worden en uitgezonden te worden is in de eerste plaats antisemiet zijn, dat is een absolute voorwaarde, Mevr Bonis, dhr Wijenberg, mevr sonja v.d.Ende en Sjoerdsma(d66) zijn notoire antisemieten opgeleid bij buitenlandse zaken.

  Like

 4. Syrie staat op de tweede plaats in de UN-rangorde v. belangrijkheid??????

  Ik dacht het niet!

  Ver uit daarvoor komt nog het kwaadaardige Israel, het monster Israel, het oorlogszuchtige Israel, de bezetter Israel, de dief Israel, de leugenaar, de moordenaar, de terrorist, etc.etc.etc.

  Dan komt het goede “Palestina”, het arme bezette “Palestina”, het gestolen “”Palestina”” & dan het arme, goede, bezette, gestolen “Palestina”, een land vol vredesduiven die niet begrijpen wat men van hen wil.

  En dan is er het arme Gaza, dan opnieuw het arme Gaza, het uitgebuite Gaza, de openluchtgevangenis Gaza, het Getto Gaza, etc.etc….. de UN/wereld kunnen er maar niet genoeg van krijgen.

  En dan opnieuw de wandaden van kwaadaardige, duivelse Joodse Israel t.o. het vredelievende “Palestina & Getto Gaza”.

  Dus hier is dan eindelijk het bewijs van de goede & vredeswil der ‘Palestijnen’ door het vormen van één Hamas regering met Hamastan als hoofdstad (want PLO wordt binnenkort sowieso uitgeschakeld) en een oorlogszoekend, bezettend Israel dat maar niet wil meewerken aan haar eigen uitroeing door deze bende terroristen, pardon tot de tand toe bewapende vredesduiven (door Iran/Quatar en voor een groot deel betaald door de EU/US).

  O, ja….en toen was er Syrie, opnieuw Lybie, Irak, Iran, Afghanistan, Soedan, Nigerie etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.