Israël zet dan toch licht op groen voor bouw van 1500 Joodse huizen voorbij de Groene Lijn

Joodse droomstad Ariel in de provincie Samaria in Oost-Israël. Ariel is, na Modi’in Illit, Beitar Illit, en Ma’aleh Adumim, de vierde grootste stad voorbij de Groene Lijn. Ariel werd gesticht in 1978 en telt thans ongeveer 25.000 inwoners (foto: Arutz Sheva)

De Israëlische minister voor Woningbouw en Constructie, Uri Ariel, heeft gisteren woensdag 4 juni 2014 dan toch een reeks bouwvergunningen gepubliceerd waardoor het mogelijk wordt om de bouw aan te vatten van ca. 1.500 nieuwe woningen in de betwiste gebieden voorbij de Groene Lijn met name in Judea & Samaria en in Oost-Jeruzalem.

Hiermede komt dan voorlopig een einde aan de stilzwijgende bouwstop die Israël de voorbije maanden handhaafde, ondanks de verscheidene aankondigingen van nieuwe bouwprojecten tijdens de negen maanden durende vredesonderhandelingen die op 29 april 2014 ten einde liepen.

Minister Uri ArielPalestijns terreurkabinet
Aanleiding tot het niet verlengen van het vredesproces was het eenheidsakkoord van 23 april tussen Abbas’ factie Al Fatah en de terreurgroep Hamas die de Gazastrook controleert. Op maandag 2 juni 2014 was het dan zover en stelde de Palestijnse leider Mahmoud Abbas in Ramallah zijn nieuwe eenheidsregering voor, bestaande uit 17 ministers waarvan 5 ministers uit Gaza.

Hoewel het maar weinigen verraste, was de ontgoocheling en frustratie in Israël toch bijzonder groot toen dit nieuwe schijnkabinet van terroristen in maatpakken vrijwel onmiddelijk erkend werd door de Verenigde Staten en door de 28 lidstaten van de Europese Unie alsmede door Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, niettegenstaande het feit dat Hamas door zowel de VS als door de Europese Unie op de zwarte lijst van verboden terreurorganisaties hebben staan.

De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe zei op maandag nav de herdenking te Brussel van de slachtoffers van de jihadistische aanslag op het Joodse Museum: “Het islamistische terrorisme steekt zijn kop op in Europa. Het is in mijn ogen vreemd dat Europese regeringen spreken over vriendschap met een eenheidsregering met Hamas, [een terreurgroep] die dezelfde daden pleegt [zoals deze van de Jihadist in Brussel] en deze ophemelt.”

Hetzelfde geldt voor de Obama regering die aan de ene kant de terroristische aanslag [te Brussel] veroordeelt en zich haast om de nieuwe Fatah-Hamas regering te erkennen, niettegenstaande de Hamas leiders openlijk weigeren om Israël te erkennen, noch de terreur tegen Israël willen opgeven, noch zich wensen te ontwapenen.

Israël bouwt, Hamas vernietigt
Minister Uri Ariel (plaatje rechts), een lid van de Joods Huispartij van Naftali Bennett, noemde de goedkeuring van die 1.500 bouwvergunningen gisteren een “gepast Zionistisch antwoord op [de installatie van] deze Palestijnse terreurregering,” ondanks de acceptatie ervan door het Westen en hij voegde eraan toe dat “De staat Israël het recht en de plicht heeft om te bouwen over het hele land om de bouwprijzen te drukken en ik ervan overtuigd ben dat deze bouwvergunningen nog maar het begin zijn [van een reeks].”

settle14De bouwprojecten omvatten ca. 700 nieuwe Joodse woningen in Efrat en Beitar Illitt in het grote Gush Etzion blok, 76 nieuwe huizen in Ariel, 78 in Alfei Menashe, 155 in Givat Ze’ev en nog eens ca. 400 woningen in Ramat Shlomo, een wijk in het noorden van Oost-Jeruzalem.

Een bijkomende 38 woningen zullen worden gebouwd in gebied dat buiten de grote woningblokken ligt, met name in Geva Binyamin, ten noorden van Jeruzalem.

Eerder, op donderdag 22 mei 2014, had Israël’s minister voor Transport Yisrael Katz (Likoed) aangekondigd dat hij een wetsvoorstel zal indienen met betrekking tot de uitbreiding van de stadsgrenzen van Jeruzalem.

In het wetsvoorstel wordt opgeroepen om de gemeenschappen van het grote Joodse woonblok van Ma’aleh Adumim, Givat Zeev, het Gush Etzion blok en Beitar Illit onder de juridistictie te plaatsen van Jeruzalem en onder het directe gezag van de Staat Israël.

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Israel okays 1,500 West Bank homes in response to Palestinian unity – Housing minister publishes tenders for dozens of homes outside settlement blocs, says move retaliation against ‘terror government’
 2. The Gatestone Institute:
  ♦ Hamas: We’ll Use Unity Accord To Move Terrorism To West Bank; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 3. Israel Hayom:
  ♦ Authorities warn of ’20 dangerous jihadists’ like Brussels shooter – French intelligence source tells Israel Hayom: They are dangerous and willing to commit acts like the Jewish Museum shooting • Netanyahu: European governments speak about friendship with a Hamas unity government that commits and glorifies such acts; door Claude Kandiyoti en Gideon Allon [lezen]
 4. The Commentary Magazine:
  ♦ Art Shows Fuel Conflict by Rewarding Palestinian Misbehavior; door Evelyn Gordon [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Onder druk van de Verenigde Staten handhaaft Israël stilzwijgende bouwstop op de Westbank [lezen]
 • Wetsvoorstel van Likoed minister Yisrael Katz om de stadsgrenzen van Jeruzalem uit te breiden [lezen]
 • Premier Netanjahoe haalt scherp uit naar ‘Europese hypocrieten’ die klagen over Joodse woningbouw [lezen]
 • Nieuw Palestijns kabinet moet schijn ‘gematigdheid’ hooghouden, terwijl Hamas raketten afvuurt [lezen]
 • VS en Europa accepteren Palestijnse eenheidsregering bestaande uit terroristen in maatpakken [lezen]
 • Eenheidsakkoord Hamas/Al Fatah krijgt ‘gestalte’: Weekoverzicht van Palestijnse terreur jegens Israël [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.