VS en Europa accepteren Palestijnse eenheidsregering bestaande uit terroristen in maatpakken

Fatah-Hamasregering2Het door Hamas en Islamitische Jihad gesteunde nieuwe eenheidskabinet van Mahmoud Abbas met aan zijn linkerhand premier Rami Hamdallah die in functie blijft. Hamdallah krijgt tevens de post van Binnenlandse Zaken.

Laatst bijgewerkt: dinsdag, 3 juni 2014 om 21u02': Ook Ban Ki-moon, chef van de Verenigde Naties verwelkomt thans de Palestijnse eenheidsregering [lezen]

Op maandag 2 juni 2014 heeft de Palestijnse leider Mahmoud Abbas zijn nieuwe Palestijnse eenheidsregering van ‘technocraten’ voorgesteld en 17 ministers ingezworen in Ramallah op de Westbank waaronder 2 ministers uit Gaza. Israël heeft wel drie andere Gazaanse ministers belet om naar de Westbank te reizen om er beëdigd te worden. Vandaar dat er op de persfoto hierboven enkel 14 ministers plus Abbas zelves te zien zijn.

“Vandaag, met de formatie van een regering van nationale consensus, kondigen wij het einde aan van een Palestijnse scheiding die grote schade heeft toegebracht aan onze nationale zaak,” zei Abbas na afloop. Het nieuwe kabinet krijgt als eerste opdracht om binnen de zes maanden nieuwe parlementaire verkiezingen te organiseren in de Palestijnse gebieden en als tweede kernpunt de kwestie van de ca. 4.800 Palestijnse massamoordenaars en terroristen die zitten opgesloten in Israëlische gevangenissen die door de Palestijnen steevast het etiket van ‘politieke gevangenen’  krijgen opgespeld en beschouwd worden als ‘helden des vaderlands’.

daggarAbbas’ nieuwe regering heeft alvast de steun gekregen van de 28 lidstaten van de Europese Unie èn van de Verenigde Staten, wat in Israël zelf op groot ongenoegen werd onthaald. “Een dolksteek in de rug,” heet het in Israël.

Zowel Hamas en Islamitische Jihad staan beiden op de zwarte lijst van verboden terreurorganisaties van zowel de EU als in de VS, Egypte, Canada en zoveel andere landen, dat niemand in Israël die plotse ommekeer begrijpt van de Amerikanen die reeds hun zegen hebben gegeven aan dit Palestijnse schijnkabinet.

Maar zoals op het plaatje hierboven te zien is, hebben de nieuwe ministers hun combatteneu tijdelijk verwisseld voor een keurig maatpak en hun draagbare raketlanceerders en kalashikovs achtergelaten aan de receptie. Hun keurig verschijnen moet blijkbaar zoveel indruk hebben gemaakt op de Westerlingen dat zij meteen alle zonden van Hamas en PIJ hebben vergeven en de verloren Palestijnse wolven in schaapsvacht hartelijk verwelkomen en naar voren schuiven als de kersverse vredespartner van Israël.

De frustratie die bij de Israëliers leeft omwille van de erkenning door de VS van het eenheidskabinet heeft de meest uiteenlopende reacties gegenereerd. “Ongelukkiglijk heeft de Amerikaanse naïeviteit alle records gebroken. Om het even welke samenwerking met Hamas dat vrouwen en kinderen vermoordt, is onaanvaardbaar,” zei minister voor Communicatie Gilad Erdan. “Deze Amerikaanse capitulatie kan enkel de kansen op hervatting van het vredesproces beschadigen,” voegde de minister eraan toe.

“Ik moet zeggen dat ik deze Amerikaanse aankondiging niet begrijp,” zei minister voor Inlichtingendienst Yuval Steinitz, Washington ervan beschuldigend dat het één ding zegt achter gesloten deuren en iets anders in het publiek. “U kunt het niet presenteren als een interne Hamas regering en het dan daarna in het publiek voorstellen als een regering van technocraten.  Indien deze ministers mensen zijn die zich identificeren met Hamas, Hamas identificeert zich met hen en heeft hen aangeduid, dan zijn het vertegenwoordigers van Hamas. Dit is een Hamas regering en Hamas is een terreurorganisatie,” zei Steinitz op de Radio van het Leger.

Echter, Israël heeft aangekondigd dat het deze eenheidsregering van de Palestijnse Autoriteit zal boycotten. “Abbas heeft vandaag ja gezegd tegen terreyr en neen tegen de vrede. Dit is een directe voortzetting van [Abbas’] beleid die vrede verwerpt. Hij heeft een pact gesloten met Hamas, een organisatie die als een terreurgroep wordt beschouwd door de VS, Europa, Egypte en doorheen de wereld. De internationale gemeenschap moet hem daar passend naar behandelen,” zei premier Netanjahoe.

Het Israëlisch kabinet heeft ook een voorstel goedgekeurd om te verhinderen dat om het even welke terreurorganisatie zou kunnen deelnemen aan toekomstige Palestijnse verkiezingen, wat wellicht betekent dat Israël zal weigeren om Palestijnse verkiezingen te laten plaatsvinden indien zou blijken dat Hamas (of andere terreurgroepen) daaraan zou willen deelenemen.

Tegelijk heeft Israël de bewegingsvrijheid van de nieuw benoemde Palestijnse ministers ingeperkt. Vermits Gaza en de Westbank niet aan elkaar grenzen en ze telkens over Israël moeten reizen om elkaar te ontmoeten, werden per onmiddellijke ingang alle reispassen ingetrokken van de desbetreffende ministers, behalve dan die van PA-president Mahmoud Abbas.

Bovendien heeft Israël de Palestijnse Autoriteit op de hoogte gesteld dat het de taksinkomsten twv 100 miljoen dollar die Israël heft voor de PA, zal inhouden op de schulden die de PA nog heeft openstaan bij Israel, voornamelijk onbetaalde electricteitsrekeningen.

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Israel said to restrict movements of Palestinian ministers – Officials in Jerusalem blast American ‘capitulation’ and ‘naiveté’ in deciding to work with Fatah-Hamas government [lezen]
  ♦ US Jewish groups cast PA unity as rejection of peace – Many call for careful examination of 2006 funding law while Americans for Peace Now see potential benefit in deal; door Rebecca Shimoni Stoil [lezen]
  ♦ Israeli ambassador rebukes US for backing PA unity – Ron Dermer says Israel ‘deeply disappointed’ with State Department; Likud minister slams ‘American naivete’; door Raphael Ahren en Rebecca Shimoni Stoil [lezen]
  ♦ Israel to boycott new PA gov’t, hold it responsible for rocket fire – After Hamas-backed unity cabinet established in Ramallah, Netanyahu calls Abbas a ‘peace rejectionist’; door Itamar Sharon [lezen]
 2. Tamar Valley Communications (TVC):
  ♦ Obama administration to work with Palestinian unity government; door Lesley Wroughton en Patricia Zengerle [lezen]
 3. The Jerusalem Post:
  ♦ Formation of Palestinian unity government runs into obstacles – Sources say Fatah, Hamas have still not agreed on 3 major issues concerning implementation of reconciliation deal that was signed in Gaza last month; door Khaled Abu Toameh en Tovah Lazaroff [lezen]
  ♦ Palestinians: Hamas-Fatah unity government to be announced by end of month – Palestinian sources say 5-week deadline in place for forming government between rival Palestinian factions; door Khaled Abu Toameh [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.