Marokkaanse journaliste onder vuur in eigen land voor poseren aan de Klaagmuur met Psalmenboek

taibi01a

De Marokkaanse journaliste Ghizlane Taibi heeft het in eigen land verpest door op haar Facebookpagina een aantal foto’s van zichzelf prijs te geven waarin ze onder meer poseert aan de Klaagmuur (Kotel) in Jeruzalem met een opengeslagen Hebreeuws Psalmenboek van David.

Verder (onderaan) een voor velen nog meer schokkerende foto die werd getrokken waarin ze uitdagend poseert voor een café in Jeruzalem en een typisch Joods hangertje draagt boven een weinig verhullend topje met het Hebreeuwse woord ‘sjaloom’. Meer foto’s van haar bezoek aan Israël vind je hier.

Marokkaanse Jodenhaat
Taibi, die werkt voor het Franstalige TV-kanaal Soread 2M in Marokko en met haar stunt haar pro-Israëlhouding wilde duidelijk maken, werd hiervoor door vele commentatoren online virtueel afgemaakt, berichtte aldus afgelopen donderdag 29 mei Morocco World News. Haatboodschappen zoals bijvoorbeeld deze: “Varkens keren terug naar hun oorsprong,” en “De waarheid moet onthuld worden over deze vuiligheid.

Een andere commentator schreef: “Marokko onderhoudt geen formele diplomatieke betrekkingen met Israël maar de banden tussen de twee landen zijn meestal goed. Maar heel veel Marokkanen houden simpelweg niet van Israël en het vergt heel wat moed van iemand zoals Ghizlane Taibi om het taboe te doorbreken tegen de normalisering met de Joodse Staat.”

donkey3Locaal antisemitisch volksvermaak in Rabat, Marokko, 25 maart 2012. Protest tegen normalisatie met Israël. Een Marokkaan gekleed als Jood zit bovenop een andere die een ezelskop draagt en zich als ezel gedraagt om de Arabische regimes uit te beelden die zich naar verluidt zouden laten gijzelen door Israël.

Een onlangs gepubliceerde studie toonde aan dat de Arabieren van alle volkeren op de wereld de Joden het meeste haten. De spits werd afgebeten door de Palestijnse Gebieden op de Westbank en in Gaza met 93 procent Jodenhaters. Marokko prijkte ‘verdienstelijk’ op de 10de plaats met een bevolking waarvan 80 procent toegaf de Joden hartsgrondig te haten. Voor de optimisten onder ons: 20 % van de Marokkanen haten geen Joden.

Ghizlane Taibi, duidelijk geschrokken om zoveel commotie, Jodenhaat en Israëlhaat, reageerde ze: “Ik heb nooit overwogen om te antwoorden op deze triviale en onterechte aanvallen, die werden gepleegd door mensen die niet eens de echte redenenen kennen van mijn bezoek hier en de principes negeren van mijn werk als journaliste.” Taibi, die theoloog van opleiding is, zei dat haar bezoek als achtergrond diende voor een boek over religie.

Blogger Elder of Ziyon merkte hierbij op dat: “Taibi die tevens de (christen) Geboortekerk in Jeruzalem bezocht tijdens haar trip, kreeg helemaal niet dezelfde reacties toen ze poseerde bij christen religieuze objecten zoals ze die wel kreeg bij de foto’s waarin ze poseert met een Hebreeuws Boek der Psalmen. Waaruit meteen blijkt dat haar Marokkaanse critici niet zozeer geschokt waren door haar bezoek aan Israël maar dat in wezen wel waren door alles wat haar associeerde met om het even wat Joods was.”

Kortom: Pure Jodenhaat verscholen onder de vlag van zogeheten Israëlhaat.

Joden in Marokko
Overigens kende Marokko vóór de stichting van Israël in 1948, een zeer oude Joodse gemeenschap die teruggaat tot de Romeinse Tijd toen in 70 na Christus de Tweede Tempel werd verwoest waarvan de Klaagmuur in Oost-Jeruzalem nog een restant is. De Joden werden uitgedreven en vluchtten alle kanten en landen op, zo ook naar Marokko. Daar kwamen dus eind 15de eeuw de verdreven Spaanse Joden bij.

Vóór 1948 leefden er – al naargelang de bronnen – tussen de 250.000 tot 350.000 Joden in het land. Echter vanaf de 19de eeuw kregen ze het zwaar te verduren in Marokko. Sinds de Tweede Werereldoorlog en aansluitend de stichting van de Joodse staat Israël op 14 mei 1948, is hun aantal tegenwoordig geslonken naar minder dan 7.000 waarvan er ca. 3.000 in Casablanca wonen.

Hoewel het enigszins macaber mag klinken is, zoals elders in de wereld het geval is, de liefde voor de levende Joden niet erg groot maar houden ze in Marokko blijkbaar wel veel van de dode Joden <slik>. Zo steunt bijvoorbeeld de Marokkaanse koning Mohammed VI openlijk de Holocausteducatie, via het zogenaamde Aladin Project, en bevindt het enige Joods museum in de Arabische wereld zich in Casablanca, Marokko.

Er rest dus nog hoop voor de Joden van de wereld, tenminste als de wereld wat meer om de levende Joden gaat geven ipv. enkel om de dode.

taibi02aDe Marokkaanse journaliste Ghizlane Taibi poseert hier voor een café in Jeruzalem. Ze draagt een Chai hangertje (Chai is het Hebreeuws voor ‘leven’) en een drie-talig Shalom topje “Vrede”.

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. The Algemeiner:♦ Moroccan Journalist Vilified at Home for Posing With Book of Psalms on Jerusalem Visit; door Joshua Levitt [lezen]
 2. Morocco World News:♦ Moroccan Journalist Stirs Controversy after Visiting Israel – A picture of Moroccan journalist and TV news presenter Ghizlane Taibi in Israel recently sparked noteworthy commotion on social media; door Youssef Sourgo [lezen]
 3. Elder of Ziyon Blog:♦ Moroccan journalist vilified for visiting Israel, posing with Hebrew Psalms – Ghislaine Taibi, who works for a French-speaking private Moroccan channel has been harshly criticized by many Moroccans for a recent visit she paid to Israel. A picture of her holding the Torah [sic] while standing adjacent to the Western Wall in the Old City of Jerusalem has set social media ablaze [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Nederlands-Marokkaanse voetballer vindt Israël een prachtig land [lezen]
 • Marokko: Radicale islamieten mobiliseren tegen Israëlische kunstenares; door Reiner Wandler [lezen]
 • Arabieren in Marokko betogen tegen tentoonstelling omtrent geschiedenis van de Joden in hun land [lezen]
 • Pro-Palestijnse mars in Marokko; door Jom Jom [lezen]
 • Discriminatie van Joden in Marokko in de 19e eeuw +video [lezen]
 • Marokkaanse koning Mohammed VI steunt Holocausteducatie – Aladin Project [lezen]
 • Discriminatie van Joden in Marokko in de 19e eeuw +video [lezen]
 • Joden uit de islamitische landen: De vergeten vluchtelingen van 1948; door Noah Beck [lezen]
 • Homoparade in Jeruzalem en Het verzwegen leven van Marokkaanse homo’s [lezen]

6 gedachtes over “Marokkaanse journaliste onder vuur in eigen land voor poseren aan de Klaagmuur met Psalmenboek

 1. Altijd goede artikelen op Brabosh.com. Wil even duidelijk maken op bovenstaand artikel, dat ” Chai ” geen letter is in het Hebreeuws en ook niet voor iets symbool staat. Het zijn twee letters, n.m. de hey en de jod, die samen het woord Chai vormen en dat betekent leven. Denk aan L’ chaim, wat op het leven betekent. Het is dus geen symbool, maar gewoon een vertaling. Dit voor alle duidelijkheid.
  Verder lees ik Uw artikelen altijd met plezier.

  Like

 2. Voor alle duidelijkheid is ” Chai ” geen letter en staat het niet symbool voor iets. Het is gewoon een woord bestaande uit twee letters n.m de Hey en de Jod wat leven betekent.
  Denk maar als iemand het glas heft en geen proost zegt maar l’ chaim oftewel op het leven.

  Like

 3. Heel goed stuk!
  Het doet altijd pijn te zien hoe anti-Semitisch de wereld is. Geluk maar dat G’d zich naar zijn volk heeft teruggekeerd!

  Bedankt voor je mooie artikelen en ga ermee door!

  Groeten,

  Peter

  Like

 4. Shalom;
  Allereerst is de hanger van Ghizlan vervaardigt uit 2 letters van het Hebreeuwse Alev-tav.
  De ‘chet’is het 8ste letterwoord hierin.
  Aan de chet wordt de Jod toegevoegd; en hierdoor ontstaat het dan het woord “Chaj”.
  Hetgeen in NL en Vlaams, betekent: Leven.
  Over het haatgedeelte van dit bericht, kan ik geen positieve bewoordingen vinden.
  Goede week.

  Like

  1. @ Pieter, de ” Chet” is inderdaad de achtste letter. Alleen het woord ” Chai” bestaat uit de letters “Hey en Jod” . De ” Hey” spreek je uit als CH,zoals de plaats Haifa uit gesproken wordt als Chaifa.
   Dus de eerste letter van het woord Chai is een Hey.

   Like

Reacties zijn gesloten.