Ex-president Z-Afrika FW De Klerk: ‘Het is oneerlijk om Israël een Apartheidstaat te noemen’ +video

not-apartheid2

Apartheid. Enkel het woord op zich klinkt al emotief, evocatief en provocatief. Voor miljoenen Zuid-Afrikanen die onder het apartheidsregime leden, staat het woord synoniem met lijden, discriminatie en racisme. Vandaag werd het woord apartheid gekaapt door de tegenstanders van Israël als een manier om een goed georkestreerde aanval te lanceren op zijn legitimiteit als staat.

De Zuid-Afrikaanse predikant Kenneth Meshoe, leider van de Afrikaanse Christen-Democratische Partij (ACDP), had het volgende over de apartheidsanalogie van Israël te zeggen:

KennethMeshoe“Als een zwarte Zuid-Afrikaan die onder Apartheid leefde, kan naar mijn mening, Israël niet vergeleken worden met apartheid in Zuid-Afrika. Diegenen die deze beschuldiging uiten, onthullen hun onwetendheid wat Apartheid in werkelijkheid is.

De zwarte, bruine en witte Joden en de Arabische minderheid mengen zich allen vrij in openbare plaatsen, universiteiten, restaurants, stemlokalen en in het openbaar vervoer. Alle mensen hebben het stemrecht. De Arabische minderheid heeft politieke partijen, is vertegenwoordigd in het Israëlische parlement (Knesset) en neemt standpunten in tegen ministeries van de overheid, de politiemacht en de veiligheidsdiensten.

In de ziekenhuizen liggen Palestijnse patiënten in bedden naast Israëlische Joden en de artsen en de verpleegsters zullen waarschijnlijk eveneens Israëlische Arabieren en Joden zijn… Niets van dat alles was wettelijk toegelaten in apartheid Zuid-Afrika!“

Beweringen dat Israël een Apartheidstaat zou zijn, of zoals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry recent beweerde “een Apartheidstaat zou kunnen worden” (‘indien Israël niet doet wat WIJ – de VS – het dicteert’), hebben enkel tot doel om de Joodse Staat te delegitimiseren en demoniseren en zijn de facto gebaseerd op louter leugens, foute veronderstellingen en aannames.

Ex-president FW de Klerk spreekt
Maar waarom er niet even iemand bijgehaald die er alles over weet? Geen betere ‘ervaringsdeskundige’ op deze planeet inzake Apartheid dan de thans 78-jarige Frederik Willem de Klerk.

deklerkHij was van september 1989 tot mei 1994, de voorlopig laatste ‘blanke’ president van Zuid-Afrika, die deze maand twintig jaar geleden samen met Nelson Mandela definitief een einde maakte aan het systeem van Apartheid dat in Zuid-Afrika bestond van 1948 to 1994.

Naar aanleiding van een onderscheiding voor bijzondere verdiensten die door de Universiteit van Haïfa op 27 mei 2014 in Israël werd uitgereikt aan de voormalige president, haalde het Israëlische TV station Channel 2 News, FW de Klerk naar de studio voor een opmerkelijk interview met journalist Udi Segal.

Udi Segal:
This man who made history when he brought down the Apartheid regime with Nelson Mandela, former South African president FW De Klerk, rejects the international comparisons and he states, as someone with experience, that Israel is not an Apartheid state, and as opposed to Kerry’s comment, Israel is not on the way there.

FW de Klerk:
You have closed borders but America has closed borders, they dont allow every Mexican who wants to come in come in. You have Palestinians living in Israel with full political rights represented in the Knesset. You dont have discriminatory laws against them that they may not swim on certain beaches or anything like that. I think its unfair to call Israel an Apartheid state. If Kerry did so I think he made a mistake.

Udi Segal:
To be fair, Kerry said that Israel can be an Apartheid state if it will not go to the 2-state solution. Do you think it can be an Apartheid state?

FW de Klerk:
The test will be, does everybody living then in such a unitary state, will everybody have full political rights? Will everybody enjoy their full human rights? If they will, it’s not an Apartheid state.

Udi Segal:
In other words this is not the situation and Israel might only get to this state in the case where 1 state has 2 Nationalities. De Klerk claims that the situation is different between the 2 states (IL & SA), that the idea of separation couldn’t have worked in South Africa but could be the most moral solution in Israel, however it may disappear.

FW de Klerk:
In the case of South Africa, we became economically totally integrated and it no longer made sense. We became an economic omelette and once you make an omelette out of eggs you can never separate the yellow and the white again. So no, in our case, the concept of separateness failed. I’m not saying its the right solution for Israel but there will come in Israel a turning point where if the main obstacles at the moment which exist through a successful 2 state solution are not remove, the 2 state will become impossible. So, as an outsider I would say, believing that a 2 state solution might be the best one, you will have to move fast, see the window of opportunity, jump through it, it might close.

Udi Segal:
This evening De Klerk received the honorary doctorate from the Haifa University. It’s his 6th visit to Israel. He knows and loves Israel and he is careful not to give advice but give hints as to what the way is to get out of this deadlocks of the negotiations. In short, Netanyahu and Abu Mazzen are doing the opposite of this. Its called trust.

FW de Klerk:
When we had deadlocks, our biggest success was when Mandela put himself in my position and went out of his way to understand my position and I at the same time put myself in Mandela’s position and went out of my way to accommodate his core concerns and to break a deadlock you need initiatives. We sat down and said lets draw a list, what do we agree upon? ,and the list was longer than we expected and then slowly but surely we worked first on the easier things, where it was more easy through a give or take process to find each other and we reserved the most difficult ones for later and in the end we forced ourselves, we weren’t forced by outside forces, we forced ourselves to say we have made such big progress, we must now resolve these difficult points.

blueline3

Hieronder, een recente anti-Apartheidsposter van de Amerikaanse blogger Elder of Ziyon.

Veel meer EoZ anti-Apartheidsposters vindt u hier.

lichttrein

Een orthodoxe Jood, een IDF soldaat en een Arabische moslima, allemaal Israëliërs, samen naast elkaar op de tram van West- naar Oost-Jeruzalem. Apartheid?

door Brabosh.com


Bronnen:

  1. Israel Muse:
    ♦ (VIDEO) FW de Klerk: “It is unfair to call Israel an Apartheid state” – Haifa University conferred its highest distinction on a number of dignitaries this year, including former South African President Frederik Willem de Klerk [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

  • Zuid-Afrikaanse Kenneth Meshoe legt het ware doel uit achter de Israeli Apartheid Week 2014 +video [lezen]