Israël’s belangrijkste presidentskandidaat Ruby Rivlin wil geen soevereine staat Palestina

President Shimon Peres‘ “Be My Friend (op Facebook) For Peace” in beeld en op muziek, in een puike remix van de gekende Israëlische DJ Noy Alooshe, videoclip die intussen reeds meer dan 408.000 keer werd aangeklikt.

Laatst bijgewerkt: zaterdag, 31 mei 2014 om 07u48'

Op 27 juli 2014 gaat Israël’s president Shimon Peres met pensioen. De thans 90-jarige kranige levende legende en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede anno 1994, heeft zijn 60 jaar lange politieke carrière en zijn zevenjarig presidentschap met zoveel elan, waardigheid en respect ingevuld dat het geen eenvoudige klus zal zijn om hem te vervangen.

In Israël is het presidentsschap een louter ceremoniële functie, goed vergelijkbaar met de rol die onze huidige Belgische koning Filip I of de Nederlandse koning Willem-Alexander nog kunnen en mogen vervullen binnen het huidige wettelijke kader. Een president wordt in Israël gekozen door de Knesset voor een ambtstermijn van zeven jaren, functie die hij/zij maar één keer mag vervullen.

zes-pres

Zes presidentskandidaten
Uiteraard speelt de achtergrond en het politiek palmares van elke kandidaat een belangrijke rol en, wat wellicht nog belangrijker is, is door wie zij naar voren worden geschoven en gesteund. Intussen hebben zich reeds een zestal kandidaten aangediend voor het presidentschap, de ene al wat populairder, grijzer of kleuriger dan de andere, onder hen ook twee vrouwen.

Daniel ShechtmanOp dinsdag 27 mei 2014 raakten de namen bekend van diegenen die op 10 juni 2014 a.s. zullen deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

Belangrijkste kanshebbers zijn de parlementsleden Reuven Rivlin (Likoed), de 78-jarige Binyamin Ben-Eliezer (Arbeidspartij) en Meir Sheetrit van Justitie minister Tzipi Livni’s partij Hatnua waarvan tevens uittredend president Shimon Peres het uithangbord is.

Een outsider maar die wel eens voor een verrassing kan zorgen, is professor Daniel Shechtman, een uitgesproken Zionist en een wereldbekend en baanbrekend weterschapper die in 2011 voor zijn werk werd beloond met de Nobelprijs voor Chemie (plaatje rechts).

Eveneens een interessante kanshebber is bijvoorbeeld voormalig voorzitster van het Opperste Gerechtshof Dalia Dorner. De thans 80-jarige juriste Dorner was in 1974 de eerste vrouw in Israël die het in het IDF schopte tot de rang van luitenant-kolonel en kolonel.

De andere vrouwelijke kandidate is voormalig voorzitster van de Knesset de 61-jarige Dalia Itzik (Kadima), de jongste kandidaat van het zestal. Van 25 januari tot 15 juli 2007 was zij kort waarnemend president van Israël, toen zij de in opspraak geraakte president Moshe Katsav moest vervangen, tot deze werd opgevolgd door Shimon Peres. Hiermee was zij de eerste vrouw in de geschiedenis van Israël die het presidentsschap – zij het wel erg kort – heeft bekleed.

Reuven Rivlin for President
Grootste en ook mijn persoonlijke favoriet is de thans 74-jarige Reuven ‘Ruby’ Rivlin, van de Likoedpartij van premier Benjamin Netanjahoe en een vertegenwoordiger van de harde lijn binnen de partij. Hij maakt de meeste kans temeer omdat zijn kandidatuur ook persoonlijk door premier Netanjahoe wordt gepromoot en gesteund.

Reuven 'Ruby' RivlinDat maakte Netanjahoe gisteren zelf bekend, waarmee hij eerdere geruchten weerlegde dat hij de kandidatuur van Rivlin niet zou steunen. Ook minister voor Economie, Naftali Bennett van de Joods Huis partij, sprak gisteren zijn steun uit voor Rivlin.

“Ruby [Rivlin] is de natuurlijke kandidaat voor het Israëlische presidentsschap,” zei Bennett. “Hij is niet-verdeelzuchtig, een Zionist, een humanist, houdt ontzettend veel van het Land van Israël, de Bijbel en de natie van Israël.”

De in Jeruzalem geboren en getogen Rivlin is een veteraan in de Israëlische politiek. Hij was enkele jaren minister voor Communicatie (2001-2003) in het kabinet van Ariel Sharon waarna hij voorzitter werd van de Knesset tot 2006 en nog eens van 2009 tot 2013 en wordt algemeen beschouwd als een bruggenbouwer in de Israëlisch-Palestijnse verhoudingen.

Geen Palestijnse staat
In een interview met The Times of Israel, legde hij in het kort zijn standpunten uit maar benadrukte dat “hij zich niet zal mengen in de Knesset,” waar de debatten moeten gevoerd worden door de parlementsleden en de president er enkel voor moet waken dat het debat ten allen tijde kan plaatsvinden, om spanningen te verminderen en om wrijvingen te verlichten.

Ruby Rivlin is een uitgesproken tegenstander van de tweestatenoplossing en hij steekt daaromtrent zijn mening niet onder stoelen of banken. Hij vertelde dat hij de Joden ziet als “het uitverkoren volk dat teruggekeerd is naar ons land.” Gevraagd hoe hij de toekomst ziet antwoordde Rivlin zei hij “dat wij [en de Palestijnen] niet gedoemd zijn om samen te leven; het is ons lot om samen te leven. Dit is onze geboorteplaats, maar het is ook de geboorteplaats voor anderen van hier.”

israelMap04Dus, hoe zou Rivlin dan het Palestijns conflict willen oplossen? “Toen ik negen jaar oud was,” repliceerde hij, “woonden hier amper 300.000 Joden en hebben we een staat gesticht… Nu zijn er zes miljoen Joden. Echter, indien er thans 10 miljoen Joden zouden leven, dan zouden we niets moeten opgeven,” zei hij, wellicht verwijzend naar zowel territoriale als democratische principes.

“Indien niet, wel ja, we zullen hoe dan ook toch moeten samenleven.” Hoe dat dan? “Een confederatie,” suggereerde hij eraan toevoegende “maar niet [in een situatie] waarbij elke kant wordt opgevoed dat de andere kant een ramp vertegenwoordigt.”

“Maar geen Palestijnse staat?” werd hem gevraagd. “Ik heb een visie dat opeens het hele Joodse volk naar hier komt wonen,” antwoordde hij. “Dat klinkt utopisch. Maar niet minder utopisch dan de visie van Ben-Goerion,” die vruchten begon te dragen met de stichting van Israël.

Rivlin voegde eraan toe: “Ik weet dat ik een utopist ben. Maar dat was ook [de revisionistische Zionistische leider Ze’ev] Jabotinsky. Dat was ook [de Zionistische ziener Theodor] Herzl. Wat heeft hij gezegd? ‘Als je het wenst, is het geen droom.’ Ik bid dat we leren samen te leven,” besloot Rivlin. “Dat Jeruzalem één is, onder gezag en orde.” En hij herhaalde opnieuw “dat Joden en Arabieren moeten begrijpen dat we niet gedoemd zijn om samen te leven maar dat het ons lot is om samen te leven.”

Op 10 juni 2014 mogen de 120 parlementsleden van de Knesset hun stem uitbrengen en weten we wie voor de volgende zeven jaren de 10de President van Israël zal zijn.

door Brabosh.com

dry-pres

Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Large presidential field takes shape as 6 hopefuls make it official – Candidates submit required signatures on final day; former foreign minister David Levy out of the running; door Stuart Winer [lezen]
  ♦ Netanyahu endorses Reuven Rivlin for president – Veteran MK is already frontrunner; move follows months of conjecture over whom the PM will back in the race to succeed Peres; door Marissa Newman [lezen]
  ♦ Israel’s presidential frontrunner doesn’t back Palestinian state, but says it’s not his call – Likud’s Reuven Rivlin promises he wouldn’t intervene in Knesset decisions, but hopes that ‘all the Jewish people will come to live here… and we wouldn’t have to give up on anything’; door David Horovitz [lezen]
  ♦ Replacing the irreplaceable Shimon Peres – The presidential race has become a kind of contest to inherit from Peres the most conspicuous symbol of idealized ‘Israeliness’; door Haviv Rettig Gur [lezen]
  ♦ You won’t believe what Israel’s next president did – Leading candidates to replace Shimon Peres may be veteran politicians, but they’ve also been caught in some impolitic poses; door Zack Rothbart [lezen]